Sól od wieków była głównym składnikiem wędzonych potraw. Sól stosowano do peklowania mięsa, kiedy ludzie stosowali palenie jako sposób na konserwację żywności. Peklowanie mięsa zapobiega rozwojowi bakterii, zwiększając jego trwałość. Wędzenie na zimno było zwykle procesem stosowanym w celu konserwacji mięsa. Nie ugotowało to mięsa całkowicie, ale spowodowało, że powierzchnia bezmięsnego mięsa była podatna na zanieczyszczenie. Wraz z falą modernizacji wędzenie spożywcze drastycznie ewoluowało. Obecnie ludzie używają lodówek do przechowywania żywności i nie muszą już wędzić mięsa wyłącznie ze względu na smak.
To wtedy wśród miłośników grillowania popularne stało się palenie na gorąco. Proces ten obejmuje ciepło i dym, które prawie gotują mięso, a nie pozostawiają je surowe, jak w przypadku wędzenia na zimno. W ten sposób powstaje delikatne, soczyste mięso, od którego każdy może się ślinić. Chociaż sól nie jest już składnikiem konserwującym mięso, obecnie stosuje się ją w celu wzmocnienia smaku mięsa. Zawartość sodu w wędzonym mięsie pochodzi obecnie z solanki lub nacierania używanego do marynowania mięsa, a nie z procesu gotowania.
Niekorzystne skutki sodu
Podwyższony poziom sodu w organizmie może powodować wysokie ciśnienie krwi. Jest to szczególnie niebezpieczne dla osób starszych, których hormony zaczynają tracić równowagę. Wysokie ciśnienie krwi może ponadto powodować kilka innych chorób przewlekłych, takich jak problemy z sercem, a nawet udary. Dlatego miłośnicy grillowania muszą kontrolować spożycie sodu.
Jak unikać sodu w paleniu żywności
Dzięki nowoczesnym wędzarniom ludzie nie muszą się martwić o peklowanie mięsa w celu jego konserwacji. Ci zaawansowani wędzarze, tacy jak Bradley Smoker, mogą palić prawie wszystko, co się w nich znajdzie. Wędzarnie Bradley są wyposażone w cyfrowe elementy sterujące umożliwiające regulację temperatury i czasu gotowania, dzięki czemu możesz cieszyć się doskonałym wędzeniem bez większego wysiłku. W tym przypadku nacieranie i zalewanie niekoniecznie odgrywają rolę. Współcześni wędzarze potrafią doskonale wędzić mięso bez konieczności peklowania. Oczywiście w tym przypadku trzeba pójść na kompromis w kwestii smaku wędzonego mięsa, ponieważ sól dodaje mięsu smaku, którego w przeciwnym razie by brakowało. Nie oznacza to jednak, że jest niezastąpiony.
Alternatywy dla sodu w wędzeniu spożywczym
Rozumiemy, że miłośnicy wędzonej żywności mogą w dużej mierze przegapić aromat soli, jeśli zdecydują się zmniejszyć spożycie sodu. Problem ten można rozwiązać za pomocą kilku opcji, które obejmują zarówno aromaty organiczne, jak i nieorganiczne. Sprawdź je poniżej:
Nasiona selera: Nasiona te uprażone i zmielone na drobny proszek stosuje się jako substytut soli w przecierach mięsnych. Może nie odwzorowują dokładnie smaku soli, ale na pewno nie zawiodą wędzonego steku.
Zamienniki na bazie potasu: Kilka soli na bazie potasu działa również jako zamiennik sodu podczas palenia. Oczywiście tylko jeśli nie wystąpią niepożądane reakcje na podwyższony poziom potasu.
Maślanka: Możesz użyć tego cudownego składnika jako solanki do aromatyzowania mięsa. Zmiękcza mięso i dodaje mu smaku. Dodatkową zaletą maślanki jest to, że jest pożywna i nie ma skutków ubocznych, ale pamiętaj, aby zwrócić uwagę na markę maślanki niezawierającą sodu.
Marynaty naturalne: Niektóre naturalne zioła i soki owocowe mogą być doskonałymi marynatami do wędzenia mięsa. Nie tylko podkręcą smak, ale także sprawią, że mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli zdecydujesz się zrezygnować z soli, spróbuj czosnku, cebuli, soku pomarańczowego, oliwy z oliwek i cytryny.
Alkohol: Alkohol dodaje łagodnego smaku, ale jest także doskonałym środkiem zmiękczającym mięso. Na przykład stout lub whisky najlepiej komponuje się z wieprzowiną lub wołowiną. Jaśniejsze alkohole, takie jak gin i tequila, mogą uzupełniać drób lub owoce morza. Wino pełni także funkcję marynaty do niemal wszystkich rodzajów mięs.
Przyprawy bez soli: Wiele marek przypraw zaczęło wprowadzać na rynek gamę bezsolnych marynat i przypraw, które szczególnie dobrze sprawdzają się w przypadku wędzenia. Pamiętaj jednak, aby przed zakupem sprawdzić etykietę z informacjami o wartościach odżywczych z tyłu każdego opakowania, aby upewnić się, że nie spożywasz sodu w przebraniu.
Bisquettes Bradleya: Są to zdecydowanie najlepsza alternatywa dla soli do przyprawiania mięsa. Bisquettes to krążki z trocin z aromatycznego drewna, specjalnie stworzone do produkcji aromatyzowanego dymu. Bradley Bisquettes są dostępne w różnych smakach, takich jak orzechy pekan, dąb, wiśnia, jabłko, klon itp. i najlepiej współpracują z wędzarnią Bradley Smoker.
Sprawdź opcje mięsne: Mięsa takie jak indyk czy kurczak wymagają soli, aby podczas wędzenia uzyskać pożądany smak. Może się to nie zdarzyć w przypadku innych mięs, które są naturalnie bogate w smak. Poproś o pomoc swojego rzeźnika i daj mu znać o swoich obawach przed zakupem konkretnego kawałka do palenia.
W ten sposób dotarliśmy do końca artykułu na temat sodu i wędzonego mięsa. Mamy nadzieję, że te wskazówki i porady Bradleya dotyczące ograniczenia użycia soli w marynatach i jej alternatywach okazały się dla Ciebie pomocne.
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź wspaniałe artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.