Do You Really Have To Rest Your Meat Before Eating?

Czy Naprawdę Trzeba Reszta Twojego mięsa Przed Jedzeniem?

Posted on: January 16, 2023



Podczas spotkań rodzinnych i firmowych, czy w domu, czy ulubionej restauracji, przepisy mięsa różnią się. Jeśli nie jesteś zaznajomiony z restauracją, na przykład, nie masz prawie pojęcia jak twój posiłek jest przygotowywany za kulimi.

Podczas rodzinnych i firmowych spotkań, czy to w domu, czy w ulubionej restauracji, przepisy na mięsa są różne. Jeśli na przykład nie znasz restauracji, prawie nie masz pojęcia, jak za kulisami przygotowywany jest posiłek. Daniem głównym wymagającym żmudnego przygotowania jest zwłaszcza mięso. Jeśli zajmujesz się gotowaniem mięsa, możesz zadać sobie pytanie, czy powinno ono odpocząć przed zjedzeniem.

Dlaczego warto odpoczywać wędzonego mięsa?

Najbardziej oczywistą rzeczą jest to, że mięso odpoczywa po wyjęciu z wędzarni i pozwala mu ostygnąć. Z kilku powodów zalecamy odczekać z pokrojeniem mięsa, zwłaszcza wędzonego.

Foka w sokach

Kiedy mięso odpoczywa, choćby tylko przez kilka minut, soki powstałe podczas gotowania rozprowadzają się po całym mięsie. Dzięki temu procesowi mięso, zwłaszcza steki, staje się znacznie soczyste i smaczniejsze, dlatego warto czekać. Soki z mięsa, zwłaszcza wędzonego, sprawiają, że jego spożycie jest bardziej atrakcyjne i przyjemne.

Podczas gotowania włókna mięśniowe mięsa stają się twarde, a woda zaczyna być wypychana na zewnątrz. Wilgoć ta następnie wypłynie na zewnątrz na powierzchnię mięsa, gdzie część wilgoci wyparuje. Po wyjęciu mięsa z piekarnika lub wędzarni minie trochę czasu, zanim wilgoć z wnętrza rozprzestrzeni się po całym mięsie. Natychmiastowe nacięcie spowoduje wylanie się płynu, przez co mięso będzie bardzo suche.

Zaleca się odpoczywanie mięsa wraz z wędzoną żywnością. Najnowsze funkcje naszych wędzarni pozwolą Twojemu ulubionemu mięsu nabrać najwspanialszych smaków, zwłaszcza gdy odpocznie po wędzeniu. Podwójne elementy grzejne, konsola cyfrowa i automatyczny podajnik drewna zapewnią doskonałe wrażenia podczas palenia, a także świetne rezultaty.

Gotowanie przeniesione

Innym powodem, dla którego pozwalasz mięsu odpocząć po ugotowaniu, jest tak zwane gotowanie przeniesione. Dzieje się tak najczęściej w przypadku większych kawałków mięsa, ponieważ gotują się one jeszcze przez kilka minut, nawet po wyjęciu z wędzarni. Z tego powodu większość przepisów zaleca wyjęcie mięsa na kilka minut przed upływem wymaganego czasu.

Podczas gotowania mięsa, czy to poprzez wędzenie, pieczenie, czy grillowanie, zalecany czas odpoczynku wynosi od pięciu do dziesięciu minut. Jednak na przykład w przypadku pieczenia dużych kawałków lub całego kurczaka czas odpoczynku może być znacznie dłuższy. W przypadku steków zawiń je luźno w folię, a następnie włóż do pojemnika.

Podczas gotowania mięso zawarte w nim składniki białkowe nagrzewają się i twardnieją, a gotowanie będzie kontynuowane po wyjęciu mięsa z wędzarni. Im bardziej ugotowane jest mięso, tym bardziej osadzają się w nim białka. Odpoczynek mięsa pomaga również w jego całkowitym ugotowaniu; dlatego warto odczekać chwilę przed podaniem.

Propozycje przepisów

Wędzony Mostek

Jednym z przepisów od Bradley Smokers, który wymaga dużego odpoczynku przed spożyciem, jest wędzony mostek. Około 13 funtów mostka wędzonego w oliwie z oliwek i doprawionego solą, pieprzem i czosnkiem wystarczy na cały dzień wędzenia. Czas odpoczynku w przypadku tego przepisu, zanim będzie gotowy do podania, wyniesie około godziny. Przygotowanie wędzonego mostka w wędzarni Bradley wymaga bardzo cierpliwego kucharza, aby osiągnąć wspaniałe rezultaty. Oto link do przepisu.

Pieczeń wołowa

Innym znanym przepisem firmy Bradley Smokers, który wymaga dużej ilości odpoczynku, jest wędzona pieczeń wołowa. Aby przygotować ten przepis, potrzebujesz czterofuntowej pieczonej wołowiny posmarowanej odrobiną oliwy z oliwek, która zwiąże przyprawy z mięsem. Użyj wołowiny pancernej w dużych ilościach do przyprawienia, ponieważ jest to gruby kawałek. Następnie połóż mięso na Stojak na papierosy Bradley i włóż sondę do mięsa w pieczeń. Oto link do przepisu.

Ustaw wędzarnię Bradley na 250 stopni F. lub 121,1 stopni C. Zalecamy używanie Biszkiety Bradley Mesquite w wędzarni na około godzinę. Następnie za pomocą żeliwnego garnka lub pistoletu do grillowania przyciemnij mięso po wyjęciu z wędzarni. Na koniec grillujemy mięso ze wszystkich stron. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie włożyć do lodówki na 45-55 minut.

Końcowe przemyślenia

Wędzenie mięsa jest czynnością bardzo czasochłonną, ale użycie wysokiej jakości sprzętu, takiego jak wędzarnia Bradley Smoker, sprawi, że będziesz czerpał przyjemność z tego procesu.

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.