Byłeś więc zbyt entuzjastyczny i wypaliłeś więcej żeberek, niż mogłeś dokończyć. A może planowałeś imprezę, która została odwołana, ale już przygotowałeś żeberka. A teraz masz pyszne, wędzone żeberka, które nie wiesz, jak przechowywać.
W każdym razie odpowiedź brzmi: tak – wędzone żeberka na pewno możesz zamrozić nawet na 12 miesięcy. Wystarczy kilka kroków, aby cieszyć się resztkami żeberek przez długi czas.
Jak przygotować żeberka do zamrożenia
Zanim przejdziemy do sposobu, ważne jest, aby zwrócić uwagę na dwie rzeczy: po pierwsze, całkowite ugotowanie żeberek przed ich zamrożeniem jest lepsze niż częściowe gotowanie.
Chociaż częściowo ugotowane żeberka chronią je przed rozgotowaniem i wysuszeniem, stanowią również zagrożenie dla zdrowia. USDA zaleca doprowadzenie wewnętrznej temperatury mięsa do co najmniej 145°F (63°C).
Po drugie, po zakończeniu gotowania należy jak najszybciej zamrozić żeberka. Nie zostawiaj ich na blacie zbyt długo do ostygnięcia, ponieważ może to spowodować problemy z bezpieczeństwem żywności. Utrzymywanie mięsa w strefie temperatur od 40°F do 140°F (4°C do 60°C) zapewnia pożywkę dla rozwoju szkodliwych bakterii.
Jak zamrozić wędzone żeberka
Oto kilka wskazówek, dzięki którym proces będzie przebiegał płynniej i szybciej.
- Żeberka podzielić na małe części. Porcje jednorazowe są lepsze i wygodniejsze. Możesz na tym etapie polać je wszystkie sosem lub poczekać, aż nadejdzie czas ugotowania poszczególnych porcji.
- Owiń je szczelnie folią i umieść w wodoszczelnych plastikowych torebkach. Włóż porcje do zamykanej na zamek torebki do zamrażania. Upewnij się, że wycisnąłeś całe powietrze, a następnie włóż torebkę do zamrażarki.
- Jeśli masz system próżniowy, proces ten powinien być szybszy. Zamknąć próżniowo torebkę do zamrażania wraz z żebrami, aby ograniczyć utratę wilgoci podczas przechowywania.
- Umieść żeberka w lodówce wypełnionej lodem i przykryj je lodem. Sprawdzaj temperaturę, aż osiągnie około 40°F (4°C), a następnie przenieś je do zamrażarki. Jeśli dobrze je uszczelnisz, żebra mogą przetrwać do 12 miesięcy bez uszkodzenia.
Jak podgrzać mrożone żeberka
Istnieje kilka opcji podgrzewania zamrożonych żeberek. Prawdopodobnie wybrałeś metodę powolnego wędzenia, ponieważ pozwala ona zachować wilgotność.
Podczas podgrzewania powinieneś wybrać podobnie powolną metodę, aby mieć pewność, że nie skończy się to suchym i twardym bałaganem. Ogólną zasadą jest to, że podczas podgrzewania żeberek należy unikać bezpośredniego i wysokiego ciepła.
Poniżej opisaliśmy różne metody podgrzewania.
1. Piekarnik
Wymaga to najpierw rozmrożenia żeberek. Przenieś żeberka do lodówki, aby rozmroziły się dzień przed ich gotowaniem. Gdy będą gotowe, rozgrzej piekarnik do 107–121°C (225–250°F). Dodaj trochę sosu lub bulionu, aby zwilżyć żeberka. Żeberka zawiń w folię i połóż na patelni. Zachowaj swoje termometr do mięsa blisko, aby mieć pewność, że temperatura wewnętrzna osiągnie zalecaną wartość 145˚F (60°C). W przypadku żeberek z tyłu dziecka powinno to zająć około 4,5 godziny przy stałej temperaturze 225˚F (107°C). Wyjmij żeberka z piekarnika i przed podaniem namocz je w sosie.
2. Użyj gorącej kąpieli wodnej
Jest to szybsza i łatwiejsza metoda odgrzania żeberek. W przeciwieństwie do innych metod, ta nie wymaga wstępnego rozmrażania. Wystarczy zagotować garnek z wodą i włożyć do wody worek próżniowy zawierający żeberka. Przykryj garnek, wyłącz ogień i pozostaw torebkę w łaźni wodnej, aby dokończyć gotowanie. Może to zająć od 1 do 1,5 godziny.
3. Korzystanie z kuchenki mikrofalowej
Chociaż kuchenki mikrofalowe są szybsze i łatwiejsze w użyciu do podgrzewania niemal każdego rodzaju żywności, w tym przypadku nie są one dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze, nie nagrzewają się równomiernie. Po drugie, są one znane z wysuszania jedzenia, a wilgoć jest Twoim przyjacielem podczas podgrzewania żeberek. Nie czekaj, aż będziesz się spieszyć i głodny, a mikrofalówka to jedyna pozostała możliwość, aby cieszyć się żeberkami. Jeśli cierpliwie przeczekałeś dłuższy proces palenia, prawdopodobnie mógłbyś poczekać trochę dłużej.
Podsumowując
Zamrożenie resztek wędzonych żeberek to świetny sposób na ich zachowanie przez długi czas. Oto kilka wniosków, o których warto pamiętać:
- Zamroź żeberka natychmiast po ugotowaniu, aby uniknąć problemów zdrowotnych, które mogą wynikać z trzymania mięsa w strefie temperatur od 40°F do 140°F (4°C do 60°C).
- Przechowywanie żeberek w zamkniętych próżniowo torebkach to najlepszy sposób na zapewnienie minimalnej utraty wilgoci, ale inne metody też będą skuteczne, jeśli zrobisz to dobrze.
- Podczas podgrzewania żeberek należy unikać wysokiego i bezpośredniego źródła ciepła, aby były delikatne i wilgotne. Wybierz podejście niskie i powolne.
- Prawidłowo przechowywane zamrożone żeberka mogą zachować świeżość aż do 12 miesięcy.
Oto kilka przepisów na wędzone żeberka, które możesz wypróbować na wędzarni Bradley Smoker:
Jak palić 3-2-1 żeberka
Wędzone żeberka z Baby Back w wędzarni Bradley
Jak zrobić wędzone żeberka bez zawijania
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź wspaniałe artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.