What Is the Money Muscle? (The Best, Finest Part of the Pork Butt!)

Co to jest Mięsień pieniędzy? (Najlepsza, najwspanialsza część tyłka wieprzowego!)

Posted on: January 25, 2023



Mięsień pieniński to szczególny mięsień, który jest powszechnie uważany za "święty graal paczek wieprzowych". Pochodzi z dolnej połowy łopatowego barku, na przeciwległy koniec kości. Ta miękka wieprzowina "mięsień pieniędzy" jest atrakcyjnie marmurowa z tłuszczem, nadając mu smak w ustach-usta-usta, w przeciwieństwie do innych.

Mięsień pieniężny to szczególny mięsień powszechnie uważany za „świętego Graala pakowania wieprzowiny”. Pochodzi z dolnej połowy łopatki świni, na przeciwległym końcu kości. Ten miękki wieprzowy „mięsień pieniężny” jest atrakcyjnie marmurkowy z tłuszczem, co nadaje mu rozpływający się w ustach smak jak żaden inny. Ma wygląd mniejszego polędwicy wieprzowej, przez którą przebiegają głębokie paski tłuszczu. To odróżnia ją od innych kawałków wieprzowiny, które charakteryzują się raczej nadmiarem tkanki tłuszczowej w mięśniach niż znaczną marmurkowatością. Tłuszcz delikatnie się topi podczas pieczenia tyłka, nadając mięśniom bogaty, maślany smak.

Oto wszystko, co musisz wiedzieć o jednym z najważniejszych składników pośladków lub łopatek wieprzowych.

Wybór najlepszego tyłka wieprzowego

Uzyskanie odpowiedniego rodzaju tyłka wieprzowego to pierwszy krok we wszystkim. Zawsze zwracaj szczególną uwagę na rozmiar mięśni pieniędzy, ponieważ im większy, tym lepiej. Szybkim sposobem sprawdzenia tyłka jest uchwycenie mięśnia. Jeśli wydaje Ci się, że jest gruby, to tak jest najlepiej.

Dokonując wyboru, należy również wziąć pod uwagę rozmiar swojego palący. Wybrany rozmiar powinien przynajmniej mieścić się w komorze wędzarniczej, pozostawiając jednocześnie wystarczająco dużo miejsca na odpowiedni przepływ powietrza. Jest to istotny czynnik, który należy wziąć pod uwagę, ale większość ludzi często go pomija.

Lokalizowanie mięśnia pieniężnego

Znalezienie kości i przejście na przeciwną stronę to najprostszy sposób na identyfikację mięśnia pieniężnego. Chociaż większość ludzi szuka idealnego tyłka, rozpoznanie, który jest idealny na podstawie opakowania Cryovac, może być trudne. Wszystko, czego potrzebujesz, to użyć rąk, aby poczuć mięśnie pieniędzy. To mocny mięsień biegnący po tyłku, zapewniający idealne cięcie.

Natnij wzdłuż linii tłuszczu w łopatce wieprzowej ostrym nożem do mięsa, aby usunąć mięśnie i uniknąć przecięcia linii tłuszczu. Tłuszcz ten będzie wspomagał proces wędzenia, nadając jednocześnie smak i aromat produktowi końcowemu.

Czy powinienem przyciąć mięsień pieniężny?

Chociaż większość innych mięs z grilla, takich jak mostek, kurczak i inne kawałki wołowiny, może wymagać przycięcia, mięsień pieniężny nie wymaga żadnych modyfikacji. Znaczna liczba pitmasterów z powodzeniem wędziła wieprzowinę bez jej przycinania.

Ale możesz także przyciąć, usunąć rurki, mięśnie, a nawet kość. Przycinanie może być również konieczne dla każdego, kto chce pozbyć się nadmiaru tłuszczu. W ten sposób otrzymasz pożądany kawałek mięsa. Zwiększy również powierzchnię, zapewniając równomierną ekspozycję na ciepło dla dobrze wypieczonej skórki.

Niezależnie od wyboru, dobrze jest też dać polędwiczce odpocząć. Zasadniczo chcesz dać wewnętrznym sokom czas na ponowne wchłonięcie przez mięso.

Jak marynować mięśnie pieniężne

Wstrzykiwanie jest jednym z najlepszych sposobów marynowania mięśnia pieniężnego. To łatwy i niezawodny sposób na poprawę soczystości i smaku wieprzowiny. Dodatkowe soki zapewniają dodatkową wilgotność niezbędną do uzyskania delikatnego, soczystego i aromatycznego efektu sesji wędzenia.

Niektórzy z najlepszych pitmasterów często wstrzykiwają sobie soki takie jak nektar brzoskwiniowy, jabłkowy lub białe winogrona. Roztwór może czasami składać się z soków i nacierań zawierających fosforany.

Nacieranie jest również znaczącym sposobem na dodanie smaku mięsu. Masz możliwość zastosowania specjalnego nacierania na bazie ulubionych ziół. Jednakże te zioła i składniki muszą być kompatybilne z naturalnymi smakami mięśnia pieniężnego. Sweet Heart to powszechnie stosowany maseczka, będąca mieszanką wielu innych maseczek.

Jeśli zdecydujesz się na pocieranie, zalecamy nałożenie pocierania po obu stronach, aby wydobyć brązowawą lub czerwonawą sierść. Będziesz także musiał pozostawić wieprzowinę w lodówce na noc, aby umożliwić wchłanianie nowych smaków.

Jak wędzić tyłek wieprzowy

Małe i powolne palenie to jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie mięśni. Umieść swój mięsień pieniężny w wędzarni ustawionej na optymalną temperaturę około 121 °C. Jest to idealna temperatura zalecana do wędzenia mięśnia pieniężnego, którego czas gotowania wynosi około trzech godzin. Podczas wędzenia możesz także spryskać dowolne soki.

Chociaż lepiej jest palić nisko i powoli, jego przygotowanie zajmuje mniej czasu niż pozostała część niedopałka. W rezultacie najlepiej wyciąć mięsień pieniężny i ugotować go oddzielnie od reszty mięsa. Jeśli tego nie zrobisz, ryzykujesz rozgotowaniem.

Streszczenie

Wysoka zawartość tłuszczu w mięśniu pieniężnym zapewnia jego miękkość. Marmurkowatość tłuszczu wnika głęboko w mięso tego mięśnia, nadając mu wyjątkowy smak i smakowitość. Jest to niezwykłe w przypadku kawałków wieprzowiny, ponieważ tłuszcz zazwyczaj znajduje się na zewnątrz i nie przepływa przez mięso, co jest częstsze w przypadku kawałków wołowiny.

Sprawdź więcej artykułów na temat wędzonego tyłka wieprzowego:
6 cudownych kroków do wędzenia najlepszego bostońskiego szarpanego tyłka wieprzowego
Jaki jest najlepszy sposób na utrzymanie wilgoci w szarpanej wieprzowinie?

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.