BBQ odnosi się do najlepszych sposobów jedzenia w gronie rodziny i przyjaciół, a także metod gotowania, których używamy do przygotowania pysznego jedzenia. Jednak moc grilla może być czymś więcej niż zwykłym spotkaniem. To świetny sposób na przeżycie jedynego w swoim rodzaju wędzenia i cieszenie się dobrze ugotowanym, pysznym, aromatycznym i delikatnym mięsem.
To jeden z najstarszych sposobów przyrządzania mięsa, który nigdy nie wychodzi z łask miłośników gotowania na świeżym powietrzu. Miliony ludzi na całym świecie nadal praktykują ten sposób gotowania i szybko przekazywany jest on z pokolenia na pokolenie.
BBQ, czyli grill, jak się to w pełni nazywa, pochodzi od karaibskiego słowa Barbaka, używane przez Indian Taino do opisania podwyższonego drewnianego stojaka powszechnie używanego do wędzenia ryb i innego mięsa. BBQ stało się obecnie powszechnie uznawanym terminem używanym przez prawie wszystkich. Dziś używamy słowa BBQ do opisania prawie wszystkich form gotowania na świeżym powietrzu. Zasadniczo większość z nich określa gotowanie steków, hot-dogów i burgerów jako grillowanie.
Powoduje to zamieszanie między grillem a grillowaniem, a większość ludzi ma trudności z rozróżnieniem tych dwóch.
Różnica między wędzeniem żywności a grillowaniem
Zarówno wędzenie, jak i grillowanie to dwa najlepsze sposoby gotowania na świeżym powietrzu. Może ono również uzupełniać się i zapewniać dobrą zabawę i mnóstwo smaku.
Palenie jedzenia
Jedna z metod gotowania na grillu, która przenika aromat dymu drzewnego podczas gotowania potraw na niskim i wolnym poziomie. Zasadniczo jest to gotowanie pośrednie przez dłuższy czas. Wędzenie spożywcze jest idealne do wędzenia kawałków mięsa, takich jak mostek, żeberka, indyk, łopatka wieprzowa lub cały kurczak. Te kawałki mięsa są na ogół trudniejsze i wymagają niższych temperatur i wolnego czasu gotowania, więc długie godziny dają miękki i delikatniejszy wynik.
Zasadniczo używasz aromatyzowanego drewna, aby poprawić naturalny smak mięsa. Drewno takie jak klon, jabłko i wiśnia może być idealne do wędzenia mięsa, a Ty możesz wybrać dowolny kawałek, który Ci odpowiada.
Pieczenie na rożnie
Grillowanie można rozumieć jako to, co większość ludzi robi na swoich podwórkach. Prosta definicja grillowania to gotowanie potraw na gorąco i szybko. W przeciwieństwie do wędzenia żywności, grillowanie odbywa się na bezpośrednim ogniu.
Niektóre z popularnych potraw, które można grillować na swoim podwórku, obejmują między innymi hamburgery, steki, hot dogi, kotlety schabowe. Na grillu można także przyrządzić większość warzyw i owoców. Czas gotowania jest również krótki, ponieważ żywność przypala się na bezpośrednim ogniu.
Grillowanie zwykle odbywa się w wysokich temperaturach, średnio 500°F–550°F (260°C–288°C).
Teraz jesteśmy pewni, że możesz teraz wygodnie odróżnić grillowanie, grillowanie i wędzenie żywności, co jest znaczącym krokiem w kierunku zostania pitmasterem. Najważniejszym wnioskiem jest to, że te dwa procesy zaowocują niesamowitym jedzeniem, jeśli zostaną wykonane prawidłowo, pod warunkiem, że będziesz ściśle przestrzegać przepisu.
Rodzaje przypraw i przypraw do grillowania
Grillowanie to świetny sposób na podkreślenie naturalnego smaku mięsa i musimy wskazać niektóre popularne przyprawy, które dobrze pasują do tego rodzaju gotowania, niezależnie od tego, czy wybierzesz grillowanie, wędzenie, czy jedno i drugie. Zanim zagłębimy się w jakiekolwiek szczegóły, należy pamiętać, że różne rodzaje mięsa dobrze komponują się z różnymi rodzajami przypraw, a warto najpierw poznać naturalny smak mięsa.
- Sól: Jest to powszechnie wymagany składnik każdej mieszanki nacierającej lub przyprawowej. Sól pomaga wydobyć naturalny smak mięsa.
- Papryka: To jedna z najlepszych przypraw, jakie można zjeść podczas każdej sesji grillowej. Często lubimy nazywać go jednym z głównych składników doskonałego nacierania mięsa. Papryka doskonale wybarwia i podkreśla naturalny aromat mięsa.
- Pieprz: istnieje szeroka gama papryki, z której możesz wybierać, jeśli chcesz przyrządzić wspaniałego grilla. Pieprz pomaga wydobyć pikantny, ostry akcent i odważny smak, który doskonale komponuje się z prawie każdym mięsem z grilla.
- Kminek: Wieprzowina to jedno z najlepszych mięs na grilla, głównie po doprawieniu kminkiem i innymi przyprawami. Kminek dodaje dymnego smaku i można go również dostosować do innych przypraw.
- Proszek cebulowy: Cebula ma bogatą historię wzmacniania naturalnych smaków BBQ. Proszek cebulowy łączy się z różnymi rodzajami mięsa, można go również dodać jako składnik nacierania do grilla.
- Czosnek w proszku: Czosnek może być doskonałym składnikiem sosu BBQ lub nacierania. Dodaje naturalnie mocny, ale atrakcyjny smak, który doskonale komponuje się z innymi przyprawami często używanymi do grillowania.
Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że większość opcji przypraw do grilla zależy od rodzaju gotowanego mięsa. Ponadto zalecamy komponowanie z przyprawami, które również odpowiadają Twoim gustom i upodobaniom.
Inne artykuły przyprawowe
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat przypraw? Sprawdź poniższe artykuły:
Przygotowanie kiełbasy i profesjonalne porady dotyczące przypraw
Słynne rodzaje rub w połączeniu z pysznymi przepisami
Kiedy zastosować prostotę: najlepsze kawałki mięsa, w których używa się wyłącznie soli i pieprzu
Co to jest pocieranie, dlaczego i jak to zrobić?
Aby uzyskać więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie swoich możliwości Palacz Bradleya, sprawdź wspaniałe artykuły na naszym Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.