Wędzenie jedzenia to świetna zabawa dla każdego miłośnika grillowania, ale na początku może wymagać nauki. Istnieje kilka typowych błędów, które popełniają nowi palacze na świeżym powietrzu tylko dlatego, że nie są świadomi istoty palenia. Oczywiście nie możesz być pitmasterem przy pierwszej próbie palenia, ale przynajmniej możesz uniknąć katastrofy. A jeśli chodzi o wędzenie spożywcze, pamiętajcie, że jest to sztuka, którą można udoskonalić jedynie poprzez doświadczenie i praktykę.
Ten przewodnik może okazać się pomocny dla wszystkich początkujących palaczy, którzy chcą pewnie odpalić wędzarnię na imprezę przy grillu. Tutaj omówimy 5 typowych błędów, które popełniają początkujący w paleniu żywności, wraz z kilkoma praktycznymi wskazówkami, jak ich unikać. Więc zacznijmy.
5 typowych błędów nowych palaczy
Jest kilka błędów, które może popełnić początkujący palacz. Wybraliśmy tylko 5 popularnych, które mogą uczciwie uratować imprezę przy grillu, jeśli będziesz ich przestrzegał.
1. Używanie wędzarni złej jakości
Twoja wędzarnia może sprawić naprawdę kłopoty, jeśli nie wiesz, jak ją obsługiwać. Większość wędzarni offsetowych nie ma funkcji kontrolowania ciepła i utrzymywania temperatury wewnątrz, więc nie jest to najlepsza opcja dla początkujących. Dlatego zalecamy rozpoczęcie od wysokiej jakości wędzarni elektrycznej, która pod pewnym nadzorem może wykonywać zadania wędzenia zgodnie z ustawionym programem.
Wskazówka: Dzięki nowoczesnym wędzarniom, takim jak Bradley Smoker, wędzenie może być świetną zabawą nawet dla początkujących. Możesz ustawić czas i temperaturę, aby uzyskać idealny efekt. Automatyczny podajnik pozwala wędzarni pracować do 9 godzin przy minimalnym nadzorze.
2. Traktowanie wszystkich lasów tak samo
Drewno występuje w różnych postaciach, takich jak kłody, kawałki, pelety i sprasowane zrębki drzewne. Generują także różne rodzaje aromatu w zależności od rodzaju użytego drewna, np. pekan, jabłko, wiśnia lub dąb. Amatorzy wędzenia żywności często uważają każde drewno za takie samo i tutaj popełniają błąd, jeśli chodzi o ogrzewanie i aromat. Kłody wytwarzają więcej ciepła niż pellet. Określony aromat drewna może nie uzupełniać kawałka mięsa, które wędzisz. Może to prowadzić do okropnego smaku steku, który jest albo nadmiernie zwęglony, albo niedogotowany.
Wskazówka: Jedną z najważniejszych rzeczy do rozważenia jest wykorzystanie drewna jako źródła ciepła do gotowania i wytwarzania dymu oraz tego, jak zmienia to smak. Doświadczeni pitmasterzy i miłośnicy wędzonej żywności wyraźnie zauważają bardziej kwaśny i nieprzyjemny smak pochodzący z gotowania na węglu drzewnym. Aby dokonać jasnego wyboru, oto jeden artykuł, w którym możesz dowiedzieć się więcej Wędzenie żywności a gotowanie żywności z drewnem i jaki to ma wpływ na wybór palacza.
3. Nieutrzymywanie stałej temperatury
Nisko i wolno to złote określenie palenia żywności. Początkujący w wędzeniu żywności często popełniają błąd, zwiększając temperaturę, aby szybciej ugotować żywność. Często nawet nie sprawdzają często, czy utrzymują stałą temperaturę. Może to skutkować rozgotowaniem lub niedogotowaniem jedzenia, któremu brakuje wędzonego smaku i delikatności.
Wskazówka: Utrzymuj stałą temperaturę wewnątrz komory wędzarniczej i nigdy nie spiesz się z procesem. Pamiętaj, że mięso podczas gotowania musi wchłonąć cały aromat dymu. W ten sposób otrzymasz idealnie wysmażone, soczyste steki o intensywnie wędzonym smaku.
4. Ślepe podążanie za przepisem
Tak, aby przygotować idealnie wędzony stek, potrzebny jest przepis, ale to nie wszystko. Większość początkujących ślepo ufa przepisowi, nie sprawdzając samego mięsa. Na przykład, jeśli przepis mówi, że dany stek będzie ugotowany w ciągu 6 godzin, oznacza to, że będziesz siedzieć przez 6 godzin bez sprawdzania mięsa. Jakość mięsa może się różnić, podobnie jak możliwości wędzarza. W przypadku palacza czas ten może być nieco krótszy lub dłuższy niż 6 godzin.
Wskazówka: Użyć termometr do mięsa aby sprawdzić gotowość. Wbić końcówkę termometru w najgrubszą środkową część mięsa. Teraz sprawdź odczyt. Jeżeli temperatura jest co najmniej 5 stopni niższa od wymaganej, można wyjąć mięso i pozostawić je do ugotowania na ogniu resztkowym, aż do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.
5. Brak cierpliwości
Wędzenie żywności to gra polegająca na cierpliwości i w tym właśnie tkwi magia. Początkujący w paleniu żywności nie mogą się doczekać rezultatu. Jest to zrozumiałe, biorąc pod uwagę emocje związane z pierwszą sesją przy grillu, ale może to prowadzić do błędów. Pospieszanie się z gotowaniem lub nawet podaniem mięsa przed odłożeniem go na spoczynek może zrujnować całą Twoją ciężką pracę.
Wskazówka: Przed podaniem mięso należy chwilę odstawić. Gdy białko w mięsie rozkłada się pod wpływem ciepła, wycieka sok. Odpoczynek mięsa po wędzeniu umożliwi mu ponowne wchłonięcie wszystkich soków, dzięki czemu stanie się bardziej soczystym, delikatnym i aromatycznym kawałkiem mięsa.
Jak wspomnieliśmy wcześniej, palenie żywności jest sztuką, a doświadczenie robi różnicę. Możesz jednak zastosować te wskazówki i triki Bradleya, aby uniknąć typowych błędów i wyjść na obiecującego pitmastera.
Poniżej znajdziesz jeszcze kilka artykułów na temat palaczy:
Jak używać wędzarni jako piekarnika
Najlepsze sposoby czyszczenia grilla i wędzarni
Jak uzyskać lepszy dym z wędzarni
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.