Tak jak możesz wędzić mięso, aby nadać mu pyszny, wędzony smak, tak możesz wędzić inne składniki, aby dodać smaku swoim potrawom. Wędzone produkty są doskonałym dodatkiem do każdego posiłku i stanowią doskonały sposób na dodanie smaku i głębi smaku Twoim potrawom. Następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na wędzone jedzenie, spróbuj wypalić jeden z tych trzech składników:
Sól
Sól wędzona to świetny sposób na dodanie smaku potrawom. Sól wędzoną można kupić w sklepie lub przygotować w domu.
Aby przygotować sól wędzoną, będziesz potrzebować:
-Sól morska
-Palący
-Drewno według własnych upodobań
Do wędzenia można używać wielu różnych rodzajów drewna, z których każdy nadaje swój własny, niepowtarzalny smak. Sól morska wędzona Mesquite jest popularnym wyborem wśród miłośników grillowania. Mesquite to pachnące, twarde drewno o intensywnym, dymnym smaku.
Możesz także poeksperymentować z innymi rodzajami drewna podczas palenia, aby zobaczyć, które z nich najbardziej Ci odpowiada. Wędzarnie pro-food oferują szeroką gamę gatunków drewna, które możesz wypróbować. Na przykład Bradley Smoker ma 17 różnych Bradley Bisquettes możesz wybierać.
Aby przygotować sól wędzoną, włóż sól do patelni lub blachy do pieczenia i połóż ją na wierzchu stojak wewnątrz palacza. Pozwól, aby sól dymiła przez godzinę, zanim ją usuniesz. Należy pamiętać, że sól do palenia intensyfikuje jej smak, dlatego jej palenie może zająć nie więcej niż godzinę. Im dłużej będziesz palić sól z drewnem, tym bardziej będzie gryząca. Aby tego uniknąć, zacznij sprawdzać smak soli po godzinie.
Po wypaleniu soli poczekaj, aż ostygnie, a następnie przechowuj ją w szczelnym pojemniku lub słoiku. Tam będzie nadal wchłaniał dym. Niektórzy twierdzą, że z czasem smak staje się lepszy. Wypróbuj sam i zobacz, jak to działa!
Istnieje wiele sposobów przygotowywania potraw z solą wędzoną. Zamiast używać zwykłej soli do gotowania ziemniaków, spróbuj zamiast tego posypać je odrobiną wędzonej soli. Można go także wykorzystać do przyprawiania ryb. Nadaje się do większości rodzajów kuchni, szczególnie tych, w których zwykle używa się zwykłej soli.
Cukier
Cukier do palenia to świetny sposób na nadanie mu niepowtarzalnego smaku i uczynienie go nieco bardziej wyjątkowym. Nie jest to trudne, ale jest kilka rzeczy, które musisz wiedzieć, zanim zaczniesz.
Pierwszą rzeczą, której potrzebujesz, jest trochę cukru. Każdy rodzaj cukru będzie odpowiedni, ale brązowy cukier ma bogatszy smak. Będziesz także potrzebować trochę zrębków do palenia. Jabłko i wiśnia to dobry wybór dla początkującego. Jeśli wolisz inny smak, możesz także wybrać klon i hikorę.
Kiedy już zdecydujesz się na drewno, przygotuj wędzarnię. W przypadku cukru najlepiej działa palenie na zimno. Wysokie temperatury stopią cukier, a tego nie chcesz. Ustaw temperaturę wędzarni na zakres od 185°F do 203°F (85°C do 95°C). Dzięki temu cukier nie spali się zbyt szybko.
Następnie dodaj warstwę cukru na wierzch misy wędzarniczej i zamknij wędzarnię. Będziesz musiał otworzyć wędzarnię i dobrze ją wymieszać co około 30 minut. Pomoże to równomiernie palić cukier.
Nie możesz pozwolić, aby cukier się spalił, więc miej na niego oko. Z reguły na palenie wystarczą dwie godziny. Jednak inne czynniki, takie jak rodzaj wędzarki i używany cukier, również będą miały wpływ na czas palenia.
Cukier jest gotowy, gdy nabierze ładnego złotobrązowego koloru. Możesz także sprawdzić smak wędzonego cukru, próbując szczypty. Jeśli smak jest wystarczająco dymny, oznacza to, że zrobiłeś to poprawnie!
Zdejmij go z ognia i poczekaj, aż ostygnie przed użyciem. Możesz użyć wędzonego cukru w dowolnym przepisie, który wymaga cukru.
Paprika
Papryka wędzona to rodzaj papryki suszonej i wędzonej. Ma wędzony, ziemisty smak, który można stosować w wielu różnych potrawach.
Aby wykorzystać wędzoną paprykę w kuchni, należy ją najpierw przygotować. Oto jak to zrobić:
1. Rozgrzej wędzarnię do 180°F (82°C).
2. Rozłóż paprykę na perforowanym arkuszu lub w woreczku do wędzarni.
3. Wędzić paprykę przez 1 godzinę, mieszając co 20 minut, aby równomiernie się upiekła.
4. Przechowuj wędzoną paprykę w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do czasu, aż będzie gotowa do użycia. Dzięki temu jak najdłużej zachowa świeżość i smak. Po prostu wyjmij to, czego potrzebujesz, a reszta zostanie zachowana do późniejszego wykorzystania! Wędzoną paprykę można również przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.
Końcowe przemyślenia
W kuchni możesz wędzić wszelkiego rodzaju składniki, które możesz wykorzystać w przepisach. Baw się dobrze wybierając drewno, a być może odkryjesz nowe smaki, o istnieniu których nie miałeś pojęcia. Miłego palenia!
Chcesz dowiedzieć się, co jeszcze możesz palić? Sprawdź poniższe artykuły:
Czy mogę palić wstępnie ugotowane mięso?
5 rodzajów mięsa, o których nie wiedziałeś, że można palić
Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.