3 Homemade Rubs to take Your Smoked Chicken to the Next Level

3 Domowe ściereczki aby przenieść wędzonego kurczaka na wyższy poziom

Posted on: January 17, 2023



Nie ma wątpliwości, że palenie jest idealnym sposobem na uzyskanie dobrze ugotowanego, delikatnego i smakowego kurczaka.

Nie ma wątpliwości, że wędzenie to idealny sposób na uzyskanie dobrze ugotowanego, delikatnego i aromatycznego kurczaka. Ale kiedy mówisz o nacieraniu, wiele osób pomyśli o nacieraniu mostka lub wieprzowiny. Bez ich wiedzy, mocne natarcie kurczaka przed wrzuceniem go do wędzarni sprawi, że wędzony kurczak będzie pikantny, dymny i lizający palce.

Masz również do wyboru szeroką gamę przypraw, w tym uniwersalne nadzienia do kurczaka, które świetnie komponują się z każdą częścią tego drobiu. O dziwo, masz również możliwość dostosowania domowych natarć, aby przenieść wędzonego kurczaka na wyższy poziom.

Co to jest suche pocieranie?

Suchy pocieranie to mieszanka suchych przypraw, która może zawierać zioła i inne suche składniki. Mieszanką jest obficie posypywana i wcierana w powierzchnię kurczaka lub nakładana na potrawę, którą chcesz przygotować. W zależności od przepisu możesz nacierać na sucho drób, mięso, ryby, a nawet warzywa.

Pocieranie opiera się na słonej bazie i pomaga wzmocnić inne smaki ziół zawartych w mieszance. Posypanie kurczaka suchym nacieraniem również poprawia smak, gdy wniknie w mięso.

Na rynku znajdziesz różne rodzaje maści, od standardowych po superulepszone, ale nic nie równa się z niestandardowymi, domowymi maseczkami.

Domowe pasty, które wyniosą Twojego wędzonego kurczaka na wyższy poziom

1. Podstawowe pocieranie na sucho

To jeden z naszych ulubionych środków do wędzenia całego ptaka. Nacieranie dobrze komponuje się również z innymi kawałkami kurczaka, jeśli chcesz go pokroić lub motylkiem. Jest to również jeden z najbardziej konfigurowalnych przepisów na pocieranie, jakie możesz uzyskać. Masz swobodę dodawania lub zmniejszania dowolnej przyprawy, w zależności od upodobań.

To suche nacieranie poprawia smak kurczaka, w zależności od rodzaju i charakteru dodanych przypraw.

Dwie łyżki tego suchego nacierania wystarczą, aby uzyskać chrupiącą powłokę na ptaku. Z suchego nacierania należy przygotować pastę, używając jednej łyżki oliwy z oliwek, a następnie rozsmarować mieszankę na kurczaku. Umieść kurczaka w wędzarni i poczekaj, aż zadziała magia.

2. Śródziemnomorski suchy masaż

To niezwykle aromatyczny napar, który możesz przygotować w domu. Rub jest bogaty w pikantne smaki, ponieważ zawiera ogromne ilości sproszkowanej cebuli i czosnku. Podobnie jak jego nazwa, śródziemnomorski suchy nacieracz składa się z klasycznych greckich aromatów ziołowych, takich jak oregano, suszona bazylia czy koper.

Uważaj, aby wstrząsnąć, aby równomiernie wymieszać proszek, przyprawy i zioła w tym przepisie, aby je skleić. Będziesz także chciał natrzeć nim całą zewnętrzną stronę kurczaka, niezależnie od tego, czy gotujesz kurczaka w całości, czy w plasterkach.

Pamiętaj, aby natrzeć kurczaka przekrojonymi na pół cytrynami, aby zachować jego wilgotność przez cały proces gotowania.

3. Suchy peeling Smokey Chipotle

Wszyscy chcemy pikantnego, wędzonego i głęboko aromatyzowanego kurczaka, a właśnie to zapewnia smokey chipotle na sucho. Ten suchy środek do czyszczenia zasługuje na swoją nazwę i gwarantujemy, że nigdy się z nim nie pomylisz.

Wędzony chipotle dobrze komponuje się z różnymi przyprawami, w tym kminkiem, wędzoną papryką i sproszkowanym chili ancho. Wędzona papryka z wędzonym suchym nacieraniem chipotle przenosi smak na inny poziom.

Jeśli chcesz dodać trochę sosu, najpierw nałóż nacieranie na sucho kurczaka, a następnie dodaj go do sosu.

Zalecamy pozostawienie kurczaka na co najmniej 10–15 minut po nałożeniu suchej pasty. Dzięki temu nacieranie prawidłowo przylega do kurczaka i przenika do mięsa.

Jak gotować

Stosowanie past do drobiu nie ograniczy możliwości gotowania. Suche ściereczki są bardzo wszechstronne i można je gotować w zależności od przepisu. Naszą preferowaną metodą byłoby wrzucenie kurczaka z kiełbaską lub motylkiem do wędzarni. Można też wybrać powolne gotowanie lub pieczenie kurczaka w piekarniku.

Aby uzyskać optymalne wrażenia z wędzenia żywności, zalecamy korzystanie z niezawodnej wędzarni. Możesz wybrać nasze Palacz Bradleya które pomogą Ci poprawić Twoje wrażenia z gotowania. Upewnij się, że masz termometr do gotowania pomagające monitorować temperaturę mięsa. Natarty na sucho kurczak będzie gotowy, gdy termometr wskaże temperaturę wewnętrzną 165°F (74°C).

Kiedy już będziesz gotowy, po prostu daj kurczakowi odpocząć przez co najmniej 10 minut. Umożliwi to równomierne rozprowadzenie soków w kurczaku.

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie możliwości wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.