Jeśli jeszcze nie dotarł do Twojego miejsca zamieszkania, jest w drodze! Chłód w powietrzu i mróz na ziemi. Wkrótce, zanim się zorientujesz, będziesz co rano przekopywał się do swojego samochodu.
W miesiącach letnich utrzymanie wędzarni suchej i działającej w odpowiedniej temperaturze jest łatwe. Ale większość zim wymaga czegoś więcej niż tylko parasola, aby wędzarnia była gorąca i, co najważniejsze, bezpieczna. Oto kilka wskazówek, jak utrzymać dym przez całą zimę:
Wszystko zależy od lokalizacji
Jeśli masz dobrze osłonięte miejsce na zewnątrz, na równym terenie, zapewnienie bezpieczeństwa palaczowi przez całą zimę powinno być stosunkowo łatwe. Idealne miejsce dla palacza jest zawsze na zewnątrz. Nigdy nie używaj go w pomieszczeniach zamkniętych, ponieważ może to być niezwykle niebezpieczne. (a Twój garaż liczy się jako kryty).
Znajdź miejsce możliwie najbardziej osłonięte, ale jednocześnie w bezpiecznej odległości od domu lub szopy, aby dym mógł się wydostać. Mam swój egzemplarz wzdłuż boku domu w pobliżu naszego warsztatu, gdzie dach wystaje na kilka stóp i utrzymuje większość elementów na dystans.
Bądź kreatywny
Jeśli masz środki, przestrzeń i możliwości, możesz zbudować dla siebie małą szopę w stylu wychodka. Upewnij się, że ściany mają wentylację i są dobrze izolowane.
Dzięki wędzarni elektrycznej ryzyko zapalenia się żaru jest znacznie zmniejszone. Mimo to nadal musisz zadbać o zbudowanie bezpiecznej konstrukcji dla swojego palacza. Niewątpliwie nie każdy z nas (łącznie ze mną) jest w stanie zbudować własny dom dla palaczy, w którym będzie mógł mieszkać w miesiącach zimowych. W związku z tym musimy wykazać się nieco większą pomysłowością. Kilka świetnych rozwiązań, na które natknąłem się, obejmuje blokowanie wiatru za pomocą sklejki i rozkładany namiot przeciwsłoneczny.
Pamiętaj tylko, aby zawsze pozostawić dostęp do drzwi wędzarni i pozostawić otwór wentylacyjny drożny.
Trzymaj się gorąco
Latem rozgrzanie wędzarni do 200+°F jest łatwe. Mój zwykle jest już w połowie, zanim go w ogóle włączę. Jednak zimą wędzarnia traci dużo ciepła na zewnątrz.
Ciepło ucieka przez metal wędzarni, a zimne powietrze jest wprowadzane, aby podtrzymać proces spalania. Ponadto wilgoć powstająca podczas gotowania mięsa i woda na patelni skrapla się wewnątrz wędzarni, dodatkowo ją schładzając.
Daj sobie więcej czasu na palenie niż zwykle i daj palaczowi dużo czasu na rozgrzewkę. Zapewnienie wędzarni osłony i osłony przed żywiołami (patrz przykłady powyżej) pomaga utrzymać odpowiednią temperaturę palenia. A co najważniejsze, trzymaj drzwi zamknięte. Uwielbiam podglądać, ale to powoduje wyrzucenie całego gorącego powietrza za drzwi wejściowe.