Tips & Tricks for Making Your Very Own Jerky

Wskazówki i wskazówki dotyczące robienia Twój własny Jerky

Posted on: January 12, 2023



Robienie Jerky jest o wiele prostsze, niż można się wydawać. Tak dobry, jak może być kupiony w sklepie, domowy Jerky jest fenomenalny! Oto kilka sztuczek i wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

Zrobienie Jerky'ego jest o wiele prostsze, niż mogłoby się wydawać. Choć suszone mięso kupione w sklepie może być dobre, domowe suszone jest fenomenalne! Oto kilka trików i wskazówek, które pomogą Ci zacząć.

 Wybierz najlżejszy krój, jaki możesz znaleźć

Wędząc inne potrawy, zazwyczaj szukamy tłustych i dobrze marmurkowatych mięs. Przygotowując suszone mięso, chcemy zachować jak najmniejszą zawartość tłuszczu, ponieważ będziemy odwadniać mięso.

Nadmiar tłuszczu nie tylko sprawi, że mięso nie wyschnie, ale także w krótkim czasie zjełcze. Oczywiście można zrobić suszoną wołowinę, o czym wszyscy dobrze wiemy. Niemniej jednak można przygotować doskonałe suszone mięso z zbyt chudych mięs, takich jak dziczyzna i łoś. Stek z oczkami, okrągłym dolnym lub bocznym to dobre, chude kawałki i doskonały wybór do przyrządzania suszonego mięsa.

Przygotowanie Mięsa

Wyjmij mięso z lodówki i natychmiast rozpocznij przygotowywanie. Ponieważ bardzo zimne mięso najłatwiej pokroić w cienkie plasterki, rozważ włożenie go na chwilę do zamrażarki przed pokrojeniem.

Mięso pokroić wzdłuż włókien na paski o grubości ¼ cala i usunąć tłuszcz podczas krojenia. Marynuj przez noc. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty, ale nie płucz.

Bądź kreatywny ze swoją marynatą. Użyj składników inspirowanych kuchnią azjatycką, takich jak imbir i mirin, lub wybierz opcję południowo-zachodnią i spróbuj dodać przyprawę Cajun i limonkę. Główną metodą konserwacji suszonego mięsa jest suszenie, niekoniecznie etapy solenia lub peklowania, jak w przypadku innych projektów. Można więc tutaj trochę zaszaleć ze smakiem.

Suszenie Mięsa

Zawieś suszone mięso na hakach w wędzarni i osusz je w temperaturze 140°F bez dymu, aby wysuszyć powierzchnię.

Zacznij palić

Dodaj trochę biszkietów do wędzarni. Spróbuj Apple, Cherry, Hickory lub Mesquite i zwiększ temperaturę do 55°F, wędząc przez 2-3 godziny. Podnieś temperaturę o kolejne 10 stopni i wędź, aż skończysz. Będziesz wiedział, że suszone mięso jest gotowe, kiedy je zgniesz i zacznie się strzępić. Dłuższe palenie, do momentu, w którym pęknie przy zgięciu, zapewni suszonemu produktowi dłuższy okres przydatności do spożycia, ale będzie mniej smaczny.

Jak bezpiecznie przechowywać

Ponieważ mięso to nie jest całkowicie odwodnione (nie można go w tym momencie przeżuć) i ponieważ nie stosuje się peklowań ani kultur bakterii, pamiętaj o przechowywaniu suszonego mięsa w lodówce. Będzie trwać długo, a trzymanie go w chłodnym i regulowanym środowisku zapewni, że będzie trwać jeszcze dłużej!

Sprawdź nasze łatwe w przygotowaniu przepisy na szarpane dania Tutaj.