Udka Z Kurczaka i Gnocchi Z Wędzonymi Grzybami I Czerwoną Papryką
Chociaż moje wysiłki związane z paleniem skupiają się głównie na dużych kawałkach mięsa, ostatnio zacząłem eksperymentować z dodatkami. Na przykład w zeszłym tygodniu paliłem mostek, ale wiedząc, że nie uda się go zrobić na kolację, przygotowałem stek z żeberka na grilla. Kiedy poprosiło o jakiś sos grzybowy, przeszukałem szuflady z produktami w lodówce i znalazłem kilka czerwonych papryczek. To spowodowało, że koła się kręciły.
Skończyło się na tym, że tego wieczoru zjadłem stek. Zrobiło się późno, pierwszy gin z tonikiem zamienił się w drugi i skończyło się na grillowanej kanapce z serem na kolację. Udało mi się jednak wrzucić do wędzarni trzy litry różnych grzybów i dwie wspaniałe czerwone papryki. W efekcie wyszło pyszne danie i bardzo prosty przepis. Oto, czego będziesz potrzebować.
Udka z kurczaka i gnocchi z bekonem Mavena z wędzonymi grzybami i czerwoną papryką
4 duże udka z kurczaka
1 litr grzybów shitake
1 pinta pokrojonych w plasterki młodych grzybów Bella
1 litr całych boczniaków lub pieczarek
2 duże czerwone papryki
1 łyżka tłuszczu z bekonu
1 łyżka oliwy z oliwek (najlepiej z dodatkiem rozmarynu)
2 szklanki bulionu z kurczaka (więcej pod ręką)
1 16-uncjowe opakowanie gnocchi (lub od dwóch do trzech filiżanek, jeśli lubisz je robić ręcznie)
10 uncji świeżego szpinaku baby
1 szklanka gęstej śmietanki
2 łyżki zmiażdżonego czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu
Sól i pieprz do smaku
Technika
Najpierw wędź grzyby i paprykę. Wszystkie grzyby zostaw w całości, z wyjątkiem łodyg shitake, ponieważ mogą stać się twarde.
Następnie odetnij głowę, usuń nasiona i pokrój czerwoną paprykę. Rozłóż je razem ze wszystkimi grzybami na jednym stojaku w wędzarni ustawionej na 220 stopni nad drewnem jabłoni na około 90 minut.
Papryka powinna stracić swój żywy czerwony odcień, a skórka powinna być nieco pomarszczona. Grzyby powinny wyglądać na nieco wysuszone i mieć ciemniejszy kolor, ale żadna część tacy nie powinna wyglądać, jakby była skurczona. W końcu nie odwadniamy się, a jedynie palimy.
Po upieczeniu wyjmij z wędzarni i ostudź, a całą partię z pewnością będziesz mógł przechowywać w lodówce do wykorzystania później. Przechowuj je w szczelnym plastikowym pojemniku i przechowuj w lodówce, dopóki nie zdecydujesz się przygotować tego dania.
.Idealne połączenie makaronu, grzybów i kurczaka
Na dużej patelni rozpuść tłuszcz z bekonu, masło lub oliwę z oliwek. Dodaj jedną łyżkę zmiażdżonego czosnku i gdy zacznie skwierczeć, połóż go na udach kurczaka. Wystarczy odrobina bulionu z kurczaka, ponieważ chcemy po prostu zachować trochę wilgoci na patelni i zapobiec rozpryskiwaniu się całości.
Pamiętaj, aby rozłożyć każde udo tak, aby było jak najbardziej płaskie i ułożone w jednej warstwie na patelni. Posolić i popieprzyć górę, jeśli chcesz, dolną część zarumienić, odwrócić i powtórzyć.
Kiedy już wszystko będzie gotowe, rozłóż równomiernie jedną z gałązek rozmarynu na wierzchu gdakania i przykryj patelnię pokrywką. i zdejmij patelnię z ognia.
Zioła, które robią różnicę
W większym rondlu lub spodku rozgrzej oliwę z rozmarynem i drugą łyżkę rozgniecionego czosnku, aż lekko skwierczy. Dodaj swoje gnocchi i równomiernie podsmaż na średnim ogniu. DeLallo to mój faworyt, bo mają odpowiednią gęstość i nie są za ciężkie,
Mniej więcej w połowie czasu dodaj liście z drugiej gałązki rozmarynu, mieszając od czasu do czasu, aby poduszki nabrały ładnego koloru, a nie jednolitego brązu. Chcemy po prostu ładnej mieszanki prażonych brązowych i kremowo żółtych ziemniaków.
Gdy gnocchi osiągną już taki kolor, jaki lubisz, dodaj wędzone grzyby i paprykę oraz około szklanki bulionu z kurczaka. Mieszaj, aż składniki się połączą i lekko podgrzej ogień na palniku.
Czas na Kurczaka
Weź udka z kurczaka i dobrze je posiekaj, a następnie dodaj do garnka z sosem, razem z całym płynem i resztkami z dna patelni.
Wymieszaj ponownie, dodając trochę więcej bulionu drobiowego, jeśli to konieczne, aby mieszanina pozostała w niewielkiej ilości płynu, a następnie dodaj gęstą śmietanę.
Na koniec połóż szpinak na wierzchu – użyłam całego dużego, 10-uncjowego plastikowego opakowania szpinaku baby z Organic Girl – połóż wierzch na patelni i poczekaj, aż szpinak zwiędnie, może pięć minut.
Ostatecznie na patelni powinna znajdować się wystarczająca ilość płynu, aby połączyć się ze skrobią z gnocchi. W efekcie powinniśmy otrzymać danie ładnie nasączone sosem, niezbyt luźne i niezbyt gęste.
Gotowy do wyjścia
Podawaj z grubym francuskim pieczywem, a otrzymasz sycący posiłek, który nie będzie ani za ciężki, ani za lekki. Takie, którego dymne refleksy dodają bogactwa temu, co w przeciwnym razie byłoby czymś w rodzaju przeciętnej zapiekanki.
Przez Bacona Mavena