The Smoker’s Toolbox

W Palące Skrzynka narzędzi

Posted on: January 11, 2023



Prawie każda praca lub rzemiosło ma swój własny zestaw narzędzi. Do wykonania swojej pracy stolarz potrzebuje młotka, kwadratu, poziomnicy, taśmy mierniczej i piły. Dobry fotograf używa różnych obiektywów, filtrów, wyzwalaczy, świateł i modyfikatorów światła, aby uzyskać najlepsze możliwe zdjęcie.

Prawie każda praca lub rzemiosło ma swój własny zestaw narzędzi. Do wykonania swojej pracy stolarz potrzebuje młotka, kwadratu, poziomnicy, taśmy mierniczej i piły. Dobry fotograf używa różnych obiektywów, filtrów, wyzwalaczy, świateł i modyfikatorów światła, aby uzyskać najlepsze możliwe zdjęcie.

Poważnie podchodź do palenia

Osoby, które poważnie podchodzą do palenia i grillowania, mają również listę narzędzi i sprzętu. Narzędzia te pomagają im w pełni wykorzystać możliwości palacza.

Niektóre narzędzia wykraczają poza te oczywiste, jak na przykład wędzarnia i drewno. Używamy ich, aby ulepszyć końcowy efekt tego, co jest wędzone. Lub też po to, aby palenie było łatwiejsze i wygodniejsze. Oto lista świetnych narzędzi dla niemal każdego fanatyka palenia.

Termometr cyfrowy

Moim zdaniem ze wszystkich dostępnych sprzętów i akcesoriów do grillowania ten jest najważniejszy. Oprócz wędzarki i dużej ilości drewna, kolejnym niezbędnym narzędziem każdego poważnego palacza jest wysokiej jakości termometr cyfrowy.

Ocena stopnia wysmażenia mięsa na podstawie czasu przebywania go w wędzarni może dać zadowalające wyniki. Jest jednak coś, z czym zgodzi się każdy poważny miłośnik grillowania. Używanie termometru cyfrowego do monitorowania temperatury wewnętrznej zapewnia spójne i dokładniejsze wyniki.

Istnieją dwa główne rodzaje termometrów cyfrowych – z natychmiastowym odczytem i takie, które mają sondę z długim kablem. Termometry cyfrowe z natychmiastowym odczytem doskonale nadają się do szybkiego sprawdzania temperatury.

Termometr cyfrowy z natychmiastowym odczytem: miej go zawsze pod ręką

Otwórz drzwiczki wędzarni Bradley i wbij termometr w pierś kurczaka, kiełbasę lub inne wędzone mięso. Dzięki temu uzyskasz natychmiastowy odczyt wewnętrznej temperatury mięsa. Jeszcze lepiej, jeśli podczas palenia lub grillowania masz w kieszeni jeden z tych termometrów z natychmiastowym odczytem.

Innym poręcznym typem termometru cyfrowego jest taki, który ma sondę z długim kablem. Są idealne na długie sesje wędzenia, ponieważ można monitorować temperaturę bez konieczności otwierania drzwiczek wędzarni.

Wystarczy wbić sondę w tyłeczek wieprzowy, domowej roboty kiełbasę, wędzony boczek wieprzowy lub inne mięso. Następnie poprowadź kabel przez otwór wentylacyjny w górnej części Bradleya.

Podstawę termometru można umieścić na wierzchu wędzarni, co pozwala sprawdzić temperaturę mięsa podczas wędzenia. Niektóre termometry cyfrowe umożliwiają nawet ustawienie temperatury docelowej. Gdy osiągnie żądaną temperaturę, wyda sygnał dźwiękowy.

Wtryskiwacz

Nastrzykiwarka do mięsa to świetny sposób na wstrzyknięcie do mięsa marynaty, roztopionego masła i innych płynnych dodatków smakowych.

Podczas gdy przyjemne nacieranie przyprawą przyprawi powierzchnię i wniknie w kawałek mięsa, wtryskiwacz pozwala wprowadzić trochę przypraw do rdzenia mięsa. Co więcej, nastrzykiwanie marynat i roztopionego masła sprawi, że mięso będzie bardziej soczyste.

Wędzę niedopałki wieprzowe i całe indyki z dodatkiem marynat i bez nich, mogę to powiedzieć. Zdecydowanie poprawia się zarówno smak, jak i wilgotność mięsa.

Jedna uwaga: jeśli zamierzasz kupić nastrzykiwarkę do mięsa, kup taką, która jest wysokiej jakości. W Internecie dostępnych jest wiele tanich modeli wykonanych z cienkich plastikowych części, które mogą pęknąć po kilku użyciach. Mój wybrany nastrzykiwacz mięsa pochodzi ze strony www.spitjack.com

Rękawiczki do grillowania

Za każdym razem, gdy wędzisz mięso lub inną żywność, nadejdzie czas, że będziesz potrzebować dobrych rękawic do grillowania. Chociaż rękawice kuchenne będą działać, ja osobiście nie lubię używać moich pikowanych rękawic kuchennych. Zazwyczaj na tkaninie osadzają się pozostałości dymu, po czym wymagają prania.

Zamiast tego znacznie lepszym wyborem jest para wysokiej jakości rękawic silikonowych, które są odporne na ciepło. Rękawiczki silikonowe pozwalają zdjąć wędzony schab ze stojaków wędzarniczych lub zdjąć z haczyków domowe wędzone kiełbaski. Następnie szybkie płukanie, a wszystko jest wyczyszczone i gotowe do ponownego użycia.

Magiczne maty Bradleya

Chociaż stojaki Bradley Smoker doskonale nadają się do większości produktów spożywczych, które można palić, w kilku przypadkach stanowią wyzwanie.

Delikatne filety rybne mogą sprawiać trudności na standardowych stojakach, a nawet skrzydełka z kurczaka mogą się przyklejać. Również wędzenie mniejszych potraw, takich jak orzechy czy mniejsze krewetki, wymaga sprytnych modyfikacji, aby nie wypadały przez dziurki.

Nowe maty Bradley Smokers Magic Mats doskonale nadają się do delikatnych i małych potraw. Obydwa nie są przywierające i mają znacznie mniejsze otwory. Oprócz tych korzyści, maty Magic są wyjątkowo łatwe w czyszczeniu i można je myć w zmywarce.

Odkąd je mam, używam ich cały czas.

/ca/product/bradley-moker-mata-silikonowa-mata-magia-mata-nieprzywierająca/

Wieprzowina ciągnąca pazury

Za każdym razem, gdy wędzę niedopałek wieprzowy do szarpanej wieprzowiny, upewniam się, że palę kilka pieczeni. „Równie dobrze mogę napełnić wędzarnię” – często powtarzam!

Gdy wyjdą z wędzarni gotowe do „wyciągnięcia”, zawsze sięgam po pazury. Dzięki nim ciągnięcie jest dużo łatwiejsze i szybsze.

Na rynku dostępnych jest wiele różnych produktów, które zazwyczaj wyglądają dość podobnie i robią prawie to samo. Występują w parach i aby z nich skorzystać, wystarczy chwycić je rękami, dzięki czemu będziesz wyglądać jak Wolverine z X-Men.

Pazury szybko radzą sobie z niedopałkami wieprzowymi i są świetne dla osób takich jak ja, które często robią szarpaną wieprzowinę.

Folia o dużej wytrzymałości

Może wydawać się to głupim przedmiotem w skrzynce z narzędziami, ale uważam, że folii nigdy nie jest dość. Używam go cały czas, gdy palę, świetnie nadaje się do zawijania żeberek, schabu czy innego mięsa po wyjęciu z wędzarni.

Metoda FTC (Foil-Towel-Cooler) jest idealna do wędzonego mostka lub kolby wieprzowej. W razie potrzeby jest to świetny sposób na utrzymanie temperatury mięsa przez kilka godzin. Jest to również doskonały sposób na przewóz wędzonego mięsa, jeśli zabierasz je na imprezę na tylnym siedzeniu, piknik lub inną imprezę!

Kupując folię, zwróć uwagę na to, czy jest ona wytrzymała. Ponadto dłuższa/szersza odmiana jest poręczna i świetnie nadaje się do zawijania mięsa.

Jednorazowe tacki foliowe

Oprócz folii jednorazowe tacki foliowe są niezwykle przydatne dla każdego palacza. Pamiętaj, aby przechowywać je w magazynie. Dodatkowo tace świetnie nadają się do wędzenia potraw, które nie sprawdzą się na stojakach wędzarniczych.

Używaj ich do fasolki po bretońsku w wędzarni, warzyw i innych potraw. Tacki foliowe to także świetny sposób na przechowywanie wędzonego mięsa na stojakach wędzarniczych. Wystarczy przykryć blachę folią i gotowe! Teraz możesz go przewieźć lub wykorzystać do podania na pikniku.

Latarka

Każdy poważny miłośnik grillowania wie, że są chwile, kiedy trzeba pójść i sprawdzić wędzarnię późno w nocy. Długie dymienie tyłka lub mostka wieprzowego może rozpocząć się w środku nocy lub trwać do późnego wieczora. Przy sprawdzaniu wędzarni pomoże Ci dobra latarka.

Najlepsze latarki moim zdaniem to te kierunkowe ze stojakiem. Można go odłożyć, wskazując na wędzarnię, i mieć obie ręce, żeby sprawdzić mięso.