Wood Flavour Bisquettes Tips & Tricks and much more

Bisquettes o smaku drewna Wskazówki i wskazówki i wiele więcej

Posted on: January 11, 2023



Więc dostałeś palenie jedzenia. Kiedy masz przyjaciół na kolację, przestałeś preffkurować się każdy posiłek z „Dopiero kupiłem tego palacza jedzenia kilka miesięcy temu” lub „To mój pierwszy raz z tym przepisem, więc nie wiem, czy to działa…”

Więc przyzwyczaiłeś się do palenia jedzenia. Kiedy zapraszasz przyjaciół na kolację, przestałeś poprzedzać każdy posiłek słowami „Dopiero kilka miesięcy temu kupiłem tę wędzarnię” lub „To mój pierwszy raz z tym przepisem, więc nie wiem, czy zadziała…”

Następnie z dumą prezentujesz swoją wędzoną sztukę kulinarną (tak, to sztuka) rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom, współpracownikom i wszystkim innym, którzy są w zasięgu nosa Twoich wędzonych kreacji.

Twórz własne przepisy lub modyfikuj istniejące

Teraz możesz zacząć tworzyć własne przepisy lub modyfikować istniejące. Wyruszając na własną rękę, jedną z najważniejszych decyzji, jakie należy podjąć, jest to, jakie biszkiety zostaną użyte w wędzarni.

Bradley ułatwia nam to dzięki łatwym w użyciu biszkoptom, oferowanym w szerokiej gamie smaków drewna. Ale jakiego aromatu drzewnego Bradley Bisquette użyć?

 Oto łatwy w użyciu przewodnik po aromatach drewna, dostosowany specjalnie do biszkoptów Bradley Smoker i fanów wędzenia!

Bisquette

Smak Pokarmy, które działają…

Idealne pary

Wypróbowane, przetestowane i prawdziwe

Olcha

Łagodny, piżmowy i lekko słodki

Ryby, owoce morza, wieprzowina i drób

Łosoś

Jabłko

Łagodny, lekko słodki i owocowy

Wieprzowina i drób

szynka

wiśnia

Łagodne-średnie, słodkie i owocowe

Wołowina, jagnięcina, drób i ser

Drób łowny, taki jak bażant

Amerykański orzech biały

Silny i bogaty

Wieprzowina, wołowina i dziczyzna

Bekon lub Pepperoni

Jima Beama

Mocne, bogate i aromatyzowane bourbonem

Wieprzowina, wołowina i dziczyzna

Żeberka

Klon

Łagodny, słodki i ziemisty

Owoce morza, ryby, wieprzowina, drób, sery i warzywa

Kurczak lub szynka

Mesquite

Mocne, lekko słodkie i treściwe

Wołowina i dziczyzna

Żeberka

Używaj do mniejszych cięć, ponieważ mesquite może z łatwością być przytłaczający

Dąb

Średnio mocny i bogaty

Wołowina, wieprzowina, indyk i dziczyzna

Mostek

Dąb świetnie nadaje się do długiego dymu, używaj go przy większych cięciach

Mieszanka Pacyfiku

Łagodny i czysty

Owoce morza, ryby, drób, sery i warzywa

Biała ryba lub owoce morza

Pikan

Mocny, słodki i maślany

Wieprzowina, drób, wołowina i dziczyzna

Pieczeń wieprzowa lub kotlety

Specjalna mieszanka

Bardzo łagodny

Owoce morza, ryby, drób, wieprzowina, sery i warzywa

Dowolne danie, w którym chcesz dodać odrobinę dymu i nic więcej

Dąb Whisky

Średnio mocne, pełne i bogate

Wołowina, wieprzowina, indyk i dziczyzna

Dzik

Pamiętaj jednak, że są to tylko wytyczne i są bardzo elastyczne. Eksperymentuj!

Rozważ danie jako całość, a nie tylko białko

Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać. Należy wziąć pod uwagę danie jako całość, a nie tylko białko lub warzywo, którego używasz. Na przykład, jeśli planujesz przygotować pikantne i soczyste danie z kurczaka, możesz zwiększyć intensywność palenia, wybierając mocniejsze drewno, niż byłoby to sugerowane w innym przypadku.

W rezultacie dymny smak będzie widoczny przez przyprawy. W przeciwnym razie, jeśli chcesz wędzić duży kawałek dziczyzny bez dodatkowego doprawiania, zgodnie ze starą, wierną kombinacją soli i pieprzu, użyj łagodniejszego drewna. W rezultacie naturalne aromaty mięsa znajdą się w centrum uwagi.

Preferencje osobiste mają znaczenie

Pamiętaj także o swoich osobistych preferencjach. Jeśli drewno, takie jak mesquite lub hikora, wydaje Ci się przytłaczające lub gorzkie, rozważ użycie ich wyłącznie do dobrze przyprawionych i aromatycznych kawałków mięsa, takich jak dziczyzna lub wołowina.

Alternatywnie rozważ zmianę drewna w połowie procesu wędzenia na coś łagodniejszego. Możesz też skrócić czas wędzenia, dokańczając go w piekarniku. W przeciwnym razie, jeśli jesteś na drugim końcu spektrum i lubisz mocny smak dymu, to drewno takie jak olcha po prostu nie będzie Ci pasować do żadnego dania wieprzowego. Po prostu sięgnij po coś mocniejszego.

 Miłego palenia!