Więc przyzwyczaiłeś się do palenia jedzenia. Kiedy zapraszasz przyjaciół na kolację, przestałeś poprzedzać każdy posiłek słowami „Dopiero kilka miesięcy temu kupiłem tę wędzarnię” lub „To mój pierwszy raz z tym przepisem, więc nie wiem, czy zadziała…”
Następnie z dumą prezentujesz swoją wędzoną sztukę kulinarną (tak, to sztuka) rodzinie, przyjaciołom, sąsiadom, współpracownikom i wszystkim innym, którzy są w zasięgu nosa Twoich wędzonych kreacji.
Twórz własne przepisy lub modyfikuj istniejące
Teraz możesz zacząć tworzyć własne przepisy lub modyfikować istniejące. Wyruszając na własną rękę, jedną z najważniejszych decyzji, jakie należy podjąć, jest to, jakie biszkiety zostaną użyte w wędzarni.
Bradley ułatwia nam to dzięki łatwym w użyciu biszkoptom, oferowanym w szerokiej gamie smaków drewna. Ale jakiego aromatu drzewnego Bradley Bisquette użyć?
Oto łatwy w użyciu przewodnik po aromatach drewna, dostosowany specjalnie do biszkoptów Bradley Smoker i fanów wędzenia!
Bisquette |
Smak | Pokarmy, które działają… |
Idealne pary Wypróbowane, przetestowane i prawdziwe |
Olcha |
Łagodny, piżmowy i lekko słodki |
Ryby, owoce morza, wieprzowina i drób |
Łosoś |
Jabłko |
Łagodny, lekko słodki i owocowy |
Wieprzowina i drób |
szynka |
wiśnia |
Łagodne-średnie, słodkie i owocowe |
Wołowina, jagnięcina, drób i ser |
Drób łowny, taki jak bażant |
Amerykański orzech biały |
Silny i bogaty |
Wieprzowina, wołowina i dziczyzna |
Bekon lub Pepperoni |
Jima Beama |
Mocne, bogate i aromatyzowane bourbonem |
Wieprzowina, wołowina i dziczyzna |
Żeberka |
Klon |
Łagodny, słodki i ziemisty |
Owoce morza, ryby, wieprzowina, drób, sery i warzywa |
Kurczak lub szynka |
Mesquite |
Mocne, lekko słodkie i treściwe |
Wołowina i dziczyzna |
Żeberka Używaj do mniejszych cięć, ponieważ mesquite może z łatwością być przytłaczający |
Dąb |
Średnio mocny i bogaty |
Wołowina, wieprzowina, indyk i dziczyzna |
Mostek Dąb świetnie nadaje się do długiego dymu, używaj go przy większych cięciach |
Mieszanka Pacyfiku |
Łagodny i czysty |
Owoce morza, ryby, drób, sery i warzywa |
Biała ryba lub owoce morza |
Pikan |
Mocny, słodki i maślany |
Wieprzowina, drób, wołowina i dziczyzna |
Pieczeń wieprzowa lub kotlety |
Specjalna mieszanka |
Bardzo łagodny |
Owoce morza, ryby, drób, wieprzowina, sery i warzywa |
Dowolne danie, w którym chcesz dodać odrobinę dymu i nic więcej |
Dąb Whisky |
Średnio mocne, pełne i bogate |
Wołowina, wieprzowina, indyk i dziczyzna |
Dzik |
Pamiętaj jednak, że są to tylko wytyczne i są bardzo elastyczne. Eksperymentuj!
Rozważ danie jako całość, a nie tylko białko
Jest jednak kilka rzeczy, o których należy pamiętać. Należy wziąć pod uwagę danie jako całość, a nie tylko białko lub warzywo, którego używasz. Na przykład, jeśli planujesz przygotować pikantne i soczyste danie z kurczaka, możesz zwiększyć intensywność palenia, wybierając mocniejsze drewno, niż byłoby to sugerowane w innym przypadku.
W rezultacie dymny smak będzie widoczny przez przyprawy. W przeciwnym razie, jeśli chcesz wędzić duży kawałek dziczyzny bez dodatkowego doprawiania, zgodnie ze starą, wierną kombinacją soli i pieprzu, użyj łagodniejszego drewna. W rezultacie naturalne aromaty mięsa znajdą się w centrum uwagi.
Preferencje osobiste mają znaczenie
Pamiętaj także o swoich osobistych preferencjach. Jeśli drewno, takie jak mesquite lub hikora, wydaje Ci się przytłaczające lub gorzkie, rozważ użycie ich wyłącznie do dobrze przyprawionych i aromatycznych kawałków mięsa, takich jak dziczyzna lub wołowina.
Alternatywnie rozważ zmianę drewna w połowie procesu wędzenia na coś łagodniejszego. Możesz też skrócić czas wędzenia, dokańczając go w piekarniku. W przeciwnym razie, jeśli jesteś na drugim końcu spektrum i lubisz mocny smak dymu, to drewno takie jak olcha po prostu nie będzie Ci pasować do żadnego dania wieprzowego. Po prostu sięgnij po coś mocniejszego.
Miłego palenia!