Każdy, kto kiedykolwiek polował na grubego zwierza łownego, poczuł radość związaną ze spełnieniem tego marzenia i zobaczeniem, jak jego cierpliwość i ciężka praca się opłaciły. Ludzie przybijają sobie piątki, robią zdjęcia i w tym momencie nic innego na świecie się nie liczy.
Wtedy dreszczyk emocji zostaje przerwany przez niesamowitą świadomość. Jak zamierzasz wydostać to krzepkie zwierzę z bezlitosnych gór i schronić się w głębokim mrozie? Załóżmy, że fala upałów powoduje gwałtowny wzrost temperatury podczas polowania. Załóżmy, że masz na rękach zwłoki łosia w krainie wilków.
Konserwacja mięsa jest kluczowa
Udane polowania wymagają skrupulatnego planowania, przygotowania i przede wszystkim determinacji. Jedną z najważniejszych rzeczy do rozważenia jest rodzaj terenu, w którym będziesz polować. Poza tym zastanów się, jakich metod użyjesz, aby zachować setki funtów mięsa grubej zwierzyny, które właśnie zgromadziłeś. Konserwacja mięsa jest kluczowa. Jeśli nie masz planu transportu dziczyzny z pola do głębokiego zamrożenia, zostań w domu.
Oto kilka dobrych przypomnień, jak konserwować mięso podczas pracy w polu. Pomogą Ci wrócić do domu z nienaruszonym mięsem na kilka lat, gotowym do grillowania lub wędzarni Bradley.
Jak konserwować mięso z dziczyzny na polu
Zanim przejdziemy do sedna, porozmawiajmy szybko o rozmieszczeniu strzałów. Konieczne jest trafienie w parametry witalne, co pozwoli szybko powalić grubego zwierza łownego. Pozwoli to nie tylko zaoszczędzić mnóstwo czasu i wysiłku, ale pomoże zachować dobry smak i konsystencję mięsa.
Kiedy podekscytowane zwierzę wytęża wysiłek przez dłuższy czas przed śmiercią, poziom kwasu mlekowego w mięsie jest wyższy. To nadaje mu specyficzny smak i konsystencję. Podobnie zastrzyk jelitowy spowoduje zanieczyszczenie mięsa. Kluczem są czyste zabójstwa.
-
Fajny natychmiast - Gdy tylko zabijesz zwierzę, znajdź sposób na obniżenie temperatury mięsa, aby uniknąć rozwoju bakterii. Masz niecałą godzinę na zrobienie zdjęć i odpowiednio ubrany polowy twoje zabójstwo. W przeciwnym razie bakterie zaczną się namnażać jak szalone, szczególnie w upalny dzień. Znalezienie w pobliżu fajnego strumienia i zanurzenie w nim swojej ofiary na godzinę kupi ci dużo czasu. Jeśli w pobliżu nie ma wody, oskóruj i oddziel kawałki mięsa i powieś je w cieniu. Jeśli polujesz przy temperaturze 40-70°F, zadanie utrzymywania mięsa w chłodzie jest znacznie ułatwione.
-
Zachowaj suchość – Bakterie uwielbiają ciepło i wilgoć. Po obniżeniu temperatury mięsa o co najmniej 30 stopni, celem jest utrzymanie suchości mięsa. Jeśli do dalszego schłodzenia mięsa potrzebna jest woda, wytrzyj ją i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu.
-
Zachowaj czystosc - Muchy, wilgoć i światło słoneczne to Twoi najgorsi wrogowie na polu. W ciepłe dni mięso należy natychmiast zapakować w oddychający materiał, np. gazę, aby chronić go przed brudem i muchami. Worki z mieszanki syntetycznej są lepszym rozwiązaniem chroniącym przed muchami, ponieważ muchy mogą w rzeczywistości wydmuchać jajka przez torby z gazy. Podczas zimnej pogody trzymaj skórę na zwierzęciu, aby mięso nie było odsłonięte.
Polowania różnią się znacznie w zależności od miejsca. Przede wszystkim planuj z wyprzedzeniem, aby być dobrze przygotowanym do pracy po udanym zabójstwie. Zabranie ze sobą odpowiedniego sprzętu do konserwowania mięsa jest tak samo ważne, jak zabranie ze sobą karabinu.
Kiedy natura rzuca ci wyzwanie lub jeśli musisz tropić ranne zwierzę kilometrami, przypomnij sobie, że posiadanie głębokiej zamrażarki pełnej smacznego mięsa z dzikiej zwierzyny sprawi, że każda uncja pracy włożona w konserwację mięsa będzie tego warta!
Jeśli masz dodatkowe wskazówki dotyczące konserwacji, zostaw komentarz!