Przeczytaj nasz artykuł o tym, jak zrobić suszoną wołowinę: porady, wskazówki i 2 przepisy na Bradleya! Beef Jerky to jeden z najpopularniejszych przepisów przygotowywanych przez właścicieli Bradley Smoker. A dzisiaj podzielimy się z Wami dwoma przepisami do wyboru.
Na poniższym filmie nasi przyjaciele z kanału Armadillo Pepper pokażą Wam, jak przygotować pyszne suszone mięso wołowe w profesjonalnej wędzarni Bradley P10.
Jak zrobić suszoną wołowinę: porady i wskazówki
Przepis na wędzarnię Bradley:
Podstawowe wskazówki dotyczące przetwarzania obu produktów są takie same. Różni się tylko przyprawami. Sugerujemy wołowinę, ale można użyć dowolnego mięsa. Wieprzowinę lub inne mięso, które może zawierać włośnię, należy podgrzewać, aż temperatura wewnętrzna P10 osiągnie co najmniej 160°F (71°C).
Wybieraj chude mięso, np. wołowinę okrągłą z dołem lub zaokrągloną z góry, ponieważ tłuste mięso przetworzone na suszone szybko jełcze. Należy pamiętać, że podczas przygotowywania suszonego mięsa nastąpi utrata masy ciała o 40% do 50%. Dziesięć funtów (4,5 kg) surowego mięsa zamieni się w 5 do 6 funtów (2,25 do 2,75 kg) suszonego mięsa.
Poniższe receptury przypraw suszonych nie są prawdziwymi marynatami ani prawdziwymi solankami. Są gdzieś pomiędzy. Niemniej jednak te kuracje sprawdzają się bardzo dobrze w przypadku suszonych potraw i można je wykorzystać jako modele do przygotowania niezliczonych innych receptur przypraw do suszonych potraw.
Nasze składniki przypraw:
Przyprawa za 5 funtów. (2,25 kg) krojonego mięsa
- 3 łyżki (45 ml) wędlina mięsna – dowolny smak (nie stosować więcej niż podana ilość).
- 4 łyżeczki (20 ml) imbir w proszku
- 4 łyżeczki (20 ml) proszek czosnkowy
- 4 łyżeczki (20 ml) pieprz czarny
- 1 łyżeczka. (5 ml) płynna marynata miodowa
- 1 1/2 szklanki (360 ml) soku pomarańczowego
- 6 łyżek (90 ml) sos sojowy
- 1/2 szklanki (960 ml) zimnej wody
Uwaga: Jeśli mięso waży więcej lub mniej niż 5 funtów (2,25 kg), ilość zastosowanej mieszanki peklującej musi być proporcjonalna do tej masy. Na przykład, jeśli waga mięsa wynosi 2 1/2 funta (1,15 kg), wówczas każdy składnik, w tym Bradley Cure, należy przeciąć na pół.
Przygotowanie i przyprawienie
- Zacznij od kawałków mięsa, a nie mięsa pokrojonego w steki lub kotlety. (Steki i kotlety kroi się w poprzek włókien mięsa. To sprawia, że nie nadają się do suszonego mięsa.)
- Dokładnie schłodź mięso. Wędliny łatwiej się kroi, a rozwój bakterii jest opóźniony.
- Odetnij tłuszcz z mięsa. Nie da się usunąć smug tłuszczu marmurkowatych w mięsie, ale należy usunąć cały tłuszcz, który można łatwo usunąć.
- Użyj długiego noża do krojenia lub elektrycznej krajalnicy do mięsa, aby pokroić paski o grubości 1/4 cala (7 mm). Paski powinny mieć szerokość od 1 do 2 cali (2,5 do 5 cm). Mięso kroimy wzdłuż włókien, a nie w poprzek włókien. Jeśli przetniesz mięso w poprzek włókien, po wyschnięciu będzie ono zbyt kruche. Poprawność wykonania możesz sprawdzić pociągając za końce paska. Jeśli jest w porządku, pasek się rozciągnie; w przeciwnym razie włókna mięśniowe rozdzielą się i pasek się rozerwie.
- Ponownie schłodź mięso podczas przygotowywania mieszanki przypraw.
- Zaraz po instrukcji dotyczącej przygotowania suszonego mięsa, znajdują się dwa przepisy na suszone mięso: California Jerky i Wild West Jerky. Wybierz i przygotuj jedną z tych mieszanek przyprawowych. Dobrze wymieszaj mieszankę przypraw, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Dobrze schłodzić mieszaninę. Dodajemy paski mięsa i co jakiś czas mieszamy, szczególnie w pierwszych godzinach peklowania. Schłodzić przez noc.
- Drugiego dnia rano użyj durszlaka (lub podobnego przedmiotu), aby odsączyć płyn peklujący z mięsa. Nie spłukiwać!
Suszenie i wędzenie Jerky
- Zawieś paski, umieść je na stojakach wędzarniczych lub ułóż w koszach do wędzenia z drucianej siatki. (Preferowane są kosze z siatki drucianej; zawieszenie pasków pozwoli na przetworzenie większej ilości produktu, ale użycie koszy sprawia, że przetwarzanie jest łatwiejsze i szybsze.) Termometr nie będzie potrzebny do wołowiny, wieprzowiny ani żadnego innego rodzaju mięsa, jeśli będziesz przestrzegać sugerowanych wysokich temperatur i długich czasów przetwarzania. Możesz użyć zwykłej wędzarni ze źródłem ciepła w środku. Aby ułatwić suszenie, szyber komina wędzarniczego powinien być całkowicie otwarty.
- Suszyć w temperaturze 140°F (60°C) bez dymu, aż powierzchnia będzie sucha. Będzie to wymagało co najmniej godziny. Jeśli paski są na siatce, obróć je po 30–45 minutach, aby zapobiec sklejaniu się.
- Podnieś temperaturę do 160°F (71°C) i wędź przez 2 lub 3 godziny.
- Podnieś temperaturę do 175°F (80°C) — w przypadku drobiu podnieś temperaturę do 185°F (85°C) — i kontynuuj suszenie bez dymu, aż do zakończenia. Ten końcowy etap suszenia i gotowania będzie wymagał około trzech godzin. Kiedy suszone mięso będzie gotowe, będzie miało około połowę grubości surowego suszonego mięsa i będzie wyglądać, jakby straciło około 50% swojej wagi. Szarpany nie pęknie po zgięciu, ale kilka włókien mięśniowych ulegnie strzępieniu. Jeśli suszone mięso będzie suszone aż do złamania przy zginaniu, będzie miało dłuższy okres przydatności do spożycia, ale nie będzie tak smaczne. Pozwól, aby szarpany produkt ostygł do temperatury pokojowej i zamroź go lub przechowuj w lodówce.
Wskazówka dla profesjonalistów: Jeśli smak soli jest zbyt łagodny, następnym razem, gdy będziesz robić ten produkt, dodaj do listy składników około 1 łyżeczkę soli. Jeśli smak soli jest zbyt mocny, zmniejsz ilość Bradley Cure o około 1 łyżeczkę.
Znaczniki czasu
Dodatkowa wskazówka dla profesjonalistów: Jerky może przykleić się do stojaków wędzarniczych, a gdy będzie gotowy, możesz stracić dużo mięsa. Aby tego uniknąć, możesz użyć Magiczne maty Bradley Smoker, umieść go na stojakach, aby ułatwić czyszczenie i zapobiegać przywieraniu.
Tutaj znajdziesz wszystkie szczegóły z filmu:
Krojenie wołowiny 0:29
Przygotowanie marynaty z suszonego mięsa i utwardzanie 1:46 (Używa Mandarin Teriyaki Jerky Cure i przypraw) Powyżej zamieściliśmy nasze własne przyprawy i instrukcje)
Suszenie plasterków wołowiny 4:43
Przegląd Bradley Professional P10 Smoke 5:10
Wkładanie plasterków wołowiny do Bradley 8:49
Jak ustalić, kiedy Beef Jerky jest gotowy 11:29
Test smaku suszonej wołowiny 12:16
Oto nasz artykuł o tym, jak przygotować suszoną wołowinę: porady, wskazówki i 2 przepisy na Bradleya. Odwiedź naszą sekcję porad i wskazówek, aby uzyskać więcej!
Miłego palenia!