Indyk to bardzo wszechstronne białko. Moim zdaniem, chociaż pieczony indyk może być pyszny, jeśli jest odpowiednio traktowany, wędzenie indyka daje rezultaty lepsze nawet od nadziewanego i pieczonego świątecznego ptaka.
Miałem w tym roku okazję pozyskać drugiego indyka z lokalnej hodowli indyków. Był to 16-funtowy ptak hodowany w naturalnym środowisku. Uznałem to za idealną okazję do wędzenia, a następnie zapakowania próżniowego i zamrożenia wielu kawałków mięsa – zwłaszcza dużej ilości pokrojonego mięsa na kanapki (przepis poniżej).
Składniki
Hodowla jednopasmowa, indyk naturalny
Do suchej solanki
Przygotuj mieszankę suszonych lub świeżych ziół. Pamiętaj, że suszone zioła zapewnią bardziej intensywny smak. Używałam głównie świeżych ziół.
Cztery gałązki świeżego rozmarynu (odciąć igły od łodygi);
Cztery gałązki świeżej szałwii;
10 – 12 gałązek świeżego tymianku pospolitego
Cztery ząbki czosnku, obrane i posiekane
Dwie łyżeczki nasion kopru włoskiego
Jedna łyżka skórki cytrynowej
Jedna łyżeczka płatków czerwonej papryki
Pół szklanki soli koszernej
Dwie łyżki cukru turbinado (cukier surowy)
Wszystkie składniki włóż do miski robota kuchennego i pulsuj, aż powstanie pasta.
Dla dymu
Dwa jabłka przekrojone na pół
Jedna duża cebula przekrojona na pół i trzy lub cztery całe ząbki czosnku
Cztery gałązki świeżego rozmarynu
Jedna filiżanka ulubionego Bourbona
Bisquettes z dębu whisky
Technika
Natrzyj mieszanką suchej solanki całego indyka – górę, dół i wnętrze jamy.
Indyka schłodzić bez przykrycia w lodówce przez 24 godziny.
Trzydzieści minut przed wędzeniem wyjmij indyka z lodówki i opłucz solankę – nie spiesz się i usuń solankę z ptaka. Używaj zimnej bieżącej wody.
Indyka dobrze osusz, do wnęki włóż jabłka, cebulę i ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu.
Nasmaruj Bourbonem całą zewnętrzną część indyka.
Palić
Wędź indyka na bisquettes z dębu whisky w temperaturze 220 – 225 stopni przez 6 – 8 godzin
Podlewaj Bourbonem nie więcej niż trzy razy podczas całego procesu wędzenia.
Poszukaj temperatury wewnętrznej wynoszącej 150–160 stopni.
Gdy indyk osiągnie odpowiednią temperaturę i będzie gotowy, wyjmij go i odstaw na deskę do krojenia na 15–20 minut.
Wyjmij owoce i warzywa z zagłębienia. Wytnij, pokrój i ciesz się smakiem!
Przepis na pyszną kanapkę
To pyszna kanapka – i jeden z głównych powodów, dla których palę indyka! Chociaż możesz eksperymentować z rodzajem sera, okazuje się, że lepiej jest z maślanym, bogatym serem.
Składniki
Jedna pół-bagietka
Potrójny kremowy ser Brie
Galaretka z ostrej papryki
Rukola
Wędzony indyk w plasterkach
Technika
Rozetnij bagietkę i posmaruj Brie po jednej stronie chleba.
Galaretkę pieprzową rozsmaruj na drugiej stronie chleba.
Na serze ułóż plasterki wędzonego indyka.
Połóż rukolę na indyku, zamknij kanapkę i ciesz się smakiem!
Przez Philly Foodist