8 Tips and Tricks You Need to be a Food Smoking Master

8 Porady i sztuczki, które musisz być Jedzenie dla niepalących żywności

Posted on: January 12, 2023



Niewiele jest potraw smaczniejszych niż wędzone mięso. Można postawić tezę, że dobry kawałek wędzonego mięsa jest jak dzieło sztuki.

Niewiele jest potraw smaczniejszych niż wędzone mięso. Można postawić tezę, że dobry kawałek wędzonego mięsa jest jak dzieło sztuki. Aby zrobić to dobrze, potrzeba czasu, poświęcenia i wiedzy. Nawet jeśli mistrzowie pita na całym świecie nie zgadzają się co do najdrobniejszych szczegółów, jesteśmy pewni, że wszyscy zgodzą się co do jednego: wędzone mięso jest niesamowicie niesamowite. Oto nasze 8 porad i wskazówek, których potrzebujesz, aby zostać mistrzem palenia żywności!

Film przedstawiający kilka wskazówek dotyczących palenia jedzenia za pomocą wędzarki Bradley!

1. Zawsze pal surowe jedzenie

Zacznij palić wcześnie rano, ponieważ wiele związków smakowych zawartych w dymie jest rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie, co oznacza, że wszystko, co gotujesz, najlepiej wchłania smak dymu, gdy jest surowe. Gdy powierzchnia gotuje się i wysycha, dym również nie przenika.

2. Zejdź nisko i powoli

Prawdziwy proces wędzenia żywności gotuje się powoli na małym, pośrednim ogniu z dymem drzewnym (bisquette). Aby nie wysuszyć mięsa, należy gotować w niższych temperaturach, aby mięso było tak delikatne, że prawie nie będzie potrzebne zęby. Nie przegap jednak łatwych okazji do eksperymentowania z dodawaniem aromatów słodkiego drewna do różnych smaków bisquette do potraw takich jak steki, krewetki, a nawet warzywa.

Gotowanie w niskich temperaturach umożliwia również powstawanie twardych kolagenów w tkance łącznej mięsa hydrolizowany w żelatynę bez przegrzewania białek. Innymi słowy, wędzenie niskie i powolne pozwala rozpuścić całą twardą tkankę w mięsie, jednocześnie dając dymowi czas na wchłonięcie.

3. Musisz użyć Solanki

Solenie mięsa zapobiega jego wysychaniu podczas procesu wędzenia. Sól zawarta w solance sprawia, że białka zawarte w mięsie są bardziej wodochłonne. Kiedy jony sodu i chloru dostaną się do tkanki mięsnej, ich ładunki elektryczne zakłócają działanie białek (zwłaszcza miozyna), dzięki czemu mogą skuteczniej zatrzymywać wilgoć i mniej jej tracić podczas gotowania. Aby zachować optymalną wilgotność, przed wędzeniem namocz mięso w solance na 10–12 godzin.

W swojej najbardziej podstawowej postaci solanka to nic innego jak słona woda, jednak zyskuje na znaczeniu dzięki dodatkowi ziół i przypraw. Aby przygotować dobrą bazę, dodaj trzy łyżki soli do jednej kwarty wody, a następnie dodaj cokolwiek innego, co lubisz.

Wskazówka dla profesjonalistów: Brining to trochę miecz obosieczny. Pomaga mięsu zachować wilgoć, ale także sprawia, że jest ono bardziej słone. Niektórzy szefowie kuchni używają cukru i melasy, aby zwalczyć słony smak.

4. Nie przesadzaj z dymem

Jest to przedłużenie jazdy nisko i powoli. Nie wędź żywności zbyt długo, ponieważ może to spowodować wysuszenie mięsa. Po długim czasie w wędzarni mięso może mieć gorzki smak. Ogólnie rzecz biorąc, należy wędzić żywność nie dłużej niż przez połowę czasu gotowania. Ponadto dym powinien płynąć jak delikatny strumień, a nie jak ulatnia się z lokomotywy.

Cyfrowa wędzarnia Bradley pozwala ustawić timer tak długo, jak chcesz, i dokładnie ustawić temperaturę potrzebną do przygotowania dowolnego przepisu!

5. Przepływ powietrza jest ważny

Otwory wentylacyjne w górnej części wędzarni Bradley powinny być otwarte i ustawione co najmniej do połowy. Otwarte otwory wentylacyjne będą zasysać dym z Bisquettes tak, aby wirował nad jedzeniem i prawidłowo wychodził na wierzch, zapewniając najlepszą wentylację i najczystszy dym.

6. Kupuj najlepsze mięsa do wędzenia

Polując na odpowiedni kawałek mięsa, staraj się wybierać takie, które skorzystają na procesie powolnego gotowania. Nie bój się cięć z dużą ilością tkanki łącznej i tłuszczu, zwanych „marmurkami”. Obfity marmur sprawi, że gotowy produkt będzie bardziej soczysty i pyszny. Mostek wołowy, żeberka, łopatka wieprzowa i stek. Wybór jest nieograniczony!

Nawet mniej znane odmiany, takie jak tri-tip i chuck eye, można wrzucić do wędzarki Bradley. Kto wie? Być może po prostu zakochasz się w tym nowo odkrytym kawałku mięsa.

7. Użyj ciasteczek Bradley

Sekretem wędzarni Bradley są nasze Bisquettes. Biszkiety mają unikalną konstrukcję, spalają się w stałych temperaturach i przez kontrolowane okresy czasu. Składają się z precyzyjnych ilości trocin z twardego drewna, w połączeniu z kontrolowanym ciśnieniem i gęstością drewna.

Biszkiety zapewniają doskonałe, spójne rezultaty za każdym razem.

Używając Bisquettes Bradley, nie musisz się martwić, że trociny będą się zbyt długo palić i nadadzą potrawom nieprzyjemny smak. Dadzą Ci doskonałe rezultaty! Te same rezultaty, którymi cieszą się użytkownicy Bradleya od lat.

Częścią ekscytującego palenia żywności jest eksperymentowanie z różnymi rodzajami twardego drewna. Wypróbuj, aż znajdziesz idealny, drzewny smak dla swojego jedzenia.

Bisquettes Bradley Flavour Bisquettes wykorzystują trociny z twardego drewna związane razem w dokładnych ilościach pod kontrolowanym ciśnieniem i gęstością, a smak dymu zależy od rodzaju spalanego drewna.

Na przykład olcha i klon nadają bogaty i wyraźny smak, powszechnie stosowany do owoców morza, szynki i bekonu. Jabłka i wiśnie nadają słodszy, łagodniejszy smak dymu, powszechnie stosowany w przypadku drobiu i mięsa zwierząt łownych.

Znajdź najwyższej jakości biszkiety do wędzenia, odwiedzając naszą stronę Strona Bradleya Smokera Dzisiaj.

8. Utrzymuj wilgotność

Oprócz upewnienia się, że wędzarnia pali, musisz także upewnić się, że dymi. Utrzymywanie pełnego pojemnika na wodę, znajdującego się w zestawie Bradley Smoker, jest kluczową częścią procesu wędzenia. Jeśli masz dużą wędzarnię, prawdopodobnie będziesz musiał kilka razy napełnić miskę wodą podczas palenia.

Miska na wodę dodaje wilgoci przygotowywanym potrawom. Ta część nie jest opcjonalna! Dodanie marynaty przed gotowaniem lub sosu podczas wędzenia mięsa pomoże utrzymać wilgotność mięsa, ale to zależy wyłącznie od Ciebie.

Końcowe przemyślenia

W przeszłości wiele osób unikało wędzenia mięsa ze względu na trudności związane z utrzymaniem stałej temperatury podczas całego procesu wędzenia. Bradley Smokers pozwala stworzyć atmosferę bez zgiełku i opieki nad dziećmi. Dzięki Bradleyowi nigdy więcej nie będziesz mieć problemów z paleniem notorycznie trudnych mięs, takich jak mostek.

Nigdy wcześniej wędzenie mięsa nie było tak łatwe. Jeśli zastosujesz te wskazówki i triki, stworzysz niesamowicie wędzone potrawy.