Jednym z najbardziej uniwersalnych mięs na grilla jest wędzony tyłek wieprzowy lub bostoński, z którego otrzymujemy słynną wędzoną szarpaną wieprzowinę. Oto 6 cudownych kroków do wędzenia najlepszego bostońskiego szarpanego tyłka wieprzowego!
Wędzona szarpana wieprzowina jest niezwykle łatwa do przygotowania i wymaga tylko kilku kroków, aby przygotować wieprzowinę do wędzenia. Najtrudniejsze jest utrzymanie wędzarni przez ponad 14 godzin, podczas gdy powoli dym gotuje się do perfekcji.
Zacznijmy 6 cudownych kroków do wędzenia najlepszego bostońskiego szarpanego tyłka wieprzowego!
Pomocna informacja
- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas gotowania: 14-16 godzin
- Temperatura dla palacza: 225°F
- Temperatura wykończenia mięsa: 195-205°F
- Polecane drewno: wiśnia
Co będziesz potrzebował
- 6-8 funtów schabu wieprzowego lub pieczeni piknikowej
- Żółta musztarda
- Pocierać
- sos grilowy
Wskazówka dla profesjonalistów: Opcjonalne jest usunięcie skóry.
Wskazówka dla profesjonalistów: Zamiast pozwalać, aby część przyprawy stopiła się z powoli topiącym się tłuszczem, musztarda pomaga związać przyprawy z mięsem. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku mięs, w przypadku których znaczna część mięsa jest tracona na tłuszcz. Jeśli lubisz wędzone mięso z niesamowitą, aromatyczną korą, dodaj do niego warstwę musztardy. Nie musi to być gruba warstwa, ani nawet droga musztarda!
Kroki, aby usunąć skórę
Możesz użyć tyłka Boston bez konieczności obierania go ze skóry, ale jeśli trafisz na piknik, oto jak usunąć skórę:
- Połóż pieczeń na desce skórą do góry.
- Zrób nacięcie przez skórę, dokładnie na środku.
- Ciągnąc do góry i oddalając od środka, przesuń ostrze ostrego noża po przyczepionej skórze.
- Odwróć pieczeń, aby zakończyć usuwanie skóry.
Wymaga to trochę pracy, ale w ten sposób skórka łatwo schodzi.
Teraz zacznijmy 6 cudownych kroków do wędzenia najlepszego bostońskiego szarpanego tyłka wieprzowego!
1. Musztarda i nacieranie wieprzowiny
To, czy użyjesz pieczeni piknikowej bez skóry, czy tyłka bostońskiego, zależy od ciebie, ale osobiście uważam, że tyłek jest nie tylko łatwiejszy, ale ma lepszy smak i konsystencję.
Podobnie jak w przypadku większości wieprzowiny, używam żółtej musztardy, aby stworzyć spoiwo lub bazę, do której będzie się przylegał. Następnie rozsmaruj musztardę na mięsie.
Odwróć pieczeń na drugą stronę i w ten sam sposób wyjmij dolną część.
2. Teraz jesteś gotowy na palacza!
Ustaw wędzarnię do gotowania w temperaturze 225°F i upewnij się, że masz dużo biszkietów wiśniowych na około 6-8 godzin wędzenia.
Gdy wędzarnia osiągnie ustaloną temperaturę, czas włożyć do niej mięso.
3. Wędź wieprzowinę
Podczas gdy mięso wędzi się w temperaturze 225°F, można spodziewać się, że pieczeń o wadze 6–8 funtów zajmie 14 godzin lub dłużej. Czasami może to zająć nawet do 20 godzin. Szczególnie w przypadku takich dużych kawałków mięsa ważne jest, aby wyjąć je z wędzarni tylko w celu sprawdzenia, czy mają pożądaną teksturę i delikatność.
Mięso ułożyć tłustą stroną do dołu, tak aby spód pieczeni miał tendencję do przyklejania się do rusztu. Kiedy nadejdzie czas, aby go usunąć, możesz stracić czapkę tłuszczową, ale jest to lepsze niż utrata dużego kawałka prawdziwego mięsa.
Utrzymuj dym z drewna wiśniowego przez co najmniej 6-8 godzin w wędzarni Bradley.
Wskazówka dla profesjonalistów: Użyj cyfrowego termometru Bradley, aby w najbardziej niezawodny sposób stwierdzić, kiedy mięso jest gotowe. W ten sposób możesz monitorować temperaturę podczas gotowania. Możesz poeksperymentować z domysłami po kilku próbach palenia.
Kiedy tyłeczek wieprzowy w samym środku osiągnie temperaturę 200-205°F, jest gotowy.
4. Daj odpocząć wieprzowinie
Gdy niedopałek jest już wędzony, można go od razu wyciągnąć lub trzymać w wędzarni przez 4 godziny lub dłużej, owijając go w podwójną warstwę folii, a następnie w gruby ręcznik.
Umieść owinięty pakiet w pustej lodówce i wypełnij pozostałą przestrzeń większą ilością ręczników lub koców.
5. Czas wyciągnąć wieprzowinę
Jeśli zbyt wcześnie wyjmiesz niedopałek z wędzarni, będziesz miał trudności z wyciągnięciem mięsa. Im dłużej wędzisz wieprzowinę, tym łatwiej będzie się rozpaść przy niewielkim wysiłku.
To teraz przyjemniejsza część: użyj kilku widelców, aby wyciągnąć lub rozdrobnić mięso, usuwając wszelkie znalezione grudki tłuszczu.
6. Do czego możesz wykorzystać szarpaną wieprzowinę
Wędzoną szarpaną wieprzowinę można stosować wszędzie tam, gdzie używa się mielonej wołowiny, np. Do tacos, burritos, sałatki taco, pizzy, zmieszanej z serkiem śmietankowym jako dipem, ułożonej na pieczonych ziemniakach, z jajkami i ziemniakami na śniadanie i prawie cokolwiek innego, co możesz sobie wyobrazić. Wykorzystaj swoją kreatywność!
Zamykające myśli
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów na wieprzowinę w Bradley, nie szukaj dalej Wędzona polędwica wieprzowa Steve's przepis.
Proszę bardzo, 6 cudownych kroków do wędzenia najlepszego bostońskiego szarpanego tyłka wieprzowego. Sztuka wędzonego mięsa jest tak wszechstronna! Pamiętaj, aby podzielić się tymi przepisami z bliskimi i odwiedzić nasze blogu aby uzyskać więcej porad i wskazówek dotyczących następnego grilla w ogrodzie!