6 Marvellous Steps to Make the Best Smoked Apple Ribs

6 Cudowne kroki do zrobienia Najlepsze żeberka wędzone jabłko

Posted on: January 12, 2023



Najlepszy wędzarz z łatwością przygotuje pikantne, dymne płyty, które będą największą nagrodą dla każdego przydomowego grilla. Wykonaj te 6 cudownych kroków, aby przygotować najlepsze żeberka z wędzonymi jabłkami!

Najlepszy palacz z łatwością przygotuje pikantne, dymne płyty, które będą największą nagrodą dla każdego przydomowego grilla. Wykonaj te 6 cudownych kroków, aby przygotować najlepsze żeberka z wędzonymi jabłkami!

Możesz sprawić, że to się stanie. Oto przepis na prawdziwe żeberka wędzone z jabłkami, tak dobre, że podczas gotowania przyniosą do domu trofeum. Proces ten może obejmować kilka etapów więcej, niż chcesz, ale nie jest to trudne i mówimy tutaj o jakości restauracyjnej. Lepsza. Będziesz potrzebować brAdley Palacz dla tego.

Być może myślałeś, że taka alchemia jest możliwa tylko w najlepszych grillach. Ale świetne żeberka można zaskakująco łatwo przygotować w domu, co jest dobrą wiadomością w czasach, gdy jedzenie poza domem może być stresujące.

Nie powiem, że ich gotowanie to szybki proces. Jeśli wolisz szybkość, zamiast tego grilluj stek. Ale jeśli żeberka zajmują w sumie od dwóch do trzech godzin, faktyczne przygotowanie można wykonać w 30 minut. Ale rezultaty są możliwe do osiągnięcia przez wszystkich i zdecydowanie warte wysiłku.

Po prostu wykonaj te 6 kroków. Nie jest potrzebny żaden specjalny sprzęt poza wędzarnią, którą prawdopodobnie masz już na swoim podwórku.

Co będziesz potrzebował

  • Palacz Bradleya
  • Biszkiety…. Lubię jabłka
  • brązowy cukier
  • Miód
  • Musztarda Dijon
  • Sok jabłkowy, butelka ze sprayem
  • Pocierać
  • Folia aluminiowa
  • Sos BBQ (cokolwiek Ci pasuje)

Krok 1: Wybierz odpowiednie żeberka


Świeże surowe żeberka z przyprawami i ziołami.

Świnia dostarcza cztery rodzaje żeberek: małe grzbiety (czasami nazywane żeberkami z górnej części schabu), żeberka zapasowe, wierzchołki żeberek i żeberka w stylu wiejskim.

Chcesz użyć grzbietów dziecka pobranych z górnej części świni (dosłownie jak kręgosłup). Grzbiety dziecka charakteryzują się największą marmurkowatością i najdelikatniejszym mięsem, dzięki czemu gotują się dość szybko – i jest to coś naturalnego dla nowicjuszy.

Jeśli to możliwe, kupuj żeberka z tradycyjnej rasy wieprzowiny, takiej jak Berkshire (czasami nazywana Kurobuta) lub Mangalitsa. Kosztują więcej, ale cenę uzasadnia mocny, wieprzowy smak.

Krok 2: Nałóż warstwę Rub


Przyprawy i zioła na desce. Pieprz, sól, papryka, bazylia, kurkuma.

Proces, w wyniku którego powstają warstwy smaków, to jeden z sekretów wędzonych żeberek. Zacznij od posypki, takiej jak musztarda Dijon, którą następnie posmaruj po obu stronach każdego żeberka.

Następnie zastosuj pocieranie. Załóż go tuż przed włożeniem do wędzarni, a najlepiej na kilka godzin wcześniej. Następnie należy nałożyć obficie pocieranie, nie przegapić żadnego miejsca. Mój peeling składa się z:

  • 5T brązowego cukru
  • 1 1/2 T soli koszernej…. Mniej, jeśli chcesz
  • 1/2 T chili w proszku
  • 1/4 t czarnego mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej, aby uzyskać więcej ciepła
  • 1 t czosnku w proszku
  • 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
  • 1 t płatków czerwonej papryki

Krok 3: Czas dla palaczy


Wędzone, delikatne, soczyste żeberka czekają w Twojej wędzarni Bradley. Mniam!

Wędzarnię nagrzewa się do temperatury około 270 F. Pamiętaj, aby w tym momencie dodać biszkiety do fajki i gdy wszystko osiągnie odpowiednią temperaturę, żeberka umieszcza się mięsem do góry na 1,5 godziny. Następnie obróć mięso stroną do dołu na kolejne 1,5 godziny.

W tym momencie mogą wyglądać na nieco suche, ale tak nie jest. Jeśli chcesz, po pierwszym półtorej godzinie spryskaj je sokiem jabłkowym.

Wskazówka dla profesjonalistów: Żeberka powinny być delikatne, ale zdecydowanie powinny zachować odrobinę żucia. Dlatego mamy zęby.

Krok #4: Załóż gadżety

Przygotowanie do kolejnego kroku: Na każdy stojak użyj 2 arkuszy folii. Polega to na owinięciu żeberek, nałożeniu na żeberka odrobiny brązowego cukru, miodu na brązowy cukier i spryskaniu miodem odrobiną soku jabłkowego. Zawiń ciasno, 1 szew w dół i 1 szew w górę. Włóż go z powrotem do wędzarni.

Po 2 godzinach wyjmij żeberka z wędzarni, a następnie odkryj żeberka.

 Wskazówka dla profesjonalistów: zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ żeberka i soki będą bardzo gorące.

Krok #5: Czas posmarować żeberka sosem

Posmaruj żeberka ulubionym sosem BBQ i jak na zdjęciu włóż je z powrotem do wędzarni na około 1 godzinę.

Przepis na sos:

  • 3 szklanki brązowego cukru
  • 3 szklanki ketchupu
  • ¾ szklanki czerwonego octu winnego
  • ¼ szklanki wody lub piwa.
  • 2T sos worcestershire
  • 2T proszek czosnkowy
  • 3T musztardy suchej
  • 2t papryki
  • 5t soli
  • 5 ton mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3T soku z cytryny
  • 5T ostry sos lub do smaku

Żeberka rozpływające się w ustach!

Wyjmij żeberka zawinięte w folię z wędzarni, posmaruj je sosem BBQ, zawiń z powrotem i daj im odpocząć. Skraca to czas gotowania o około godzinę, a nadal smakują wyśmienicie!

Teraz masz mięsne płyty nasączone przyprawami, zbrązowione dymem i pokryte lepkim słodkim sosem barbecue. Mięso jest delikatne, ale niezbyt delikatne, z głębokim smakiem wieprzowiny wzmocnionym sztuką mistrza pitu.

Jeśli szukasz jednego z najlepszych palaczy w okolicy, nie szukaj dalej niż jeden z naszych Palacze Bradleya. Nasze produkty zapewniają równomierne palenie za każdym razem.

Miłego palenia!