Najlepszy palacz z łatwością przygotuje pikantne, dymne płyty, które będą największą nagrodą dla każdego przydomowego grilla. Wykonaj te 6 cudownych kroków, aby przygotować najlepsze żeberka z wędzonymi jabłkami!
Możesz sprawić, że to się stanie. Oto przepis na prawdziwe żeberka wędzone z jabłkami, tak dobre, że podczas gotowania przyniosą do domu trofeum. Proces ten może obejmować kilka etapów więcej, niż chcesz, ale nie jest to trudne i mówimy tutaj o jakości restauracyjnej. Lepsza. Będziesz potrzebować brAdley Palacz dla tego.
Być może myślałeś, że taka alchemia jest możliwa tylko w najlepszych grillach. Ale świetne żeberka można zaskakująco łatwo przygotować w domu, co jest dobrą wiadomością w czasach, gdy jedzenie poza domem może być stresujące.
Nie powiem, że ich gotowanie to szybki proces. Jeśli wolisz szybkość, zamiast tego grilluj stek. Ale jeśli żeberka zajmują w sumie od dwóch do trzech godzin, faktyczne przygotowanie można wykonać w 30 minut. Ale rezultaty są możliwe do osiągnięcia przez wszystkich i zdecydowanie warte wysiłku.
Po prostu wykonaj te 6 kroków. Nie jest potrzebny żaden specjalny sprzęt poza wędzarnią, którą prawdopodobnie masz już na swoim podwórku.
Co będziesz potrzebował
- Palacz Bradleya
- Biszkiety…. Lubię jabłka
- brązowy cukier
- Miód
- Musztarda Dijon
- Sok jabłkowy, butelka ze sprayem
- Pocierać
- Folia aluminiowa
- Sos BBQ (cokolwiek Ci pasuje)
Krok 1: Wybierz odpowiednie żeberka
Świnia dostarcza cztery rodzaje żeberek: małe grzbiety (czasami nazywane żeberkami z górnej części schabu), żeberka zapasowe, wierzchołki żeberek i żeberka w stylu wiejskim.
Chcesz użyć grzbietów dziecka pobranych z górnej części świni (dosłownie jak kręgosłup). Grzbiety dziecka charakteryzują się największą marmurkowatością i najdelikatniejszym mięsem, dzięki czemu gotują się dość szybko – i jest to coś naturalnego dla nowicjuszy.
Jeśli to możliwe, kupuj żeberka z tradycyjnej rasy wieprzowiny, takiej jak Berkshire (czasami nazywana Kurobuta) lub Mangalitsa. Kosztują więcej, ale cenę uzasadnia mocny, wieprzowy smak.
Krok 2: Nałóż warstwę Rub
Proces, w wyniku którego powstają warstwy smaków, to jeden z sekretów wędzonych żeberek. Zacznij od posypki, takiej jak musztarda Dijon, którą następnie posmaruj po obu stronach każdego żeberka.
Następnie zastosuj pocieranie. Załóż go tuż przed włożeniem do wędzarni, a najlepiej na kilka godzin wcześniej. Następnie należy nałożyć obficie pocieranie, nie przegapić żadnego miejsca. Mój peeling składa się z:
- 5T brązowego cukru
- 1 1/2 T soli koszernej…. Mniej, jeśli chcesz
- 1/2 T chili w proszku
- 1/4 t czarnego mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub więcej, aby uzyskać więcej ciepła
- 1 t czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 t płatków czerwonej papryki
Krok 3: Czas dla palaczy
Wędzarnię nagrzewa się do temperatury około 270 F. Pamiętaj, aby w tym momencie dodać biszkiety do fajki i gdy wszystko osiągnie odpowiednią temperaturę, żeberka umieszcza się mięsem do góry na 1,5 godziny. Następnie obróć mięso stroną do dołu na kolejne 1,5 godziny.
W tym momencie mogą wyglądać na nieco suche, ale tak nie jest. Jeśli chcesz, po pierwszym półtorej godzinie spryskaj je sokiem jabłkowym.
Wskazówka dla profesjonalistów: Żeberka powinny być delikatne, ale zdecydowanie powinny zachować odrobinę żucia. Dlatego mamy zęby.
Krok #4: Załóż gadżety
Przygotowanie do kolejnego kroku: Na każdy stojak użyj 2 arkuszy folii. Polega to na owinięciu żeberek, nałożeniu na żeberka odrobiny brązowego cukru, miodu na brązowy cukier i spryskaniu miodem odrobiną soku jabłkowego. Zawiń ciasno, 1 szew w dół i 1 szew w górę. Włóż go z powrotem do wędzarni.
Po 2 godzinach wyjmij żeberka z wędzarni, a następnie odkryj żeberka.
Wskazówka dla profesjonalistów: zachowaj szczególną ostrożność, ponieważ żeberka i soki będą bardzo gorące.
Krok #5: Czas posmarować żeberka sosem
Posmaruj żeberka ulubionym sosem BBQ i jak na zdjęciu włóż je z powrotem do wędzarni na około 1 godzinę.
Przepis na sos:
- 3 szklanki brązowego cukru
- 3 szklanki ketchupu
- ¾ szklanki czerwonego octu winnego
- ¼ szklanki wody lub piwa.
- 2T sos worcestershire
- 2T proszek czosnkowy
- 3T musztardy suchej
- 2t papryki
- 5t soli
- 5 ton mielonego czarnego pieprzu
- 2-3T soku z cytryny
- 5T ostry sos lub do smaku
Wyjmij żeberka zawinięte w folię z wędzarni, posmaruj je sosem BBQ, zawiń z powrotem i daj im odpocząć. Skraca to czas gotowania o około godzinę, a nadal smakują wyśmienicie!
Teraz masz mięsne płyty nasączone przyprawami, zbrązowione dymem i pokryte lepkim słodkim sosem barbecue. Mięso jest delikatne, ale niezbyt delikatne, z głębokim smakiem wieprzowiny wzmocnionym sztuką mistrza pitu.
Jeśli szukasz jednego z najlepszych palaczy w okolicy, nie szukaj dalej niż jeden z naszych Palacze Bradleya. Nasze produkty zapewniają równomierne palenie za każdym razem.
Miłego palenia!