How to clean your food smoker

Jak czysty Twój palacz żywności

Posted on: January 11, 2023



Przez lata, ponieważ korzystałem z mojego palacza Bradleya, jest wielu przyjaciół i rodziny, którzy postanowili się zanurzyć i kupili dla siebie Bradleya.

Przez lata, gdy korzystałem z wędzarki Bradley, wielu przyjaciół i rodziny zdecydowało się zaryzykować i kupiło dla siebie Bradleya.

Trudno oprzeć się wpadnięciu na grilla i skosztowaniu wędzonych żeberek, papryczek jalapeno lub skrzydełek kurczaka i nie dać się zwabić do lokalnego sklepu po własną wędzarnię.

Często zdarza się, że ludzie zadają mi wiele pytań w ciągu pierwszych kilku miesięcy poznawania tajników palenia. Prawdopodobnie jedno z najczęściej zadawanych mi pytań dotyczy czyszczenia wędzarni. Pomyślałem więc, że napiszę ten artykuł, aby podzielić się z wami tym, jak czyszczę moją wędzarnię i jej liczne części.

Jak czyścić stojaki

Ważne jest, aby szorować te stojaki po każdym paleniu. Czasami żywność może przykleić się do rusztu po dymieniu, a na stalowych rusztach zwykle gromadzi się czarny osad dymu.

Po prostu umyj je w gorącej wodzie z mydłem i wyszoruj te stojaki do czysta. W zależności od nagromadzonego osadu po prostu wrzucam je do zmywarki, aby je dokładnie wyczyścić. Innym razem wymagają trochę więcej pracy i wyciągam szczotkę do szorowania, aby je oczyścić. Korzystanie z mat Bradley Magic Mats znacznie ułatwi Ci życie, ponieważ stojaki nie będą się tak brudzić.

Miskę ociekową można bardzo łatwo umyć

OK, przyznam się jako pierwszy. Czasem po paleniu zostawiam miskę pełną przypalonych biszkoptów i wody. To znaczy, łatwo zapomnieć o wysprzątaniu po wypaleniu tego wspaniałego jedzenia.

Jesz, odwiedzasz znajomych, zapada wieczór i przed snem zakładasz przykrycie na wędzarnię. Potem, może po tygodniu, będziesz chciał coś zapalić. Otwierasz drzwi i odkrywasz, że miska jest pełna wody i zwęglonych biszkoptów – oops!

Chociaż lubię czyścić miskę po każdym paleniu, jeśli tego nie zrobiłeś, po prostu wyrzuć jej zawartość i umyj miskę ze stali nierdzewnej w gorącej wodzie z mydłem. Wtedy jest gotowy na kolejne palenie!

Taca ociekowa w kształcie litery V będzie wymagać szczotki do szorowania

Ta szczelinowa taca ociekowa, która przykrywa palnik do biskwitów i miskę ociekową, jest prawdopodobnie częścią wędzarni, na której gromadzi się najwięcej śmieci. Wszystko, co kapie z wędzonego jedzenia, spada na tę tacę, a po wędzeniu żeberek, kurczaka lub boczku wieprzowego na tacy może zapanować bałagan!

Mimo że już po jednym dymieniu może zgromadzić się w nim mnóstwo śmieci, w rzeczywistości jest on dość łatwy do czyszczenia. Czekam, aż wędzarnia całkowicie ostygnie i wyjmuję tackę.

Następnie za pomocą skrobaczki do grilla i szczotki do szorowania zgarniam wszystkie śmieci do torby i szoruję do czysta. Jeśli zajdzie taka potrzeba, umyj tacę w gorącej wodzie z mydłem, aby znów wyglądała prawie jak nowa! Staram się czyścić go po każdym wypaleniu, szczególnie jeśli na tackę spadło dużo kropel.

Uszczelki drzwi

Uruchomienie wędzarni powoduje, że na drzwiach gromadzi się duża ilość pozostałości dymu. Z biegiem czasu na uszczelce drzwi może gromadzić się brud.

Nie jest to nic wielkiego, ale może spowodować, że drzwi będą się trochę sklejać. Uważam, że po kilku długich paleniach uszczelki w drzwiach wymagają szybkiego oczyszczenia.

Odbywa się to za pomocą myjki i ciepłej wody z mydłem. Wystarczy przetrzeć uszczelki drzwi i ramę wędzarni w miejscu, w którym stykają się z uszczelkami drzwi. Wyczyszczenie tych miejsc zapewni płynne otwieranie i zamykanie drzwi.

Palnik Bisquette

Z biegiem czasu odkryłem, że w palniku bisquette może gromadzić się trochę popiołu. Palę dużo i nie zdarza mi się to często. Zauważam to jednak, gdy biszkiety nie przepalają się tak bardzo, jak powinny.

Jeśli w palniku gromadzi się popiół, wydaje się, że zmniejsza to przekazywanie ciepła do świeżych biszkietów. Możesz też zajrzeć do miski ociekowej i zobaczyć, że biszkiety są spalone tylko w 2/3.

Czyszczenie palnika jest bardzo łatwe. Upewnij się, że palnik jest chłodny i wyjmij tackę ociekową w kształcie litery V, aby uzyskać dużo miejsca. Następnie przy użyciu narzędzia zeskrob resztki popiołu z podstawy palnika biskwitowego.

Chociaż skrobaczka do grilla/grilla działa, ja osobiście używam starego śrubokręta płaskiego. Jest na tyle mały, że mieści się w rogach palnika i dla mnie działa jak urok!

Ściany palacza mają pewien charakter. Nie czyść ich!

To ta część wędzarni, której staram się nigdy nie czyścić. Uwielbiam widzieć pozostałości czarnego dymu na ścianach mojej wędzarni.

Widać, że dużo z tego korzystam. Poza tym uważam, że to „przyprawienie” wędzarni poprawi także smak wszystkiego, co zostanie ugotowane w maszynie.

Teraz z biegiem czasu może pojawić się lekkie łuszczenie się, dlatego po prostu zdrapuję wszelkie czarne płatki ze ścianek wędzarni. Poza tym nie robię nic innego. Nigdy nie myłem ani nie szorowałem ścian wędzarni. To pozbawiłoby mojego palacza całego charakteru!