Smoky Beef Short Ribs with Gremolata

Smoky Krótkie żeberka wołowe z Gremolatą

Sandra Tate

Krótkie żeberka są bardzo, bardzo pyszne, i tak bardzo, bardzo tanie-ale prawdopodobnie będziesz musiał poprosić swojego rzeźnika z góry dla nich.

Ingredients

(porcja dla 4)

4 krótkie żeberka wołowe - około 1,8 kg
1 łyżka soli morskiej
1 łyżka miękkiego brązowego cukru
czarny pieprz

Do gremolaty

duża garść natki pietruszki o płaskich liściach
otarta skórka z małej cytryny
1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony i drobno posiekany
garść świeżej bułki tartej, podsmażonej na złoty kolor i chrupiącej na odrobinie oliwy z oliwek

Preparation

Mamy ogromne szczęście, że w Totnes mamy trzech znakomitych rzeźników, ale wciąż musiałem uzbroić się w cierpliwość przez kilka dni, zanim udało mi się uzyskać krótkie żebra. Większość została już pozbawiona mięsa – przypuszczam, że do duszenia – zaraz po zabiciu tuszy. Żeberka ważą około 450 g każde i będziesz potrzebować jednego żebra na osobę (lub więcej, jeśli mężczyźni chcą). Mięso na żebrach jest gęste i konieczne będzie usunięcie górnej warstwy tłuszczu i ścięgien, w tym przypadku rzeźnik prawdopodobnie się zgodzi.

Krótkie żeberka wymagają nieco więcej niż trzech godzin, aby uzyskać rewelacyjny, delikatny efekt, a ponieważ preferuję subtelny smak dymu, podzieliłem czas gotowania pomiędzy tradycyjnym piekarnikiem (2 godziny) i wędzarnią Bradley Smoker (1 godzina). Możesz preferować używanie wyłącznie Bradleya.

Metoda:


Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wymieszaj sól z cukrem i wetrzyj w mięso (nie zawracaj sobie głowy kością), a następnie dobrze zmiel czarny pieprz.

Umieścić na płytkiej blaszce (pod żeberka włożyłem grubo posiekany por i seler, aby mięso było wilgotne) i piec przez 2 godziny.

Do tego czasu żeberka odpuszczą tłuszcz, który przepływa przez ten kawałek, a do niedzielnych pieczonych ziemniaków warto zatrzymać się na tej pysznej wołowinie ociekającej.

Mieć Bradleya i działa na pół godziny przed zakończeniem pieczenia w piekarniku.

Dodaj dębowe biszkiety do stosu i ustaw temperaturę w szafce na 160°C.

Przenieś żeberka z blachy na ruszt Bradley i umieść w nagrzanej szafce do wędzenia na kolejną godzinę.

Do tego czasu mięso z żeberek ma dymną skórkę i prawie odpada od kości.

Wyjmij i pozwól, aby mięso odpoczęło, a następnie przygotuj gremolatę.

Zrób gremolata siekając natkę pietruszki i łącząc ją z innymi składnikami.

To żywy dodatek, który uzupełnia i przebija bogactwo mięsa.

Usuń mięso z żeberek z kością (jeśli jeszcze nie odeszło) i pokrój w plasterki. posyp obficie gremolatą i ciesz się chwilą! Pyszne z maślanymi Jersey Royals i wyborną fasolą.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now