Pastrami

Pastrami

Dan Shahin

Pastrami można przygotować z gęsi, kóz i baraniny, ale najczęściej robi się je z mostka wołowego.

Ingredients

1,5 kg mostka z peklowanej wołowiny (lub możesz zrobić własny, patrz dolna nuta)

Pocieranie na sucho:

2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka nasion kolendry, trochę rozgniecionych w tłuczku

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka miękkiego brązowego cukru

1 łyżka papryki

2 łyżeczki czosnku w proszku

2 łyżeczki proszku cebulowego

1 łyżeczka nasion gorczycy

1 łyżeczka musztardy w proszku

Zrobić własny :

Mostek z peklowanej wołowiny 1,5 kg Mostek (o grubości 2 cali i dość jednolitym, płaskim kształcie)

Woda destylowana 4,5 l

14,4 g Natychmiastowe Utwardzanie:

„Praski proszek”

225 g soli koszernej Morton's

225 g ciemnego brązowego cukru

5 łyżek przyprawy do marynowania

5 ząbków czosnku rozgniecionych lub sprasowanych

Uwaga: nie skaluj tego przepisu po prostu w górę lub w dół, skorzystaj z renomowanego, przetestowanego kalkulatora peklowania lub jeśli nie czujesz się na siłach, aby to zrobić, kup mostek z peklowanej wołowiny (solonej i niegotowanej).

Preparation

Peklowaną wołowinę odsolić, mocząc ją w wodzie przez 8 godzin.

Połącz ze sobą wszystkie składniki nacierania.

Odcedź i nałóż obficie nacieranie całej peklowanej wołowiny.

Pozostaw na drucianym stojaku w lodówce z wcieraniem na kolejne 8 godzin lub na całą noc.

Ustaw wędzarnię na 110°C i po osiągnięciu tej temperatury włącz dym za pomocą Oak Bisquettes. Jeśli chcesz, możesz użyć innych Bisquettes o smaku Bradley.

Gdy wołowina osiągnie odpowiednią temperaturę, włóż ją do wędzarni z tacą umieszczoną na ruszcie poniżej, aby złapać skapujący sok i sok, a następnie pozostaw wędzone przez około 8 godzin, aż osiągnie wewnętrzną temperaturę 95-99°C i będzie wyjątkowo miękka.

Pokrój i ciesz się.

Zrobić własny:

Znajdź odpowiedni pojemnik, wystarczająco duży, aby pomieścić całą solankę i mięso. Upewnij się, że są odpowiednio oczyszczone i sterylne.

Wymieszać składniki utwardzacza z wodą destylowaną i mieszać aż do rozpuszczenia.

Usuń jak najwięcej tłuszczu z powierzchni.

Dodaj mięso do mieszanki peklującej i w razie potrzeby dociąż je niereaktywnym przedmiotem, aby utrzymać je w zanurzeniu przez 5-7 dni. Jeśli do przytrzymania mostka użyto jakiegoś przedmiotu, codziennie obracaj mięso, aby zapewnić równomierne wchłanianie. Po upieczeniu zewnętrzna część mięsa będzie bladobrązowa do szarej, a jeśli zostanie pokrojona w plasterki jak normalne surowe mięso, tylko nieco bardziej różowa.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now