Smoked Beef Joint Cottage Pie...

Wędzona wołowina Wspólne ciasto wiejskie...

Dan Shahin

...Z angielskim Ale i Cheesy Mash

Ingredients

Na pieczeń wołową:

1,5 kg pieczeni wołowej

2 łyżki grubego czarnego pieprzu

3 łyżeczki soli morskiej

1 łyżka proszku cebulowego

1 łyżka czosnku w proszku

Na zacier:

1 kg ziemniaków Maris Piper

150 g brytyjskiego dojrzałego białego cheddara

75 g niesolonego masła brytyjskiego

100ml mleka

2 łyżeczki musztardy w proszku

sól i pieprz do smaku)

Na nadzienie do ciasta:

1 łyżka oleju roślinnego

4 marchewki, pokrojone w kostkę

2 żółte cebule, posiekane

3 ząbki czosnku

2 kostki bulionu wołowego

750 ml wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki zwykłej

2 łyżki sosu Worcestershire

1 butelka Newcastle Brown Ale

świeży tymianek, rozmaryn i szałwia (drobno posiekane, do smaku)

Preparation

Metoda:

Ustaw palacza na 150°C i dodaj kilkugodzinną mieszankę Hunters Blend lub Bisquettes o smaku szałwii.

Pozwól, aby osiągnęło odpowiednią temperaturę i rozpocznij przygotowywanie kawałka wołowiny do wędzenia.

Pokrój w krążki o grubości 2 cali i natrzyj je solą, pieprzem, cebulą i czosnkiem w proszku. Umieść je na stojaku pośrodku wędzarni i gotuj przez 30 minut.

Po upływie 30 minut ustaw piekarnik wędzarni na najniższy poziom 30°C, dalej wędzić i gotować w niskiej temperaturze przez kolejne 2 godziny.

W międzyczasie przygotuj puree ziemniaczane. Jeśli wolisz gładki puree, ugotuj ziemniaki w całości ze skórkami. Po ugotowaniu odcedź i ostudź, aż będziesz mógł bezpiecznie się z nimi obchodzić. Obierz skórki. Jeśli wolisz skórki, możesz przeciąć ziemniaki na połówki, aby przyspieszyć czas gotowania.

Po prostu gotuj, aż ugotujesz, odcedź, a następnie ostudź, aż będziesz mógł bezpiecznie sobie z nimi poradzić.

Zagotuj razem mleko, masło i musztardę w proszku.

Robiąc to, zetrzyj biały ser cheddar.

Ziemniaki z grubsza rozgnieść, dodać mieszankę gotowanego mleka, masła i musztardy w proszku, starty biały ser Cheddar oraz sól i pieprz do smaku. Całość ugniataj, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Odłożyć na bok.

Kiedy skończysz wędzić wołowinę, wyłącz wędzarnię i rozpocznij gotowanie reszty nadzienia do ciasta.

W dużym rondlu rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj marchewkę i cebulę. Gotuj przez około 10 minut, aż uzyskasz brązowy kolor.

Wołowinę pokroić w małą kostkę. Dodać do marchewki i cebuli. Gotuj przez kolejne 3 minuty, następnie dodaj posiekany czosnek.

Gotuj jeszcze przez około minutę, a następnie dodaj mąkę do rondla. Dobrze wymieszaj, a gdy wszystko zostanie pokryte, dodaj koncentrat pomidorowy, sos Worcestershire oraz mieszankę tymianku, rozmarynu i szałwii.

Po około kolejnej minucie dodaj butelkę Newcastle Brown Ale (lub innego ciemnego piwa) do rondla.

Zmniejsz ogień do średniego, pozwól mu zabulgotać i gotuj przez 5 minut.

W międzyczasie wymieszaj kostki bulionu wołowego z 750 ml gorącej wody, aż się rozpuszczą. Teraz wlej bulion do rondla razem z całą resztą. Całość gotujemy razem przez 1 godzinę.

Zdejmij rondelek z ognia i wlej nadzienie do wysmarowanej masłem formy na ciasto.

Całość wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej!), aby całkowicie wystygła. Jeśli na tym etapie chcesz zamrozić nadzienie i wykorzystać je innym razem – możesz to zrobić na okres do 3 miesięcy.

Gdy wszystko będzie gotowe do pieczenia, zacznij przykrywać zawartość tortownicy puree ziemniaczanym.

Zacznij od wypełnienia brzegów i kieruj się do środka. Po przykryciu wygładzić ziemniaka na wierzchu ciasta. Teraz, jeśli chcesz, przeciągnij widelec, aby utworzyć wypukłe linie na cieście.

Piec 30 min-1 godzinę w 160 st°C Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na kolejne 30 minut.

Szałwia
Drewno

Bisquettes szałwiowy dla palaczy Bradley

Aromat zawierający nuty cytryny, mięty i nuty drzewne. Jagnięcina, wieprzowina, drób i wędliny są wzmocnione aromatem szałwii i biszkoptów klonowych.

Shop Now