Smoke Roasted Ham

Pieczone Dymem szynka

Dan Shahin

Ingredients

Joint Gammona 1,5kg

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka proszku cebulowego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka białego pieprzu

2 łyżeczki tymianku

2 łyżeczki szałwii

2 łyżki brązowego miękkiego cukru

4 łyżki miodu

4 łyżki musztardy angielskiej

Preparation

Metoda:

Połącz miód i musztardę angielską, posmaruj połowę baleronu równomierną warstwą, a drugą połowę zachowaj na później.

Połącz wszystkie przyprawy i posyp równą warstwą cały baleron.

Ustaw wędzarnię na 110°C i po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. My użyliśmy bisquettes Cherry, ale możesz wybrać dowolne Bisquettes Bradley Flavour Bisquette.

Dodaj baleron do wędzarni z tacą na stojaku poniżej, aby wyłapać wszelkie skapujące soki i soki, a następnie wędź przez 3-4 godziny.

Po tym czasie można wyłączyć dym, resztę mieszanki miodu i musztardy wykorzystać jako ostateczną glazurę i kontynuować gotowanie przez kolejne 1-2 godziny, aż do osiągnięcia wewnętrznej temperatury 75°C.

Uwaga: jeśli jesteś bardziej wrażliwy na sól, możesz namoczyć baleron w wodzie na około 10 godzin, aby zredukować zasolenie.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now