Cured and Smoked Pork Belly

Wyleczony i Wędzony Brzuch Wieprzowy

Dan Shahin

Ingredients

Wyleczyć:

1kg boczku wieprzowego – ok. Grubość 1,5 cala i płaska

12 g soli peklującej

4L Woda 250g

Sól 200g

Brązowy cukier

Pocierać:

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka suszonego oregano

2 łyżeczki nasion kminku lekko zmiażdżonych

2 łyżeczki nasion kolendry lekko zmiażdżonych

2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 łyżeczki czosnku

2 łyżeczki cebuli

Skórka z 1 cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek / musztardy / ostrego sosu – opcjonalnie, aby ułatwić przyleganie pasty

Preparation

Metoda leczenia:

Dodaj 1 l wody i wszystkie pozostałe składniki do garnka i zagotuj, mieszając, aby wszystko się rozpuściło.

Dodaj to do reszty wody, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.

Po całkowitym ostudzeniu dodajemy boczek (my zrobiliśmy to bez skóry, ale wybór należy do Was).

Upewnij się, że złącze jest całkowicie zanurzone, przykryj i włóż do lodówki na ok. 5 dni w zależności od wielkości stawu.

Po tym czasie zlać mokrą peklację, opłukać boczek i włożyć z powrotem do pojemnika dodając tym razem świeżą zimną wodę i pozostawić do namoczenia na kolejne 24 godziny. Dzięki temu nie będzie zbyt słony.

To jest teraz gotowe do gorącego dymu. Postanowiliśmy potraktować to tak, jakby był to wędzony na gorąco bekon, tak jak robią to w Ameryce Północnej. Uznaliśmy, że ze względu na kurację da lepsze rezultaty po ugotowaniu w temperaturze 75°C zamiast 93°C, jak to zrobiliśmy w przypadku naszego drugiego boczku wieprzowego.

Metoda pocierania i dymu:

Połącz ze sobą wszystkie składniki nacierania.

Jeśli używasz, wmasuj oliwę z oliwek / musztardę / ostry sos na całym brzuchu wieprzowym, aby przykryć.

Natrzeć równomiernie cały brzuch wieprzowy. Odczekaj 15 minut, aż wcieranie wchłonie się i przylgnie do stawu.

Ustaw temperaturę wędzarni na 110°C. Po osiągnięciu temperatury zacznij palić. My używamy Bisquettes o smaku wiśniowym, ale możesz użyć dowolnego smaku.

Włóż boczek wieprzowy do wędzarni z tacką ociekową pod spodem.

Pozostawić do zadymienia, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną około 75°C. Zajmie to około 4-6 godzin.

Odpocznij i pokrój, aby cieszyć się smakiem.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now