Hot smoked pork curry - sandwich food

Gorący Wędzona wieprzowina Curry - kanapki

Thomas Karlstein

Jestem kolekcjonerem myśliwskim. Myślę, że zaczęło się to w młodym wieku?

Ingredients

1 kg polędwiczki wieprzowej (cały kawałek)

25 g soli

15 g cukru muscavado

5 g soli azotynowej

2,5 g pieprzu cayenne

2,5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Preparation

Był czas, kiedy zbierałem rozkłady jazdy autobusów. Mam na myśli to. Doszedłem do grubo ponad setki, zanim się zatrzymałem. Szuflada na środku mojego biurka była zapchana, aż później straciłem zainteresowanie, gdy nie były już istotne. Całe życie lubiłem także łowić ryby i polować. Lubię tę ekscytację, oczekiwanie, doświadczenie natury, moment, w którym to się „dzieje” i poczucie, że rzeczywiście jestem blisko i że mogę żyć z natury.

Teraz brzmiałem trochę jak pewien skandynawski wujek, który ma własną farmę, kocięta, gęsi i ziemię ziemniaczaną, ale to prawda. Lubię to. Teraz kilka razy mam okazję. Zdaję sobie jednak sprawę, że tak naprawdę tylko od mnie zależy, czy zdarza się to zbyt rzadko. Nigdy wcześniej w życiu nie miałem takich okazji do ucieczki jak teraz. Czasem sama nie rozumiem, co myślę. Precz ze mną! W każdym razie chodzi o kolekcjonowanie. Lubię gromadzić zapasy żywności i wyprzedzać konkurencję. Przecież kanapki je się na linii montażowej w większości szwedzkich domów.

Ile paczek pokrojonej wędzonej szynki nie kupujesz w ciągu roku? Dlaczego więc nie zrobię własnego spreadu? O wiele smaczniejsze i znacznie bardziej przydatne. Wspominałem już o tym w poprzednim poście, ale teraz stało się to faktem. Niesamowicie satysfakcjonujące jest napełnienie wędzarni czymś, co przygotowywałeś kilka dni wcześniej. Kiedy za mięsem zamykają się drzwi do wędzarni i wydobywa się dym, trudno o cierpliwość. Chodzę jak kot po gorącej owsiance. Wciąga aromaty i zerka zarówno niecierpliwie, jak i zbyt często na termometr do mięsa.

Tym razem wędziłem trzy różne kawałki mięsa. Główną atrakcją był cały polędwiczka wieprzowa, ale jako dodatek wędzono także stek z polędwicy wołowej i dwa kawałki flanki wieprzowej. Kiedy i tak odpalasz dym, głupio jest nie dopełnić go odpowiednio. Bez problemu połyka osiem kilogramów mięsa.

Stek z polędwicy wołowej będzie przekąską z zimnym piwem w wiosennym słońcu. Zaczynasz od posolenia mięsa na sucho.

W tym przepisie ilości oparłem na jednym kilogramie mięsa. Z aromatem możesz oczywiście zrobić co chcesz, ale myślę, że ilości soli azotynowej, zwykłej soli i cukru są dobrze zbilansowane.

Wiosna to doskonały czas, aby na poważnie zacząć palić. Poza tym nie musisz marznąć za każdym razem, gdy „po prostu wyjdziesz i popatrzysz trochę na dym…”

Metoda:

Wszystkie przyprawy wymieszaj razem.

Parera, polędwica wieprzowa, powiedziała, że krawędzie będą gładkie i ładne.

Usuń nadmiar tłuszczu z zewnątrz. Następnie wykonaj dziurki na środku kwadratu szpilką do ziemniaków. Należy „dziobać” kilka razy ze wszystkich stron. Oznacza to, że solenie lepiej wniknie, będzie lepiej smakować, wydłuży się termin przydatności do spożycia, a mięso po wędzeniu będzie miało bardziej równomierny kolor.

Natrzyj mięso mieszanką przypraw. Następnie włóż do lodówki w plastikowej torbie. Następnie nałóż trochę ciężaru na kawałek mięsa.

Codziennie masuj i obracaj mięso. (Jeśli posiadasz pakowaczkę próżniową, mięso można zapakować próżniowo. To również nieco przyspiesza kopanie).

Mięso może leżeć w lodówce przez około cztery dni. Jeśli kawałek mięsa jest większy, można go pozostawić na inny dzień.

Wyjmij mięso i opłucz wodą.

Następnie osusz kawałek mięsa. Najlepiej, jeśli masz czas, położyć kawałek na drucianej kratce i pozostawić go w lodówce na noc. (Powierzchnia mięsa po wędzeniu będzie znacznie lepsza, jeśli mięso będzie całkowicie suche).

Następnie wędzić mięso, najlepiej brykietami z jabłek, ale hikora też jest dobra.

Palę powoli, przy górnej klapce otwartej do jednej trzeciej. Temperaturę w szafce utrzymuję na poziomie 70-75 stopni C. Gdy wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 68 stopni C, mięso jest gotowe. (Zajmuje to kilka godzin, więc nie spiesz się i najlepiej w międzyczasie nie zaglądaj do szafki).

Po uwędzeniu mięso zanurzam we wrzącej wodzie przez kilka minut. Robię to, aby uzyskać łagodniejszy i przyjemniejszy smak dymu na powierzchni.

Wyjąć, osuszyć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed włożeniem do lodówki.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now