Bradley Smoked Onion Tart

Bradley Wędzona cebula tarta

Sandra Tate

Silne, postowe świąteczne chęć jedzenia prostego jedzenia doprowadziło mnie do palenia skromnej cebuli.

Ingredients

(Robi 8)

do wypełnienia:

800 g wędzonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki

30 g masła

1-2 łyżeczki miękkiego brązowego cukru

6 łyżek białego octu balsamicznego

100 g mocnego cheddara, pokruszonego

pęczek szczypiorku, drobno posiekanego

szczypta pieprzu cayenne

sól pieprz

na ciasto:

200 g mąki zwykłej

100 g masła

szczypta soli

1 jajko

Form do tartaletek o wymiarach 8 x 9 cm z luźnym dnem

Preparation

Dość indyka, ziemniaków gotowanych na gęsim tłuszczu, Stiltona i porto... wróćmy do podstaw. Cebula jest tak słodka i tłusta, gdy jest gotowana na wolnym ogniu na zupę lub tartę - pomyślałem, że można to poprawić jedynie przez lekkie wędzenie i dodanie odrobiny mocnego sera Quickes Cheddar pozostałego ze świątecznej deski serów. Te pyszne tartaletki doskonale nadają się na przystawkę lub lekki lunch z sałatką.

Wędź więcej cebuli niż potrzebujesz i używaj jej do zup lub gulaszy, aby dodać wędzonej nuty do innych potraw.

Ten przepis dotyczy pojedynczych tartaletek, ale jeśli wolisz, możesz zrobić tartę dla całej rodziny.

Metoda:

Palenie cebuli:

Usuń skórkę, przekrój na pół i rozłóż na drucianej kratce Bradley Smoker.

Załaduj stos biszkietami dębowymi.

Gdy ogień się wyłączy, wędź cebulę przez 30 minut (lub godzinę, jeśli chcesz, aby smak był bardziej intensywny), a cebula na zewnątrz będzie lekko brązowa od dymu.

W dużym rondlu roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki wędzoną cebulę, cukier i biały ocet balsamiczny, mieszamy. Dopraw solą i pieprzem i smaż delikatnie przez około 30 minut, często mieszając, aż cebula będzie miękka i lepka, a płyn odparuje. Odstawić do ostygnięcia.

Na ciasto:

Umieść mąkę, sól i masło w robocie kuchennym i wymieszaj.

Teraz dodaj jajko i wyrabiaj, aż ciasto zacznie się zwijać, natychmiast zatrzymaj.

Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 20 minut.

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Ciasto pokroić na 8 równych części i każdą rozwałkować bardzo cienko, tak aby wyłożyć foremki do tart.

Odetnij nadmiar ciasta i nakłuj spód widelcem.

Ułóż tartaletki na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut lub do momentu, aż powierzchnia ciasta będzie sucha.

Wyjmij z piekarnika.

Do każdego włóż trochę ostudzonej mieszanki cebulowej i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste, a cebula będzie gorąca.

Wyjąć z piekarnika, ostrożnie wyjąć z foremek i posypać pokruszonym serem cheddar i drobno posiekanym szczypiorkiem.

Teraz dodaj odrobinę pieprzu cayenne i natychmiast podawaj.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now