Smoked Butternut Squash Risotto with Crispy Sage Butter

Squash, wędzony Risotto z Crispy Sage Butter

Sandra Tate

Ponieważ nadal cierpię na poświąteczny syndrom „nie mogę już stawić czoła mięsu”, zdecydowałam się wypróbować pocieszającą, kolorową alternatywę.

Ingredients

Średnia dynia piżmowa

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego

Duża szalotka

Duży ząbek czosnku

50 g masła

275 g ryżu do risotto arborio

Kieliszek białego wina

75 g świeżo startego parmezanu

Garść podartych świeżych liści szałwii

Preparation

Palenie Dyni Piżmowej

Jestem przekonany, że niewielka ilość dymu ma ogromne znaczenie i że wrzucenie warzyw do wędzarni Bradley na 20–40 minut bez podgrzewania w szafce nada im wystarczający aromat dymu, aby dodać niuansów do potrawy, nie przytłaczając jej.

W moim przypadku zmniejszyłem o połowę średnia dynia piżmowa (od góry do dołu) i wyjęła nasiona,

Umieszczam go w szafce z kilkoma główkami czosnku i kilkoma czerwonymi papryczkami ramiro – część czosnku wykorzystałam, ale resztę zachowałam na inne okazje.

Jeśli chcesz uzyskać wyraźniejszy smak dymu, wędź dłużej lub pokrój połówki dyni na plasterki o grubości 1 cm i luźno rozłóż na drucianej kratce Bradley.

Ja użyłam biszkietów z drewna jabłkowego Risotto dyniowe z chrupiącym masłem szałwiowym -

(porcja dla 4)

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Przetnij dynia piżmowa na plastry o grubości 1 cm, rozłóż na blasze piekarnika i posyp Oliwa z oliwek i doprawić sól i pieprz.

Piecz przez około 25 minut, bardzo delikatnie. 30 minut, obracając raz w trakcie gotowania – dynia powinna lekko się zarumienić i być bardzo miękka, odstawić.

Ciepło 750 ml bulionu drobiowego lub warzywnego w rondlu.

W czasie pieczenia dyni obierz ją i pokrój w cienkie plasterki duża szalotka.

Zmiażdżyć A duży ząbek czosnku z łyżeczka soli i rozgnieć na pastę bokiem dużego noża.

Stopić 50 g masła na dużej patelni, dodaj czosnek, szalotkę, czarny pieprz i a szczypta pasm szafranu (gotować na małym ogniu przez 4 minuty, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru).

Teraz dodaj 275 g ryżu do risotto arborio na patelnię i obróć, żeby posmarować masłem.

Teraz zwiększ ogień i zalej kieliszek białego wina wymieszać z ryżem i gdy tylko zostanie wchłonięty, zacząć dodawać bulion po łyżce (od tego momentu gotowanie zajmie 15-20 minut).

Gdy będzie już prawie miękki, złożyć 75 g świeżo startego parmezanu, posmakuj i w razie potrzeby dodaj sól, po czym odstaw na kilka minut.

Szybko rozpuść i na małej patelni dodaj ok garść podartych świeżych liści szałwiii usuń, gdy tylko liście staną się ciemniejsze.

Rozłóż risotto pomiędzy 4 podgrzanymi miseczkami makaronu, na wierzch połóż wędzoną dynię, gorącą z piekarnika i posmaruj łyżką masła szałwiowego.

Podawać natychmiast z parmezanem i tarką.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now