Spiced Smoke Roasted Cauliflower

Przyprawiony dym Pieczony Kalafior

Dan Shahin

Ten pieczony kalafior z przyprawionym dymem to fantastyczny sposób na zmianę rzeczy.

Ingredients

1 Cały kalafior

50 g miękkiego niesolonego masła

Sok z 1 cytryny

1 zmielony ząbek czosnku

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka mielonego sumaka

1 łyżeczka mielonego kminku

1 łyżeczka mielonej kolendry

Pierwsza część Garam Masali

1 łyżeczka pieprzu Aleppo - Pul Biber

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

Preparation

Metoda:

Połącz wszystkie składniki oprócz kalafiora w misce i dobrze wymieszaj. Na koniec powinien mieć 1 jednolity kolor, bez smug.

Odetnij zewnętrzne liście kalafiora.

W dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę i dodaj kalafior.

Po ponownym zagotowaniu gotuj przez 7–10 minut, aż będzie miękka w dotyku, ale nadal będzie stawiać niewielki opór. Uważaj, żeby nie przesmażyć, bo się rozpadnie.

Odcedzić kalafior i pozostawić na 10 minut do zaparzenia.

Włącz wędzarnię i ustaw temperaturę na 110°C. Po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. Użyliśmy bisquettes o smaku drewna wiśniowego, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes Bradley Flavour Bisquette, jaki chcesz.

Posmaruj obficie przyprawionym masłem, starając się dostać pomiędzy różyczki do wnętrza kalafiora, jeśli to w ogóle możliwe. Zachowaj około 1/4-1/3 z tyłu do posmarowania.

Włóż kalafior do wędzarni z tacką ociekową pod spodem i pozostaw do wędzenia przez 1 godzinę, posmarowując w połowie pozostałym masłem przyprawionym.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now