P10 Hot Smoked Haddock

P10 Gorąco Wędzony plamiak

Dan Shahin

Tym ciepłym i orzeźwiającym wędzonym plamiakiem można delektować się na brunch, lunch lub kolację.

Ingredients

2 Filety z plamiaka

Solanka:

1L wody

50 g soli

50 g brązowego cukru

+ dowolne aromaty. Użyliśmy:

2 liście laurowe

Skórka Pomarańczowa

Skórki z cytryny

1 gałązka tymianku

Ten przepis na solankę został przygotowany na 2 filety rybne, ale można go łatwo zwiększyć w celu uzyskania większej ilości.

Preparation

Metoda:

Wszystkie składniki sosu umieścić w dużym rondlu i podgrzewać, aż sól i cukier się rozpuszczą, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zasolić plamiaka na 30–60 minut, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 2 godziny.

Gdy plamiak wyschnie i będzie gotowy do palenia, ustaw wędzarnię P10 na palenie bez ogrzewania. Lubimy łączyć olchę z białą rybą, ale możesz zamienić ją na nasz klon lub dowolne inne drewno, aby uzyskać równie pyszne rezultaty.

Włóż plamiaka do wędzarni P10 i pozwól mu palić przez 30 minut.

Po 30 minutach wędzenia ustawić temperaturę wędzarni P10 na 75C.

Pozwól plamiakowi wędzić na gorąco przez około 1,5–2 godziny, aby osiągnął pożądaną temperaturę wewnętrzną 62°C. Podawaj na gorąco lub schłodź i spożywaj na zimno.

Po prostu delektuj się nim od razu lub z wędzonego na gorąco plamiaka przygotuj pyszny pasztet, dodając płatki do mieszanki serka śmietankowego, chrzanu, szczypiorku i soku z cytryny.

Olcha
 drewno

Bisquettes olchowy dla palaczy Bradley

Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.

Shop Now