Mild Cured, Bradley Smoked Kippers with Roes

Łagodne utwardzone, Bradley Wędzone kippers z Roes

Sandra Tate

Po paleniu wielu odmian ryb wydaje się raczej późno w ciągu dnia, aby dostać się do palenia własnych kippers! Nie powinienem być zniechęcony wspomnieniami o zawsze pysznych Kippers Whitby, ponieważ okazały się one równie dobre.

Ingredients

Preparation

Śledzie w zalewie i wędzeniu:

Przygotowanie śledzi do wędzenia jest niemal sztuką i jeśli nie masz pewności co do super ostrego noża do filetowania, powinieneś pozostawić tę operację sprzedawcy ryb.

Mój pięknie je przygotował, usuwając łuski, rozcinając brzuch w górę, aż do dolnej szczęki, aby otworzyć je w klasyczny kształt śledzia.

Trzy z czterech moich śledzi były w komplecie z pulchną ikrą, więc mieliśmy dodatkowy bonus w postaci wędzonej ikry do powstałej uczty śniadaniowej z śledziami.

Kontynuuj przygotowywanie w domu, dokładnie płucząc śledzie w zimnej wodzie, aby usunąć krew, błony i dziwną łuskę, która przyczepiła się do ryby.

Teraz przygotuj solankę, mieszając 70 g soli I 30 g jasnego brązowego cukru Do 500ml zimnej wody, mieszając opuszkami palców aż do rozpuszczenia.

Mam plastikowe pudełko, które idealnie nadaje się do ułożenia śledzia w solance – jeśli zajdzie taka potrzeba, zrób więcej w tych samych proporcjach, aby lekko zakryć rybę.

Pozostawić na 30 minut, następnie wyjąć, opłukać pod zimną bieżącą wodą i całkowicie osuszyć papierem kuchennym.

Lekko posmaruj śledzie olejem roślinnym i ułóż je parami, skórą do dołu, na drucianej kratce Bradley (w przeciwnym razie skóra może przylgnąć do drutu podczas palenia).

Dodaj dębowe biszkiety do stosu Bradley Smoker i wędź w temperaturze 75°C/170°F i górny otwór wentylacyjny otwarty.

Włóż ruszty śledzi i ikry do szafki i wędź przez 2 - 3 godziny.

Paliłem swoje przez 2 godziny i były łagodne, słodkie, oleiste i absolutnie pyszne.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now