Irish Boxty with Hot Smoked Salmon

Irlandzki Boxty z Hot Wędzony łosoś

Dan Shahin

Boxty, tradycyjny irlandzki placek ziemniaczany, to idealne naczynie do wielu dodatków. Zdecydowaliśmy się dodać do tego gorącego wędzonego łososia z wędzonymi szparagami i Crème Fraiche, ale klasyczne połączenie wędzonego boczku i jajka sprawdza się świetnie! Naprawdę, wszystko pasuje do Boxty'ego.

Ingredients

Dla Boxty'ego

1 ½ szklanki startych surowych ziemniaków

1 Mąkę o wszechstronnym przeznaczeniu

1 szklanka resztek puree ziemniaczanego

1 jajko

1 łyżka odtłuszczonego mleka

¼ szklanki oliwy z oliwek

sól i pieprz do smaku

Do łososia wędzonego na gorąco

2 filety z łososia

¼ brązowego cukru

1 łyżka soli

1 łyżka mielonego czarnego pieprzu

1 szklanka crème fraiche

Dekoracja (my użyliśmy rzeżuchy, ale zielonej cebuli, pietruszki, koperku itp.)

Preparation

Metoda:

Pozostaw skórę na łososiu. Jeśli filet ma ponad 1″ grubości, nacinaj miąższ co 2″ do 3″ na głębokość około 1/2″ do 3/8″, równolegle i biegnąc w kierunku żebra. Nasmaruj łososia olejem roślinnym. Powinien być całkowicie pokryty, ale nie ociekający olejem.

Obficie posmaruj łososia mieszanką cukru i soli. Do nacierania można dodać inne przyprawy i zioła, takie jak koperek, musztarda suszona czy sproszkowana cebula. Natrzyj filet mieszanką cukru, soli i przypraw.

Filety z łososia zawiń w folię, mięso do mięsa, a następnie włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po procesie peklowania połóż łososia na ruszcie skórą do dołu i włóż do nagrzanej wędzarni w temperaturze 80°C na 2,5–3,5 godziny. (Czas będzie się różnić w zależności od wielkości filetów. Sugeruję sprawdzenie po 2 godzinach).

Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałą część łodygi. Posmaruj je lekko oliwą z oliwek i posyp solą. Wędź na górnym stojaku przez ok. 90 minut.

Gdy łosoś będzie już prawie gotowy, do dużej miski wrzuć starte ziemniaki z mąką. Mieszaj puree ziemniaczane, aż się połączą. W osobnej misce wymieszaj jajko i odtłuszczone mleko; wymieszać z ziemniakami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucaj mieszankę ziemniaczaną, formując placki o średnicy około 2 cali. Smażyć po obu stronach na złoty kolor, 3 do 4 minut na stronę. Odsączyć na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Na wierzch połóż wędzonego łososia, porcję crème fraiche i posyp rzeżuchą lub cienko pokrojoną zieloną cebulą dla dekoracji.

Boxty to uniwersalna baza do wielu rodzajów dodatków. Świetnie komponuje się z tradycyjnym polewą z wędzonego boczku i jajka lub czymś wyjątkowym, np. wędzoną piersią kaczki z kompotem owocowym, jako słodką i pikantną przekąskę.