SMOKED MOJO PORK RECIPE

PRZEPIS NA WĘDZONĄ WIEPRZOWNĘ MOJO



Ingredients

Jeden 7-funtowy tyłek bostoński

1 lub 2 butelki komercyjnego sosu mojo

1 butelka majonezu chipotle

Ząbki czosnku (dużo)

Sól koszerna lub morska

Czarny pieprz

Chilli

Kminek

2 Świeże limonki

Preparation

Jeśli masz kość w kawałku wieprzowiny, usuń ją i daj psu.

Po odkostnieniu powinieneś otrzymać 3-4 spore kawałki wieprzowiny.

Marynować przez noc w sosie mojo i soku z 2 limonek (opcjonalnie do limonek).

Marynatę zachowaj po wyjęciu wieprzowiny do późniejszego wykorzystania.

Całość nabijamy na wieprzowinę ząbkami czosnku. Zmiażdż je, jeśli chcesz.

Suche składniki wymieszać w równych częściach, z wyjątkiem kminku. Dodaj około ½ tej ilości (również opcjonalnie).

Natrzyj wieprzowinę suchymi składnikami i poczekaj, aż się rozpuści, podczas podgrzewania wędzarni.

Gdy wędzarnia ustabilizuje się w Twojej ulubionej temperaturze, włóż wieprzowinę na górne półki. Zalecana jest wyższa temperatura, ponieważ gotujesz tylko w temperaturze 175–180 stopni przez 4–5 godzin. Sprawdzaj okresowo, czy wszystko jest gotowe.

Drewno pekan to dobry wybór, jeśli chodzi o aromat dymu.

Gdy mięso osiągnie temperaturę co najmniej 175°F, ale nie wyższą niż 185°F, wyjmij je z wędzarni i FTC na godzinę.

Jeśli dodasz jakiś płyn, użyj świeżego sosu mojo.

Weź pozostałą marynatę mojo i gotuj, aż zredukuje się o ½.

Ochłodź mieszaninę, dodaj równą ilość majonezu chipotle i wymieszaj, aż masa będzie gładka.

Wyjmij wieprzowinę z FTC i pokrój mięso w kostkę o wymiarach 1″ x 1″.

Ułóż pokrojone w kostkę mięso na bułce i przykryj odpowiednią ilością mieszanki majonezu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.