Smoked Chicken and Black Bean Nachos Recipe

Smoked Chicken and Black Bean Nachos Recipe



Movie night favorite! This Smoked Chicken and Black Bean Nachos recipe is easy to make and will shake up your routine.

Ingredients

1 łyżka chili w proszku

½ łyżeczka pieprzu cayenne

½ Tsp  sól

2 Piersi z kurczaka bez kości, bez skóry

1 cebula - pokrojona w kostkę

1 Czerwona papryka – pokrojona w kostkę

1 Puszka czarnej fasoli – odsączona

1 Puszka czarnych oliwek – odsączonych

3 szklanki startego sera (cheddar i/lub monterey jack)

1 duża torebka chipsów tortilla (ok. 500g)

Preparation

Ustaw wędzarnię na 250°F przy użyciu wybranych drewnianych biszkietów.

W małej misce wymieszaj sproszkowane chili, pieprz cayenne i sól. Natrzyj mieszankę przypraw obiema piersiami z kurczaka.

Połóż piersi z kurczaka na stojaku wędzarniczym i umieść stojak na wędzarni Bradley. Wędzić kurczaka, aż osiągnie temperaturę wewnętrzną 165°C°F, około 2½ godziny.

Piersi z kurczaka pokroić na małe kawałki.

Rozgrzej piekarnik lub grill do 400°F.

Rozłóż chipsy tortilla na blasze do pieczenia lub kamieniu do pizzy.

Na chipsy tortilli posypujemy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, kurczaka, czarną fasolę, czarne oliwki i starty ser.

Wstawić do piekarnika lub na grilla na około 15-20 minut lub do momentu, aż ser się roztopi, a cebula i papryka zmiękną.

Podawać na gorąco.