Cold Smoked Devilled Eggs

Wędzone na zimno Diabelskie Jajka

Dan Shahin

Wędzone diabelskie jajka to zaskakująca odmiana starego klasyka.

Ingredients

4 łyżki majonezu

1 ½ łyżeczki musztardy angielskiej

¼ łyżeczki chili w proszku (lub papryki)

3 krople sosu tabasco

2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

2 łyżki świeżo przegotowanej wody

1 łyżeczka płatków soli morskiej (do smaku)

2 łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku

12 dużych jaj

Preparation

Metoda:

Zagotuj duży garnek z wodą, wystarczająco duży, aby pomieścić 12 jajek po bokach, a gdy się zagotuje, delikatnie wrzucaj jajka, jedno po drugim, do wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia, a następnie ustawić timer na 10 minut.

Przygotuj kąpiel lodową dla jaj. Jeśli nie masz lodu, po prostu umieść garnek pod zimną bieżącą wodą z kranu natychmiast po ugotowaniu. Pozwól jajom całkowicie ostygnąć. Następnie delikatnie obierz jajka i osusz je ręcznikiem papierowym. Jeśli są mokre, kolor dymu nie będzie równomiernie przylegał do jaj.

Przygotuj wędzarnię do użycia z adapterem zimnego dymu i wybierz bisquettes (my użyliśmy chili kminku). Teraz umieść jajka w wędzarni na 2-4 godziny, w zależności od tego, jak bardzo chcesz, żeby były wędzone.

Kiedy skończą palić, przekrój je wzdłuż na połówki. Palcami delikatnie usuń żółtka i umieść je w misce. Wybierz najlepiej wyglądające połówki białek i umieść je na talerzu, gotowe do ponownego napełnienia. Będziesz potrzebować więcej żółtka niż białek, jeśli chcesz, aby były wypełnione powyżej brzegów, więc nie martw się o podjadanie nieidealnych białek w oczekiwaniu na produkt końcowy!

Do miski z ugotowanymi żółtkami dodać majonez, musztardę angielską, sól i paprykę oraz kilka kropli tabasco. Dobrze wymieszaj i rozgnieć widelcem. Jeśli masz blender kielichowy, spróbuj go zmiksować. Dodaj olej i ponownie zmiksuj, aż masa stanie się gęsta i gładka. Na tym etapie możesz spróbować i dodać więcej przypraw, jeśli będą potrzebne. Postępuj powoli, dodając po trochu i smakując w miarę upływu czasu.

Jeśli masz rękaw do wyciskania, użyj dyszy gwiazdowej, ale w razie potrzeby wystarczy woreczek Ziplock. Wlać łyżką mieszaninę, umieszczając ją aż do dna torby. Teraz napełnij wydrążone białka masą żółtkową w rękawie cukierniczym.

Posypać lekką szczyptą chili (lub papryki) i udekorować szczypiorkiem.

Natychmiast podawaj.

Chili Kminek
Mieszanka

Bisquettes Chilli Cummin dla Bradley Smoker

Bisquettes Chili Cumin nadają potrawom ciepły, wędzony smak i odrobinę kopa. Dobrze komponuje się z wołowiną, wieprzowiną, drobiem i warzywami.

Shop Now