Deviled eggs - smoked deviled eggs

Diabelski jajka

Thomas Karlstein

Przed nadchodzącym weekendem wielkanocnym, posiłkiem w formie bufetu, przyjęciami studenckimi i zielonymi przyjęciami w ogrodzie zasadne wydaje się kontynuowanie tematu zbieranej żywności. Tym razem będzie to danie, o którym zapewne słyszało wielu, ale które naszym zdaniem jadło niewielu.

Ingredients

Wędzone diabelskie jajka:

8 jajek na twardo

16 świeżych krewetek (drobno posiekanych)

4 łyżki majonezu

2 łyżeczki musztardy Dijon

6 plasterków marynowanego jalapeño (drobno posiekanego)

1 łyżeczka szpadelka jalapeño

3 plasterki boczku

drobno posiekany szczypiorek

kilka kropel tabasco lub innego mocnego sosu według uznania

pieprz cayenne lub papryka zmieszana z chili w proszku do drobnej posypki wykopanego, suszonego wędzonego żółtka jaja (patrz przepis)

Żółtko wędzone na żwirze:

6 żółtek

około. 100 g cukru pudru

około. 100 gramów soli

Preparation

Jajka faszerowane to doskonałe danie do dymu Bradley. Twierdzę, że dym przenosi jajka tam, gdzie aspirowały w oryginalnym przepisie. Nie ma co ukrywać – tam, gdzie jest ogień, powinien być i dym. Z odrobiną dymu zyskują więcej charakteru, więcej energii, więcej smaku, więcej miłości, więcej wszystkiego. Aby uzyskać dodatkową wysokość i odporność na żucie, siekamy kilka krewetek w nadzieniu. W przeciwieństwie do wielu faszystów kulinarnych, wierzymy, że obowiązkiem każdego kucharza jest eksperymentowanie także z klasycznymi daniami. Nie za każdym razem, ale czasami. To, co dobre, może być lepsze, a to, co najlepsze, jest tylko wypożyczone. Możesz tylko wygrać. Aby podnieść małe smakołyki o kolejny krok, wyciągamy kartę atutową. Myślę o kopanych, suszonych i wędzonych żółtkach jaj. Co jest interesujące w dymie z aromatycznego punktu widzenia, co staje się szczególnie jasne w przypadku żółtek jaj, to fakt, że dym tworzy wiele skojarzeń smakowych.

W ślepym teście, pomijając konsystencję, pewnie powiedziałabym, że podane żółtko to jakiś wędzony kawior. Inny kawior, ale nadal kawior. Dzięki przyjemnemu smakowi i olśniewającemu kolorowi, złote żółtka jaj są absolutnie wspaniałe jako dodatek do małych przekąsek. Jasne, wymagają trochę czasu i planowania, ale przez większość czasu dbają o siebie i są warte wysiłku. Zatem ci z Was, którzy nigdy nie próbowali ani faszerowanych jajek, ani kopanego, suszonego i wędzonego żółtka, teraz mają okazję połączyć jedno i drugie.

Wszyscy wiemy, że im więcej tego jest uwzględnione, tym lepiej. Na danie główne można zrobić diabelskie jajka na jajkach przepiórczych. Łatwiej jest poradzić sobie z czymś, czego nie trzeba odgryzać w pieszym tempie. Natomiast na Wielkanoc i posiłek w formie bufetu obowiązują zwykłe jaja kurze. Wybierz lepszy rodzaj jajka. Ponieważ podobnie jak w przypadku sera, istnieje różnica między jajami a jajkami.

Wędzone diabelskie jajka:

Metoda:

Rozpocznij wędzenie Bradleya od brykietu mesquite. Jeśli na zewnątrz jest plus stopni, nie włączaj elementów grzejnych.

Jajka ugotuj na twardo, ale lepiej wyjąć jajka za wcześnie niż za późno. Zwykle wystarczy pozostawienie ich na wolnym ogniu przez około 7-8 minut po ugotowaniu.

Jajka rozkrój i umieść na kratce do wędzenia.

Umieść tam również jalapeño i boczek. Wędzić przez godzinę wysoko w dymie przy klapie otwartej na max.

Następnie na patelni podsmaż boczek tak chrupiący, że będzie można go później połamać na okruchy. Studzimy i odsączamy na papierze.

Wyjmij żółtka, rozgnieć je i posiekaj krewetki.

W misce wymieszaj żółtka, majonez, musztardę Dijon, posiekane papryczki jalapeño, łopatkę jalapeño, około połowę pokruszonego boczku i cztery duże koktajle Tabasco.

Żółtka dokładnie rozgnieć widelcem.

Na koniec odłóż krewetki.

Wszystko wymieszaj i dopraw większą ilością Tabasco i ewentualnie odrobiną soli.

Złóż mieszaninę z powrotem do połówek jaj. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą rękawa cukierniczego z dużą dziurką.

Udekoruj najpierw drobno posiekanym szczypiorkiem, następnie cayenne, papryką i/lub chili w proszku.

Na koniec zetrzyj żółtko. Podawać z szampanem, dowolnym napojem gazowanym lub piwem.

Żółtko wędzone na żwirze:

Metoda:

Dobrze wymieszaj cukier i sól.

Rozsmaruj trochę na dnie płaskiego talerza.

Oddziel żółtka od białek, a następnie umieść żółtka na dnie z cukru i soli.

Pokryj wszystkie żółtka mieszanką cukru i soli. Powinny być całkowicie zakryte i niewidoczne.

Następnie włóż schłodzone ciasto do lodówki na co najmniej 6 godzin, a maksymalnie na 24 godziny.

Następnie ostrożnie wyłów żółtka. Są tym trwalsze, im dłużej leżą.

Suszyć na talerzu w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 60°C przez 4 godziny.

W połowie czasu obrócić żółtka. Spróbuj zetrzeć cukier i sól pozostałe na powierzchni.

Żółtka wyłożyć na silikonową siatkę umieszczoną na wędzarni. Wędzić u góry bez podgrzewania przez 0,5-1h.

Ostudzić. Teraz żółtka jaj są gotowe do strugania. (Resztki żółtek jaj można przechowywać w zamrażarce. Najlepiej jeśli są pakowane próżniowo.)

Mesquite
 Drewno

Bisquettes Mesquite dla palaczy Bradley

Jako najmocniejszy z gatunków wędzonych, doskonale uzupełnia bogate mięsa, takie jak stek, kaczka i jagnięcina, swoim mocniejszym, nieco słodszym i delikatniejszym niż Hikora smakiem.

Shop Now