Smoke Roasted Whole Chicken

Palona palona całość Kury

Dan Shahin

Alternatywa dla klasycznej pieczeni.

Ingredients

1 Cały Kurczak

150 g niesolonego masła o temperaturze pokojowej

SUCHA SOLANKA:

3 łyżki soli morskiej

1 łyżka miękkiego brązowego cukru

4 gałązki tymianku lub tymianku cytrynowego, liście usunięte

1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 cytryna, starta ze skórką

Preparation

Metoda:

Połącz wszystkie suche składniki solanki w moździerzu lub młynku do przypraw i zmiel na drobny proszek. Dokładnie wetrzyj kurczaka w mieszaninę suchej solanki, upewniając się, że jest dobrze pokryty wewnątrz i na zewnątrz. Połóż kurczaka na stojaku na tacy, aby wypuścił sok i pozostaw w lodówce bez przykrycia na 4-8 godzin.

Pokryj kurczaka papierem kuchennym, usuwając jak najwięcej wilgoci.

Delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa i natrzyj całe mięso niesolonym masłem. Spowoduje to stopienie i posmarowanie kurczaka podczas gotowania.

Ustaw wędzarnię na 110°C i po osiągnięciu tej temperatury włącz dym. Do kurczaka używamy bisquettes z drewna Hickory, ale możesz użyć dowolnego Bisquettes Bradley Flavour Bisquettes, jaki chcesz.

Dodaj kurczaka do wędzarni z tacą na ruszcie poniżej, aby wyłapać skapujący sok i sok, a następnie wędź przez 3-4 godziny, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 75°C.

Amerykański orzech biały
 Drewno

Hickory Bisquettes dla palaczy Bradley

Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.

Shop Now