Smoked Turkey, Asparagus & Goat's Cheese Tart

Wędzona Turcja, Asparagus & Kozioł's Cheese Tart

Sandra Tate

Udka z indyka ważące aż 800 g to okazja – doskonałe do wędzenia na gorąco.

Ingredients

Opakowanie ciasta kruchego

Pęczek szparagów

35 g masła

35 g mąki zwykłej

300 ml mleka

3 duże jajka

Ser kozi Koziorożca

Sól i pieprz

Preparation

Minęło wystarczająco dużo czasu, abym mógł ponownie zmierzyć się z indykiem! Udka z indyka ważące aż 800 g to okazja – doskonałe do wędzenia na gorąco . Wypaliłem jednego z tych bruiserów i wyszło mi mnóstwo mięsa na tę super pyszną tartę. Następnym razem dopalę więcej, bo chłopcy byli zirytowani faktem, że nie zostało już nic do pokrojenia.

Aby leczyć i palić:

Mieszać 50 g soli morskiej z 20 g jasnego brązowego cukru w małej ilości wrzącej wody.

Po rozpuszczeniu dodać tyle zimnej wody, aby móc przykryć udo indyka w wygodnym pojemniku.

Pozostawić na godzinę, następnie odcedzić, opłukać i osuszyć na papierze kuchennym.

Dodaj 10 biszkietów dębowych do wędzarki Bradley Smoker, ustaw temperaturę w komorze na 115°C/240°F i wędź przez 2 godziny. Sprawdź, czy temperatura wewnętrzna wynosi 72°C lub więcej, gdy sondą dotkniesz kości.

Wyjmij, ostudź i zawiń przed włożeniem do lodówki, aż będzie potrzebne.

Aby zrobić tartę :

Rozgrzej piekarnik do 180°C/350°F

Wędzone mięso z indyka oddziel od kości, pokrój w grubą kostkę i zmiksuj w robocie kuchennym na grubą mieloną masę, odłóż na bok.

Rzuć a opakowanie ciasta kruchego rozrzedzić i wyłożyć formę do tarty o średnicy 26 cm.

Nakłuj spód i piecz pod przykryciem przez 10–12 minut, aż powierzchnia ciasta będzie wyglądać na suchą.

Wyjąć z piekarnika i posypać spód masą wędzony indyk.

Weź pęczek szparagów, przyciąć i pokroić na kawałki o długości 1-5 cm.

Blanszuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 minuty, następnie odcedź i posyp indykiem w formie do tarty.

Na polewę, miejsce 35 g masła & 35 g mąki zwykłej na patelni i gotuj do spienienia, teraz dodaj 300 ml mleka i mieszaj na średnim ogniu, aż uzyskasz gładki, gęsty sos.

Oddzielny 3 duże jajka.

Uderz w żółtka i grubo posiekane Ser kozi Koziorożca razem z sól i pieprz do smaku.

Teraz ubijaj białka w sztywne szczyty i włóż do bazy sosu.

Wylać na całą tartę i piec przez 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnie.

Podawać natychmiast z sałatką lub zielonymi warzywami gotowanymi na parze.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now