Smoked Game Bird Recipe

Wędzony Ptak Przepis



To przepis na ptaki wędzone, który stworzyłem dla bażanta. Możesz jednak używać innych ptaków gier, takich jak Chukkas, Kurtidge, cietrzew, a nawet udomowiony ptactwo. Zwróć szczególną uwagę na solankę tutaj. Jest to bardzo ważny krok, aby utrzymać wilgoć mięsa.

Brine the Bird przez co najmniej 4 godziny, ale im więcej, tym lepiej. Do 12 godzin będzie działać dobrze.

Użyj drewna preferencji, ale uzyskasz lepsze wyniki z old, wiśni lub mesquite.

Ingredients

1 cały bażant (ze skórą lub bez)

Drewno (zalecana wiśnia, olcha lub mesquite)

Solanka:

½ szklanki soli marynowanej

6 szklanek zimnej wody

¼ szklanki brązowego cukru

3 łyżki syropu klonowego

2 łyżki białego octu winnego

2 łyżeczki przyprawy do marynowania

2 łyżki miodu

3 łyżki sosu sojowego

1 szklanka bulionu z kurczaka

Preparation

W szklanej misce lub torebce Ziploc wymieszaj sól do marynowania, wodę, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet i przyprawę do marynowania.

Dodać bażanta i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, od czasu do czasu obracając.

Odcedź, wylej solankę.

Pozostaw bażanta do wyschnięcia na papierowym ręczniku na 30 minut.

W małej misce połącz miód i sos sojowy.

Włącz grill gazowy lub węglowy tylko z jednej strony i namocz zrębki w wodzie.

Połóż zrębki na rozżarzonych węglach i postaw na węglu patelnię z bulionem z kurczaka.

Posmaruj bażanta mieszanką miodowo-sojowego i połóż na grillu po stronie przeciwnej do rozżarzonych węgli.

Przykryj i utrzymuj temperaturę w zakresie 150 (65,6°C) – 250 (121,1°C) stopni, otwierając grill tak rzadko, jak to możliwe. Wędzić bażanta przez 2-3 godziny, w ciągu ostatniej godziny dodając więcej chipsów.

Bażant będzie gotowy do spożycia z grilla.