Smoked Far East Chicken Recipe

Wędzony Daleki wschód kurczak Przepis



Sos Hoisin jest bardzo powszechnym składnikiem kuchni chińskiej, używanej jako szkliwa do mięsa.

Ingredients

1 kg piersi z kurczaka z kością

45 ml (3 łyżki) sosu hoisin (dostępny w sekcjach chińskich)

30 ml (2 łyżki) białego octu winnego, sherry, wody i oleju

Preparation

Przygotowanie:

Obierz piersi z kurczaka, usuwając jak najwięcej tłuszczu. Odłożyć na bok.

W małym rondlu zagotuj sos hoisin, ocet, sherry, wodę i olej. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez jedną do dwóch minut. Fajny.

Posmaruj wszystkie powierzchnie kawałków kurczaka, dobrze je wcierając.

Pozostaw kurczaka w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

Metoda palenia:

Rozgrzej wędzarnię do około 85-100°C (185-220°F).

Ułóż kurczaka na natłuszczonych rusztach.

Wędzić przez około 1½ – 2½ godziny lub do chwili, gdy termometr natychmiastowy wskaże 55-60°C (130-140°F). Czas gotowania będzie się różnić w zależności od pogody i warunków wiatrowych.