Smoked Pulled Chicken Sliders Recipe

Smoked Pulled Chicken Sliders Recipe



After smoking chicken thighs with bisquettes of choice (Apple, Hickory and Whiskey Oak work well), no more work to do. Just mix the meat with the cabbage and cole slaw dressing and assemble the sliders.

Ingredients

8 Udka z kurczaka – z kością i skórą

1 łyżka chili w proszku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku w proszku

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżki cukru białego

1 ⅓ szklanki sosu BBQ

12 bułek typu slider

2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty

⅔ Szklanka sosu colesław

Bisquettes Bradley o smaku (jabłko, hikora lub dąb whisky)

Preparation

W małej misce wymieszaj przyprawy i biały cukier. Nacieramy całe udka kurczaka. Umieść udka z kurczaka na stojaku wędzarni Bradley.

Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranego biszkietów z drewna (świetnie sprawdzają się dąb whisky, jabłko lub hikora).

Wędź udka kurczaka, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 180°F.

Wyjąć z wędzarni i lekko ostudzić. Zdejmij skórę i oddziel mięso od kości w małych, cienkich paskach. Mięso z kurczaka włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ, aż całe mięso będzie nim pokryte.

W średniej wielkości misce wymieszaj kapustę i dressing colesław.

Złóż suwaki, nakładając łyżką trochę szarpanego kurczaka na spód bułki i posyp sałatką colesław. Zrób to z pozostałymi bułeczkami typu slider.