Warm Sweet, Salty & Smoky Chicken Salad

Ciepły, słodki, słony i Wędzony Kurczak Sałatka

Sandra Tate

Trochę za pikantne na dni z sałatką, ale ciepłe ziemniaki, wędzony kurczak, solony karmelizowany orzech włoski, jabłko, liście sałaty i kremowe awokado naprawdę sprawdzają się jako smaczna przekąska na lunch.

Ingredients

Wyleczyć:

75 g soli morskiej

25 g miękkiego brązowego cukru

 100 ml wrzącej wody

400ml zimnej wody

(porcja dla 4)

1 łyżeczka Dijon

1 łyżka białego octu balsamicznego

szczypta cukru

2-3 łyżki oleju słonecznikowego

 150 g połówek orzechów włoskich

30 g masła

30 g cukru

małe ziemniaki sałatkowe

1 duże jabłko,

1 średnie awokado

Preparation

Mam w zwyczaju maksymalnie wykorzystywać mojego kurczaka. Kupuję co tydzień pulchnego ptaka, którego sam sklejam - na jeden posiłek usuwam nogi, uda i skrzydła, na drugi piersi, a tuszka trafia do garnka z warzywami na bulion. W tym tygodniu bardzo pulchne piersi trafiły do wędzarni Bradley Smoker i zapewniły mi wystarczającą ilość super soczystego i smacznego wędzonego kurczaka, aby nakarmić cztery osoby na lunch.

Aby leczyć i palić piersi

Najpierw przygotuj solankę poprzez rozpuszczenie 75 g soli morskiej + 25 g miękkiego brązowego cukru W 100 ml wrzącej wody, po rozpuszczeniu dodać kolejną porcję 400ml zimnej wody w szczelnym pojemniku i wymieszaj. Zanurzamy piersi z kurczaka i pozostawiamy na około 30 minut, nie dłużej niż godzinę, a następnie wyjmujemy, dokładnie opłukujemy i osuszamy na papierze kuchennym.

Ustaw wędzarnię Bradley na temperaturę w szafce 140°C/280°F i dodaj do stosu biszkiety z jabłoni.

Połóż piersi skórą do góry na drucianej kratce i wędź przez 1 godzinę lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie + 72°C (mierząc sondą w najgrubszej części).

Wyjmij, pozostaw do ostygnięcia, zawiń i przechowuj w lodówce do czasu, aż będzie potrzebne.

Do sałatki przygotuj dressing mieszając 1 łyżeczka Dijon musztarda z 1 łyżka białego octu balsamicznego, szczypta cukru, I 2-3 łyżki oleju słonecznikowego. Dressing powinien być gęsty i kremowy.

Odłożyć na bok.

Pokrój wędzone piersi z kurczaka cienko i odstawić.

Miejsce 150 g połówek orzechów włoskich na patelni o grubym dnie, na średnim ogniu, smaż przez kilka minut, aby je upiec, a następnie dodaj 30 g masła i 30 g cukru - wrzucić do rozpuszczenia i gdy tylko brązy cukrowe zdejmą się z ognia, lekko posolić i wysypać na papier kuchenny, aby ostygły.

Zagotuj kilka garści małe ziemniaki sałatkowe zmięknąć, odcedzić.

Będziesz także potrzebował 1 duże jabłko, wydrążone i pokrojone w plasterki, I 1 średnie awokado, obrane, obrane i pokrojone w plasterki.

Teraz przygotuj sałatkę, dzieląc ziemniaki na podgrzane talerze, posyp plasterkami awokado, jabłka, liśćmi sałaty i orzechami włoskimi, a wszystko posyp pokrojonym w cienkie plasterki wędzonym kurczakiem i kilkoma kroplami sosu sałatkowego.

Podawać.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now