Wild Boar Ribs 3-2-1 Method

Żeberka z Dzika Metoda 3-2-1

Dan Shahin

Na czym polega metoda 3-2-1? 3 godziny palenia dla smaku i kory! 2 godziny zawinięte do zmiękczenia! Do żeberek używamy folii, ale można użyć papieru brzoskwiniowego lub podobnego! 1 godzina na glazurowanie i wykończenie!

Ingredients

1 żeberka z dzika

50 g masła

75 ml Soku Jabłkowego

75 ml octu jabłkowego

2 łyżki jasnego brązowego cukru

1 łyżka żółtej musztardy lub ostrego sosu

Opcjonalna glazura:

50 ml sosu BBQ lub 25 ml soku jabłkowego i 25 ml octu jabłkowego:

4 łyżki jasnego brązowego cukru

2 łyżki soli

1 łyżka chilli w proszku

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka proszku cebulowego

1 łyżka czosnku w proszku

Preparation

Metoda:

Zacznij od połączenia wszystkich składników nacierania i dokładnego wymieszania.

Posmaruj żeberka cienką warstwą amerykańskiej żółtej musztardy lub odrobiną ostrego sosu, aby ułatwić nacieranie, cokolwiek masz naprawdę!

Równomiernie posmaruj żeberka nacieraniem. Prawdopodobnie będziesz mieć za dużo nacierania, więc jeśli zostanie Ci coś, przechowuj go w słoiku do następnej porcji.

Ustaw wędzarnię na 115°C z włączoną funkcją dymu. My używamy biszkoptów hikorowych, ale możesz użyć dowolnego smaku, jaki lubisz.

Gdy żeberka osiągną odpowiednią temperaturę, włóż żeberka do wędzarni i pozostaw do wędzenia na 3 godziny.

Po trzech godzinach wyjmij żeberka z wędzarni i połóż na folii.

Dodać masło, sok jabłkowy, ocet jabłkowy i pozostały cukier.

Żeberka i pozostałe składniki zawiń w folię i włóż z powrotem do wędzarni.

Można teraz wyłączyć funkcję dymu.

Kontynuuj gotowanie żeberek w temperaturze 115°C przez kolejne 2 godziny.

Po 2 godzinach wyjmij żeberka z wędzarni i odwiń z folii.

Umieść je z powrotem w wędzarni ustawionej na 115°C z wyłączoną opcją wędzenia na ostatnią godzinę lub do momentu uzyskania pożądanej delikatności.

Przed ponownym włożeniem ich do wędzarni możesz dodać dowolną glazurę.

Niektóre soki z folii mogą zadziałać lub Twój ulubiony sos BBQ, a nawet pozostawić do wyschnięcia i spryskać je odrobiną octu jabłkowego i kombinacji soku jabłkowego (mieszanka 50/50).

Wybór nalezy do ciebie!

Amerykański orzech biały
 Drewno

Hickory Bisquettes dla palaczy Bradley

Mocny i słodki smak Hickory Bisquettes sprawia, że jest to jedno z najpopularniejszych gatunków drewna do wędzenia, a szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, dziczyzną, ptastwem wodnym, orzechami i serem.

Shop Now