Smoked Lamb Ribs

Wędzony Jagnięcina Żeberka

Dan Shahin

Żeberka jagnięce to jeden z najbardziej aromatycznych kawałków mięsa.

Ingredients

Żeberka jagnięce na stojaku

Pocierać:

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżka suszonego oregano

2 łyżeczki nasion kminku lekko zmiażdżonych

2 łyżeczki nasion kolendry lekko zmiażdżonych

2 łyżeczki czarnego pieprzu

2 łyżeczki soli Opcjonalnie – jeśli chcesz dodać trochę ciepła do nacierania, masz kilka opcji, które będą pasować do nacierania i można je dodać w kombinacji, w zależności od tego, jak ostry chcesz uzyskać profil smakowy:

1 łyżeczka płatków Ancho Chilli

1 łyżeczka płatków chili Chipotle

1 łyżeczka chili w proszku

1 łyżeczka ostrej papryki

Preparation

Metoda:

Usuń membranę z tyłu żeber. Jest to krok opcjonalny, ale zapewnia lepszą penetrację smaku i przyjemność jedzenia.

Skropić żeberka oliwą z oliwek lub odrobiną ostrego sosu. Ma to pomóc w przyleganiu pocierania.

Połączyć składniki nacierane i posypać żeberka tak, aby dobrze je przykryło.

Pozostaw na 10-15 minut, aby maseczka osiadła i zaczęła działać magia.

Ustaw wędzarnię na 120°C i rozpocznij wędzenie biszkietów, kiedy będziesz gotowy na dodanie żeberek. My używamy biskwitów o smaku wiśniowym, ale możesz użyć dowolnego smaku.

Gdy wędzarnia osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj żeberka i pozwól wędzić przez około 5-6 godzin. Aż do osiągnięcia temperatury wewnętrznej około 93C.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now