Smoked Pulled Lamb Shoulder

Wędzone, ciągnięte Łopatka jagnięca

Dan Shahin

Ten przepis jest dla perskiego stylu Ściągnięty Bark bark-można zastąpić przypraw w mieszance marynaty, aby stworzyć jakikolwiek smak smak, który chcesz.

Ingredients

1 Łopatka Jagnięca

Marynata/Pocieranie:

4 posiekane ząbki czosnku

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kminku

2 łyżki oliwy z oliwek Extra Virgin

2 łyżki melasy z granatów

1 łyżka sumaka

2 łyżeczki papryki

1 łyżeczka mielonego kardamonu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka suszonego soku z limonki i skórka z 2 limonek

450 g jogurtu greckiego

Płyn duszący:

500 ml soku z granatów

500 ml bulionu jagnięcego lub drobiowego

2 łyżki melasy z granatów

2 łyżki miodu

1 duży kieliszek czerwonego wina

Sok z 1 limonki

Preparation

Metoda:

Połącz wszystkie składniki marynaty w misce i wymieszaj na pastę, którą równomiernie rozsmaruj na całej łopatce jagnięcej. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wykonaj tę czynność na 12–24 godziny przed paleniem.

Ustaw wędzarnię na 110°C i włóż dowolne ciasteczka Bradley Flavour Bisquettes® ty wybierasz. Użyliśmy wiśni, ponieważ uwielbiamy to z jagnięciną.

Gdy mięso osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj jagnięcinę i pozwól jej wędzić, korzystając z miski ociekowej znajdującej się pod spodem, aby wydobyć wszystkie piękne soki.

Na patelni połącz wszystkie płynne składniki do duszenia, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, upewniając się, że jest gorąca, jeśli będzie używana w kroku 5.

Po 4 godzinach wyjmij jagnięcinę i połóż ją na tacy pokrytej folią z płynem do duszenia, aby ją szczelnie zamknąć. Następnie włóż jagnięcinę z powrotem do wędzarni z wyłączonym wędzeniem, używając samego ogrzewania (110°C) przez kolejne 4-5 godzin lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna osiągnie 95°C.

Gdy łopatka jagnięca po około 8–9 godzinach osiągnie wewnętrzną temperaturę 95°C, powinna być bardzo miękka. Wyjmij jagnięcinę z wędzarni, wlej płyn z duszenia z powrotem na patelnię i pozostaw jagnięcinę na blasze przykrytej folią na co najmniej 30 minut.

Zredukuj płyn mózgowo-rdzeniowy do konsystencji sosu – po ugotowaniu powinien ładnie pokrywać grzbiet łyżki.

Po miłym odpoczynku jagnięcina powinna odchodzić od kości. Wyciągnij mięso i użyj płynu do duszenia jako sosu.

Można to podawać ze wszystkimi zwykłymi dodatkami do pieczeni obiadowej lub możesz zachować bardziej zrelaksowany charakter w te Święta Wielkanocne i podawać jako opakowanie, tak jak to zrobiliśmy z domowymi płaskim pieczywem, świeżą miętą i kolendrą oraz łyżką greckiego jogurtu. Całkowicie pyszne i ładne, proste.

wiśnia
 Drewno

Bisquettes wiśniowe dla palaczy Bradley

Cherry Bisquettes zapewniają łagodny, słodki i owocowy aromat, idealny do wędzenia drobiu, ryb, owoców morza, wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, ptactwa wodnego, warzyw i serów.

Shop Now