P10 Smoked Whole Pheasant

P10 Wędzone W całości Bażant

Dan Shahin

Wędzony bażant to doskonała alternatywa dla kurczaka.

Ingredients

1 Cały bażant

Solanka:

2L wody

54,1 g soli

54,1 g brązowego cukru

+ dowolne aromaty. Użyliśmy:

1 łyżeczka jagód jałowca

2 liście laurowe

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

1 gałązka tymianku

Ten przepis na solankę został przygotowany na 1 x 650 g bażanta przy użyciu 2% solanki równowagowej, ale można go skalować do dowolnej liczby składników, używając kalkulatora solanki równowagowej.

Preparation

Metoda:

Wszystkie składniki solanki umieścić w dużym rondlu i podgrzewać, aż sól się rozpuści, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu zalać bażanta solanką na 16-24 godziny, następnie opłukać i osuszyć ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 2 godziny.

Gdy bażant wyschnie i będzie gotowy do palenia, ustaw wędzarnię P10 na palenie bez ogrzewania. Lubimy używać drewna owocowego lub orzechowego z bażantem, w tym przepisie użyliśmy hikory, ale możesz zamienić jabłko lub wiśnię, aby uzyskać równie pyszne rezultaty.

Włóż bażanta do wędzarni P10 i pozwól dymić przez 3 godziny.

Po 3 godzinach wędzenia ustawić temperaturę wędzarni P10 na 160C.

Pozwól bażantowi wędzić na gorąco przez około 1,5-2 godziny, aby osiągnął pożądaną temperaturę wewnętrzną 72°C i odstaw na 20-30 minut.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now