Hot Smoked Pheasant

Gorący Wędzony bażant

Sandra Tate

Październik; Musi to być gra wędzona, a bażanty wołali mnie z okna rzeźnika.

Ingredients

Preparation

Muszę powiedzieć, że byłem rozpieszczany wyborem, ponieważ była tam także cyraneczka, krzyżówka, gołąb i cietrzew, ale wolę palić większego ptaka, mniejsze ryzyko wysuszenia mięsa.

Te dwa były pulchnymi samcami, prawie bez uszkodzeń postrzałowych.

Znajdź wygodny pojemnik, w którym możesz wyleczyć ptaka przed paleniem.

Teraz przygotuj solankę, dodając do niej odpowiednią ilość wrzącej wody 50 g soli morskiej I 25 g nierafinowanego cukru aby móc całkowicie zanurzyć ptaki.

Zanim to zrobisz, poczekaj, aż całkowicie ostygnie.

Zostawić dla 1 godzina następnie dokładnie spłucz i całkowicie osusz papierem kuchennym wewnątrz i na zewnątrz.

Ustaw temperaturę w komorze wędzarni Bradley na 240°F/115°C i dodaj do stosu kilkanaście biszkoptów z drewna jabłkowego.

Gdy bażant osiągnie odpowiednią temperaturę, połóż bażanta na drucianej kratce i umieść go na środku szafki z górnym otworem wentylacyjnym do połowy otwartym.

Dym, aż wewnętrzna temperatura w miejscu stawu nogi i najgrubszej części piersi osiągnie temperaturę 72°C – trwało to 2,5 godziny dla mnie, ale to zależy od wielkości ptaków.

Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.

Uważam, że bażant ma cudowne powinowactwo z ziemistymi smakami, dlatego podawałem go w temperaturze pokojowej ciepła czarna soczewica które ugotowałam do miękkości, a następnie zmieszałam z odrobiną prażone nasiona kminku, trochę posiekanych orzechów kolbowych, przyprawa i natka pietruszki.

Dodaj kilka kropli olejku z orzechów laskowych wokół talerza i podawaj jako piękny jesienny lunch lub przystawkę.

Jabłko
 Drewno

Bisquettes jabłkowy dla palaczy Bradley

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.

Shop Now