Smoked Chocolate Recipe

Wędzony Czekolada Przepis



Palenie jest techniką, która jest dobrze stosowana w różnych pikantnych potrawach, ale dlaczego nie dodać trochę dymu do deseru lub słodkiej przekąski? Wędzona czekolada to jeden z moich ulubionych sposobów dodania tego dodatkowego czegoś do standardowego ciasteczka lub ciasta.

Zamiast tego pomyśl o klasycznym ciasteczku z kawałkami czekolady z wędzonych chipsów czekoladowych. Lub nawet bogaty wędzony ganache czekoladowy między warstwami ulubionego przepisu na ciasto czekoladowe. Zadymione ciasteczka? Wędzony sos czekoladowy na lodach? Co powiesz na wędzone czekoladowe ciasto lawowe? Okej, przestanę, masz pomysł. Możliwości są nieograniczone, więc dajmy się!

Ingredients

Czekolada według Twojego wyboru

Preparation

Aby palić czekoladę, należy utrzymywać niską temperaturę (poniżej 60°F). Najłatwiejszym sposobem utrzymania niskiej temperatury w wędzarni Bradley jest użycie nasadki do wędzenia na zimno.

Oddziela to źródło ciepła od obudowy, jednocześnie wypełniając ją dymem. Alternatywnie możesz ustawić wędzarnię na najniższy możliwy poziom ciepła i tackę z lodem na najniższej półce.

Używając zwykłej wędzarni na gorąco, będziesz musiał zachować czujność, często otwierać drzwi i uzupełniać lód, aby utrzymać niską temperaturę. Z mojego doświadczenia wynika, że nadal możesz zmiękczyć lub roztopić czekoladę za pomocą gorącej wędzarni. Jest to jednak zdecydowanie mniej wygodne niż wędzarnia na zimno (mimo wszystko możliwe!).

Do metody gorącego palacza wybierz ciemną czekoladę

Jeśli zdecydujesz się na metodę wędzenia na gorąco, sugeruję jedynie użycie ciemnej czekolady (roztapia się w wyższej temperaturze). Natomiast w zimnej wędzarni można palić dowolny rodzaj czekolady.

W przypadku czekolady uważam, że najlepiej sprawdzają się łagodniejsze gatunki drewna, takie jak olcha lub jabłko. Drewno takie jak hikora staje się zbyt gorzkie. Ale wypróbuj sam, a być może znajdziesz świetną kombinację!

Pamiętaj, aby nie przesadzić

Aby wypalić czekoladę, należy ją przyciąć do odpowiedniego rozmiaru. Użyj kawałków czekolady lub posiekaj kawałki czekolady na około 1-calowe kawałki.

Unikaj nadmiernego dotykania czekolady, ponieważ lekko się rozpuści. Umieść chipsy/kawałki czekolady w aluminiowej blasze do pieczenia. Jeśli używasz wędzarni na zimno, przebij małe dziurki w blaszce, aby mieć pewność, że nie wycieknie przez nie roztopiona czekolada. Umieść tackę z czekoladą w wędzarni do wędzenia (nie podgrzanej!) i poczekaj.

Test smaku po dwóch godzinach

Czas wędzenia będzie się różnić w zależności od ilości wytwarzanego dymu, ilości czekolady w wędzarni i osobistych preferencji smakowych.

Po dwóch godzinach poddaj czekoladę krótkiemu testowi smaku, aby sprawdzić, czy ma taką ilość aromatu dymu, jakiej szukasz. Następnie dla pewności jeszcze trochę „test smaku”. Jeśli chcesz, dodaj trochę więcej dymu. Jeśli podoba Ci się efekt, po 2 godzinach palenia wyciągnij go i uatrakcyjnij swoje wypieki!