Food after smoked in electric smoker

Jak obniżyć temperaturę Zimno palenie

Posted on: October 04, 2023
Read time: Read Time: 10 min



Połącz tekst z obrazem, aby skupić się na wybranym produkcie, kolekcji lub poście na blogu. Dodaj szczegóły dotyczące dostępności, stylu, a nawet opublikuj recenzję.

Czy jesteś miłośnikiem gotowania na świeżym powietrzu? Czy lubisz ekstremalne eksperymenty z nowymi, ekscytującymi przepisami na wędzenie? Cóż, prawdopodobnie jesteś jednym z powyższych i dlatego trafiłeś na tę stronę.

Palenie na zimno to jeden ze sposobów na wyjście ze strefy komfortu. To ekscytujące doświadczenie palenia, które prawdopodobnie wprowadzi Cię w nowy świat opcji smakowych.

Co to jest palenie na zimno?

Wędzenie na zimno to starożytna praktyka kulinarna stosowana od lat w celu konserwacji i dodania smaku mięsu. Będziesz musiał użyć konserwantów, aby zakonserwować mięso do późniejszego wykorzystania, przypraw, jeśli chcesz je doprawić i dodać wyrazistego smaku do jego naturalnego smaku. Można go jednocześnie konserwować, peklując i dodając smaku mięsu. Możesz także wędzić na zimno niektóre potrawy bez peklowania, co wystarczy na dłuższy czas.

Cały proces wędzenia na zimno to prosta procedura, którą możesz wygodnie wykonać w swojej domowej kuchni. Początkowy etap polega na peklowaniu mięsa w celu ograniczenia rozwoju bakterii poprzez wyeliminowanie wilgoci z mięsa.

Mięso wiszące w wędzarni

Następnie przystąpisz do eksponowania mięsa przy użyciu wybranej wędzarni, spośród której jest wiele różnych wędzarni, w tym nasza wypróbowana i przetestowana Palacz Bradley i jego zestaw adaptera do zimnego dymu że na pewno będziemy Cię polecać.

Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że mięso należy wystawiać na działanie dymu, nie spalając go. Jakakolwiek forma ciepła jest niedozwolona, co wyjaśnia, dlaczego jest to w dużej mierze określane jako wędzenie na zimno.

Temperatura jest kolejnym kluczowym czynnikiem w przypadku mięsa wędzonego na zimno. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy stale monitorować i utrzymywać zalecaną niską temperaturę. Błędy tutaj mogą zrujnować smak mięsa, czego nie chcesz.

Chociaż jest to istotny czynnik, który należy wziąć pod uwagę podczas palenia na zimno, utrzymanie wymaganej temperatury pozostaje jednym z najważniejszych wyzwań dla większości ludzi. Większość ludzi często nie radzi sobie na tym etapie, co w dużym stopniu wpływa na ogólne rezultaty palenia. (tutaj Bradley Ci to ułatwi)

Ale po przeczytaniu tego nigdy nie powinno to być znaczącym wyzwaniem, ponieważ podzielimy się z Tobą poradami ekspertów, jak najlepiej utrzymać niską temperaturę podczas procesu wędzenia na zimno.

Jak utrzymać niską temperaturę podczas palenia na zimno

W większości przypadków podczas wędzenia na zimno zalecamy utrzymywanie niskiej temperatury mięsa, wynoszącej 32°C. Na papierze może się to wydawać łatwe, ale w rzeczywistości tak jest. Sekret polega na tym, aby trzymać mięso w nieogrzewanej komorze wędzarniczej, a wędzarnię pozyskiwać z oddzielnej komory.

Ale są też inne czynniki, takie jak pogoda, które również odgrywają rolę w przypadku palenia na zimno. Temperatura otoczenia może zmienić Twoje wrażenia z palenia, co wyjaśnia, dlaczego ważne jest palenie zimą, gdy temperatury są niższe. Otaczające zimne powietrze odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu nagrzewaniu się wędzarni.

Jeśli jednak czujesz, że nie możesz czekać do chłodniejszych miesięcy, zalecamy palenie późno w nocy lub wczesnym rankiem, kiedy temperatura jest najniższa. Zalecamy również użycie aluminiowej miski ociekowej wypełnionej lodem umieszczonej w komorze dymnej, jeśli czujesz, że temperatura wzrasta powyżej 90°F (32°C). Upewnij się, że umieściłeś aluminiową patelnię w środkowym palenisku i komorze wędzarniczej (lub na dolnym stojaku wędzarni Bradley), aby pomóc w regulacji temperatury.

Korzystanie z naszych zestaw adaptera do zimnego dymu ułatwi sprawę, ponieważ oddziela generator dymu (i jego ciepło) od piekarnika i żywności, a aluminiowa rurka pozwoli dymowi ostygnąć, zanim dotrze do przygotowywanej potrawy.

Żywność przechowywana w wędzarni do wędzenia

Najlepsze jedzenie do palenia na zimno

Istnieje szeroka gama produktów spożywczych, które można wędzić na zimno. Jednak mięso to pierwsze danie, które przychodzi na myśl, gdy wspominamy o daniach wędzonych na zimno. Jeśli jednak dopiero zaczynasz palić na zimno, na pewno będziesz chciał mieć pewność, jaki rodzaj żywności będzie najlepszy na dobry początek. Jest to prawdopodobnie najlepsze podejście, jakie zalecamy, aby pomóc Ci zmniejszyć ryzyko popełnienia błędów.

Mięso jest zdecydowanie najbezpieczniejszym rodzajem jedzenia, którego można nauczyć się wędzić na zimno. Można sięgnąć po łososia, sery, jajka na twardo, warzywa, a nawet orzechy, które znacznie łatwiej się pali.

Zalecamy trzymanie się z daleka od miękkich produktów spożywczych, takich jak ser, i pozostawienie tego doświadczonym pitmasterom. Ser łatwo się topi i nawet najmniejszy wzrost temperatury może zrujnować Twoje doznania. (lub wybierz ser, korzystając z zestawu adaptera Bradley)

Kluczowe dania na wynos

  • Utrzymuj temperaturę żywności poniżej 90°F (32°C).
  • Upewnij się, że komora dymna jest oddzielona od palącego się drewna.
  • Jeśli to możliwe, pal podczas mroźnych zimowych miesięcy.
  • Jeśli zajdzie taka potrzeba, pal w chłodniejszych porach nocy lub wczesnym rankiem.
  • Aby utrzymać temperaturę, niezbędna może być aluminiowa miska ociekowa wypełniona lodem.

Mamy dla Ciebie jeszcze kilka artykułów na temat wędzenia na zimno:
Jak wybrać najlepsze drewno do palenia sera w domu
Pierwsze palenie na zimno dla początkujących
Jak wędzić boczek na zimno w domu

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Witryna internetowa Bradley Palacza.