Tips For Smoking Meat in Cold Weather

Wskazówki dotyczące palenia mięsa Zimna pogoda

Posted on: January 17, 2022
Read time: Read Time: 10 min



Połącz tekst z obrazem, aby skupić się na wybranym produkcie, kolekcji lub poście na blogu. Dodaj szczegóły dotyczące dostępności, stylu, a nawet opublikuj recenzję.

Często lato uważamy za idealny czas na zorganizowanie grilla. Jednak delektowanie się wędzonym, skwierczącym i soczystym stekiem, gdy jest zimno, to zupełnie inny rodzaj doświadczenia. Szarpana wieprzowina lub doskonale wysmażony mostek mogą dodać odrobinę magii rodzinnym obiadom, podane z gorącą zupą. Chociaż zimą wędzone jedzenie jest jak ciepły koc na duszę, tylko odważni kucharze i miłośnicy grillowania odważą się wejść w tę strefę, ponieważ może to być niezwykle trudne.

Dzięki chłodnemu wiatrowi wiejącemu przez całą dobę Twój wędzarz może w mgnieniu oka zamienić się w bałwana. Jeśli jednak zdobyłeś się na odwagę i opanowałeś sztukę wędzenia potraw w zimne dni, ten przewodnik Ci w tym pomoże.

9 fajnych wskazówek, jak odpalić wędzarnię w zimne dni

Należy pamiętać, że palenie w zimne dni będzie zupełnie inne niż to, co zwykle robisz latem. Jest kilka czynników, które należy wziąć pod uwagę, aby wyłonić pitmastera, który poradzi sobie z chłodem. Oto 9 wskazówek, które sprawią, że palenie w zimne dni stanie się o wiele łatwiejsze.

1. Oczyść przestrzeń

Pamiętaj, że palenie zimą wiąże się z pewnymi wyzwaniami. Najważniejszym z nich jest utrzymywanie ciepła wędzarni. Dlatego usuń śnieg, aby nie opóźniał dalej procesu wędzenia.

2. Wybierz odpowiednią wędzarnię

Różne rodzaje wędzarni zachowują się inaczej w zależności od zmieniających się warunków pogodowych. Wędzenie żywności w zimne dni wymaga profesjonalnej wędzarni, która została zaprojektowana specjalnie tak, aby zapewnić niezmiennie wysoką wydajność niezależnie od zmian sezonowych. Jeśli więc planujesz wspaniałą sesję grillową z nałogowym palaczem, narażasz się na kłopoty. Cienka warstwa wędzarni offsetowej będzie odprowadzać ciepło, przez co niezwykle trudno będzie utrzymać stałą temperaturę wewnątrz. Do palenia zimą zawsze zaleca się używanie wysokiej jakości wędzarni elektrycznej z zaawansowanymi funkcjami kontroli ciepła.

Na przykład Palacz Bradley Pro P10 pasowałby tutaj idealnie. Ta wędzarnia ma izolowaną obudowę i uszczelnione drzwiczki, które chronią przed wszelkimi warunkami pogodowymi, a także zapewniają bezpieczeństwo użytkownika. Nowy model jest również wyposażony w nowy element grzejny sterowany PID o mocy 1000 W, który szybciej podnosi temperaturę i wykorzystuje technologię, aby ją utrzymać lub odzyskać przez cały czas. Testowane podczas mroźnych zim Alberty (Kanada) i Alaski (USA), dostarczając pyszne przepisy! Bradley Smoker jest również wyposażony w cyfrową konsolę, która umożliwia ustawienie czasu i temperatury gotowania, co pozwala na bezproblemowe grillowanie nawet zimą.

3. Znajdź osłonięty obszar

Zawsze przechowuj wędzarnię w miejscu osłoniętym, aby chronić ją przed zimnymi wiatrami i nagłymi opadami śniegu. Przez schronienie rozumiemy ganek lub ściany domu, a nie pod drzewem, ponieważ ostatnią rzeczą, której będziesz chciał, to widzieć wielką stertę śniegu spadającą na twoją wędzarnię.

4. Trzymaj pokrywę zamkniętą

Ważne jest, aby zamykać drzwi tak często, jak to możliwe. Pamiętaj, że za każdym razem, gdy masz ochotę otworzyć drzwiczki i sprawdzić żywność, wypuszczasz gorący dym z komory gotowania. To niepotrzebnie opóźni proces wędzenia. Zachowaj więc spokój i trzymaj pokrywę zamkniętą tak bardzo, jak to możliwe.

5. Dostosuj wędzarnię do wiatru

Obserwuj kierunek wiatru i odpowiednio dostosuj wędzarnię. Wpuszczanie powietrza do wędzarni jest ważne, aby utrzymać dym i temperaturę. Jeśli jednak do wędzarni dostanie się zbyt dużo zimnego powietrza, może to spowolnić proces gotowania. Dlatego też należy ustawić otwór wentylacyjny wędzarni w kierunku przeciwnym do kierunku wiatru.

6. Wybierz szczuplejsze cięcia

Wiemy, że żeberka i golonki ślinią się, gdy są wędzone do perfekcji. Naszą sugestią jest zachowanie go na lato. Podczas palenia zimą spróbuj wędzić chudsze kawałki, takie jak polędwica, boczek, polędwica itp. Kawałki uczące się wymagają mniejszej ilości ciepła do wędzenia i gotują się szybciej niż większe kawałki.

7. Zaopatrz się w drewno

Palenie w zimne dni może zakończyć się katastrofą, jeśli w połowie gotowania zauważysz, że komora na drewno jest pusta. Należy pamiętać, że wędzarnia spali więcej drewna w zimne dni, aby osiągnąć określoną temperaturę w porównaniu z upalną pogodą. Tutaj musisz mieć dobry zapas drewna, który będzie gotowy na grillowanie. Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj użycie wędzarni elektrycznej, która wytwarza ciepło za pomocą prądu, ale wykorzystuje czysty dym z zrębków drzewnych, aby nadać mięsu ten sam intensywny wędzony smak.

Bradley Bisquettes jest tutaj świetnym przykładem. Te sprasowane trociny spalają się przez określony czas i wygasają, zanim zamienią się w popiół. Dzięki temu żywność jest gotowana w czystym, aromatyzowanym dymie. Bisquettes Bradley są dostępne w 17 różnych smakach, pasujących do wszystkich przepisów na wędliny.

8. Zdobądź termometr do mięsa

A termometr do mięsa to najlepszy sposób sprawdzenia wypieczenia przy zimnej pogodzie. Aby uzyskać najlepszy odczyt, wbij końcówkę termometru w najgrubszą część mięsa. Wyjąć mięso, jeśli jego środek osiągnął pożądaną temperaturę.

9. Noś kurtkę na zimne dni

Jest to absolutnie konieczne w przypadku palenia w zimne dni. Posiadanie ocieplanej kurtki lub przynajmniej owinięcie starego koca wokół wędzarni może pomóc w utrzymaniu stałej temperatury w komorze. Nie jest to oczywiście wymagane, jeśli używasz wędzarni elektrycznej Pro P10. Nowoczesne wędzarnie mają izolowaną obudowę, która zapobiega utracie temperatury przy każdej pogodzie.

Na koniec uzbrój się w cierpliwość, bo na zewnątrz pada śnieg, a Twój palacz nie jest magikiem. Palenie jest procesem powolnym i powolnym. Biorąc pod uwagę pogodę, prawdopodobnie nie uzyskasz pożądanego rezultatu w oczekiwanym czasie. W ten sposób dotarliśmy do końca przewodnika dotyczącego palenia w zimne dni. Mamy nadzieję, że spodobały Ci się udostępnione tutaj fajne porady i wskazówki dotyczące Bradleya.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat palenia żywności w zimne dni? Sprawdź artykuł Jak wędzić w zimne dni na naszej stronie internetowej, korzystając z naszej wyszukiwarki.

Więcej świetnych pomysłów na maksymalne wykorzystanie wędzarni Bradley znajdziesz w naszych niesamowitych artykułach Blog o paleniu żywności dla palaczy Bradleya aby uzyskać więcej porad i wskazówek.